Viața lui Nicolae Ceaușescu

(165 voturi, medie 3.95 din 5)

Ridicat în slăvi în cei 24 de ani de domnie, în care ajunsese să personifice România, Ceauşescu – răsturnat şi înlocuit de unii dintre foştii săi baroni – a fost transformat în ţap ispăşitor pentru tot răul făcut românilor. Între aceste două extreme, cine a fost cu adevărat Nicolae Ceauşescu? Foto: Rompres

Drum spre iad e pavat cu intenţii bune

Text: Catalin Gruia

Preambul: Dragă cititorule, aceasta este povestea unui fiu de țăran care visa la o gospodărie îmbelșugată. S-a întâmplat ca el să fie un șef de stat pentru care lumea era un mare sat. În tot ce a făcut, s-a comportat ca un ambițios care, sătul să depindă de vecinii bogați, s-a străduit să-și facă și el un rost. La început părea că va reuși. A construit însă după ureche, repede sau greșit. Cu oamenii lui s-a purtat mai întâi bine, apoi, când au început să nu-i mai iasă socotelile, tot mai rău.

***

Un câine negru lingea din balta de sânge în care zăceau doi bătrânei executați de Crăciun, în Garnizoana Târgoviște. În urma unui proces-mascaradă, un tribunal special i-a condamnat la moarte prin împușcare în decembrie 1989, pentru „crime grave împotriva poporului român“. El a murit pe loc. Femeia și-a dat sufletul un minut mai târziu, după ce căpitanul parașutiștilor din plutonul de execuție a mai descărcat în ea, cu furie, un încărcător. Astfel și-au sfârșit Nicolae și Elena Ceaușescu lungul drum de cinci decenii împreună, după ce, pornind foarte de jos, au acaparat puterea, îmbătrânind la conducerea țării. Ridicat în slăvi în cei 24 de ani de domnie, în care ajunsese să personifice România, Ceaușescu – răsturnat și înlocuit de unii dintre foștii săi baroni – a fost transformat în țap ispășitor pentru tot răul făcut românilor. Între aceste două extreme, cine a fost cu adevărat Nicolae Ceaușescu?

Un puști mărunțel și bâlbâit a plecat de acasă la 11 ani ca să-și găsească un rost la București. Părinții lui, țărani din Scornicești, abia găseau ce să pună pe masă celor 10 copii. Tatăl, Andruța, avea trei hectare de pământ, câteva oi și mai cârpea finanțele familiei din croitorie. „Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și înjura...“ – spunea despre el bătrânul preot din Scornicești. Mama era o femeie supusă și muncitoare. Familia dormea pe lavițe întinse pe lângă pereții casei cu două încăperi. Mămăliga era mâncarea de bază.

Nicolae a făcut patru clase la școala din sat. Învățătorul preda într-o sală cursuri simultane, pentru elevii mai multor clase. Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil.

Într-un București la acea vreme cosmopolit – primul oraș pe care îl vedea –, Nicolae a tras la sora lui, Niculina Rusescu. A fost curând dus să învețe meserie în atelierul cizmarului Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, care și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative. Nicolae nu s-a adaptat în București. Trecerea dintr-o lume în care nu-și găsea locul (satul natal) într-alta în care tot nu-și găsea locul (orașul) l-a marcat. „Intrarea în mișcarea marginală a comuniștilor a fost soluția lui alternativă de integrare în viața socială“ – spune sociologul Pavel Câmpeanu, autorul cărții Ceaușescu – Anii numărătorii inverse.

Istoricii epocii de aur nu au scăpat niciun prilej de a-l hiperboliza pe „tânărul erou“ ilegalist Ceaușescu, arestat pentru prima oară la 15 ani, care, până la 26, strânsese 7 ani de închisoare. Adevărul e că, în anii ’30, Nicolae era doar un puști neprevăzător și ageamiu. „Nu auzisem nimic despre el“ – a spus Constantin Pârvulescu, unul dintre părinții fondatori ai PCR. Primea misiuni minore de la șefii lui comuniști. De exemplu, în 1934, la Craiova, împreună cu alți trei tineri, au făcut gălăgie la procesul unui grup de comuniști condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe atunci șeful Sindicatului CFR București. Ceaușescu și tovarășii lui au fost arestați și bătuți de poliție. Conform declarațiilor lui Ion Gheorghe Maurer, președintele de mai târziu al Consiliului de Miniștri, Nicolae fusese plătit pentru răspândirea de manifeste și liste de semnături așa cum alții erau plătiți pentru vânzarea ziarelor. Până la jumătatea anilor ’30, Nicolae a călătorit „în misiune“ prin București, Craiova, Câmpulung sau Râmnicu Vâlcea. A fost arestat de multe ori. În dosarul lui de la Siguranță începea să i se contureze un portret de „agitator comunist periculos“ și „distribuitor de materiale de propagandă comunistă și antifascistă“. Prima condamnare: 6 iunie 1936, Tribunalul din Brașov – doi ani de închisoare, plus 6 luni pentru sfidarea curții, 2.000 de lei amendă și un an de domiciliu forțat în Scornicești. Cea mai mare parte a pedepsei a ispășit-o la Doftana. Colegii de închisoare spun că deținutul Ceaușescu era invidios, răzbunător, dur. Dar știa să se bage în sufletul omului. Când a ieșit din închisoare, Ceaușescu nu mai era chiar un necunoscut. A devenit membru în conducerea organizației de tineret a partidului. În țară erau cam 700 de comuniști în libertate (conduși de Pătrășcanu, Foriș, Pârvulescu) plus vreo 200 închiși (generația de grevă a lui Dej); se instaurase dictatura regală, întâlnirile ilegaliștilor erau rare, banii puțini, carnete de membru și cotizații nu existau.

Curând a fost iar arestat și trimis la Jilava trei ani pentru „conspirație contra ordinii sociale“. Ceaușescu și-a petrecut anii războiului în pușcării și lagăre: Jilava (1940), Caransebeș (1942), Văcărești (august 1943), Târgu Jiu (septembrie 1943). Gratiile l-au izolat de ceea ce se întâmpla afară: înțelegerea dintre Hitler și Stalin; certuri interne între comuniști, pierderea Basarabiei și a Ardealului de Nord, tentativa de lovitură de stat legionară, abdicarea lui Carol al II-lea, dictatura antonesciană.

August 1944 a fost un moment de răscruce în destinul său și al României: Ceaușescu a fost eliberat și și-a început urcușul.

Familia comuniștilor români – facțiunea moscovită, generația de închisoare a lui Dej și veteranii ilegaliști – s-a reunit în toamnă într-o casă boierească din Aleea Eliza Filipescu nr. 16 (unde e azi ambasada indiană). Ceaușescu era printre ei. Sub aripa protectoare a lui Dej, al cărui favorit devenise în închisoare, pas cu pas, tenace, încăpățânat, cu un real instinct pentru putere, Ceaușescu s-a zbătut, a lingușit, s-a adaptat, a muncit, s-a ridicat: la 27 de ani, era membru în conducerea UTC și apoi al CC al PMR; la 28 de ani – instructor de partid la Constanța și în Oltenia; la 29 de ani –­­ deputat în Marea Adunare Națională (după ce mobilizase în circumscripția sa electorală, din Olt, trupe motorizate care să-i „convingă“ pe alegători să introducă în urne buletinele de vot completate dinainte de comuniști); la 30 de ani – subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii (unde a început colectivizarea silită); la 31 de ani – ministru adjunct al apărării, șef politic al armatei și apoi general politruc cu specializare la Moscova; la 36 de ani – secretar al CC (un post-cheie în partidele comuniste, ocupându-se de organizarea partidului); la 37 de ani, la cel de-al doilea Congres al PMR, a fost primit ca membru în Biroul Politic, însărcinat cu supravegherea internă de partid a Internelor, Securității, Armatei, Procuraturii și Justiției (s-a folosit de această poziție pentru crearea unui sistem de pile, instalându-și oamenii în posturi-cheie din partid).

5 noiembrie 1957. Un avion IL 14, având la bord o delegație a PMR ce zbura la Moscova pentru a participa la aniversarea Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, s-a prăbușit la aterizare pe Aeroportul Vnukovo, la ora 17,48, din cauza unei erori de pilotaj. Au murit ministrul de externe Grigore Preoteasa și trei membri ai echipajului. Ceilalți pasageri au suferit răni grave. Nicolae Ceaușescu, secretar al CC al PMR, a fost mai norocos. Certificatul medical eliberat la Moscova consemna: „Traumatism al părții externe a hemitoracelui drept și la gamba stângă. Plăgi zgâriate la față, mâini și picioare. Temperatura: 37,3 grade, stare generală satisfăcătoare.“ Dar soarta era cât pe ce să-i joace o festă acestui tânăr ambițios, la numai câțiva pași de cucerirea puterii. Peste câțiva ani, la 19 martie 1965, ora 17,45, când Gheorghiu-Dej și-a dat sufletul înconjurat de echipa de conducere a PMR, Nicolae Ceaușescu a fost primul care s-a aplecat să-l sărute. Cei trei membri veterani ai Biroului Politic, prieteni ai lui Dej, calificați să-l înlocuiască, nu erau potriviți din cauza „originii nesănătoase“: Ion Gheorghe Maurer era german, Emil Bodnăraș – ucrainean, Dumitru Coliu – bulgar. (Conform lui Paul Niculescu-Mizil, fost membru al CC, cele trei condiții forte pentru viitorul conducător erau: să fie român, ilegalist, muncitor). Dorința acestui triumvirat din vechea gardă de a promova un tânăr docil în fruntea unei conduceri colective a convertit defectele lui Ceaușescu în atuuri. Ei au tras sforile pentru juniorul din Biroul Politic, care le părea cel mai ușor de manipulat. La congresul din 19-24 iulie, care trebuia să valideze alegerea Biroului Politic, cei 1.357 de delegați l-au ales pe Ceaușescu în funcția de prim-secretar al CC al PCR. La 47 de ani, Ceaușescu, cel mai tânăr conducător politic din Europa, și-a început mandatul în forță: PMR a revenit la vechiul nume, PCR. După numai o lună s-a schimbat și denumirea țării: România a devenit, din republică populară, republică socialistă. Lunile de miere de la începuturile guvernării acestui tânăr dinamic, care părea modest și tolerant, nu anunțau cu nimic anii de fiere în care avea să sfârșească.

Citeste mai multe în ediția din noiembrie 2007 a revistei National Geographic România.

* Dacă ți-a plăcut acest post s-ar putea sa îți placă și Pribegia unei inimi regale , Cum ne-am pierdut sașii, Neamuri țigănești, Viaţa în Mocirlă

Lui Ceausescu ii placeau sahul, biliardul, voleiul si vizitele in strainatate. Filmele le-a descoperit pe la 35 de ani. Era mare fan Kojak si se uita cu placere la filme politiste americane. Toate resedintele lui erau dotate cu o sala speciala de proiectie. Dupa 1955, s-a apucat de vanatoare. FOTO: ROMPRES

 

Ceausescu a construit masiv blocuri pentru noua clasa muncitoare, venita la oras in speranta unui trai mai bun: numai intre 1981-1985 s-au dat in folosinta peste 750.000 de apartamente. Pe unul dintre santierele lui faraonice, zeci de soldati alearga in martie 1989, langa Piata Muncii. FOTO: ANDREI PANDELE

 

Politica generoasa din anii ’60-’70 a fost inlocuita cu una de austeritate in anii ’80. Existau cartele pentru alimentele de baza. Cozi interminabile. Se opreau zilnic curentul, gazele. Benzina era o raritate. Deasupra: ultima coada la zahar fara cartela, in iunie 1982, la o alimentara din Bucuresti. FOTO: ANDREI PANDELE

 

 FOTO: ROMPRES

 

Vizitele prin tara, precum aceasta, din anul 1969, la Combinatul Petrochimic Arges, l-au facut popular pe Ceausescu in primii ani ai guvernarii sale. Apoi, activistii locali au inceput sa-i construiasca sate Potemkin. Tot ce spunea el era luat drept indicatie pretioasa si executat intocmai. FOTO: ROMPRES

 

Elena Ceausescu (aici – la Taj Mahal, in august 1969, cu Nicolae si fiica Zoe) colectiona titluri academice si semnaturi pe lucrari de specialitate scrise de altii. Din 1982, a devenit primul vicepresedinte-femeie din istoria României si a inceput masiv si cultul personalitatii ei. FOTO: ROMPRES

In 20 decembrie 1984, la Piata Universitatii trec autobuze cu calatori ciorchine pe scari si deasupra cu butelii de gaz care aveau sa ramana mereu goale – o idee a Elenei Ceausescu pentru a economisi benzina. In primavara, tovarasa a cerut inlaturarea buteliilor – sa faca si economie de gaz. FOTO: ANDREI PANDELE

 

Pentru mai multe articole de Cătălin Gruia intră pe http://www.mygeographic.ro/

Share

Comentarii  

 
+6 #38 do 15-03-2014 01:17
acuma e bine ca platesti si analizele la copiil de un an.
Citat
 
 
+7 #37 titusciprian 27-02-2014 15:02
Vreau sa va spun ca Nicolae Ceausescu a fost cel mai tare conducator al Romaniei de pana acum ,istoria o sa fie mereu dar ce ce afacut el pentru Romania este foarte mult . Acesti oameni din ziua de astazi ce au facut au furat tara ,au duso in faliment oamenii au plecat din tara ca nu mai au cu ce trai nu mai am cuvinte nu mai am chef de romania sunt toti hotiiiiiiiii
Citat
 
 
+17 #36 POPA VASILE 21-02-2014 13:14
nemernici, inbogatiti,hoti care au furat tot ce noi parinri vostri, am construit in ani de dupa razboi.Am platit despagubiri de razboi,foametea din 47 construirea tari care era o ruina dupa razboi...Am 80 de ani...La varsta de 17 ani am plecat brigadierul lui DEJ, la iceperea hidrocentralei dela BICAZ..nu am plecat cu forta, asa cum propodavuiesc aste,,,am plecat ca tara avea nevoie de curent 6 luni am muncit pemtru o igsigna de brigadier si o salopeta,,,de care eram foarte mandri...in interventiile citite,multi se plang ca nu aveam libertatea cuvantului...Dragi mei din contra aveam si inca mare...Aveam in ficare luna, sedinte de sindica, de partid, puteai sa spui toate ofurile si erai ascultat si rezolvat ....Acum unde margi la cine sa-i spui ofurile care sunt o groaza...Iesi in strada, bati in farfurii strigi hotiiiii si pe iei ii doare in fund .Iar cu plecarile in lume si atunci se pleca dar cu acte in buna regula GERMANIA ORIETUL MIJLOCIU RUSIA ISRAILUL ERAU PLINE DE ROMANI SI ATUNCI...Acum ,,,milioanele de romani si-au lasat parinti famiili cu copii care se sinucid de dorul parintilor iar batrani asepta in prag privind ,,poate vine baiatul din lume....ROMANIA,,,CONSTRUIA TOT DELA AC LA RACHTA nu aveam nevoi de nimic....ACUM SUNTEM GROAPA DE GUNOI AL EUROPEI AU VANDUT NEMERNICI TOT....DRAGI ROMANI TREZITIVA SUNTEM PE MARGINEA PRAPASTIEI....SI MAI ALES TINERII CARE IES ZECI DE MII IN FIECARE AN DE PE BANCILE SCOLILOR DIRCT ...SOMERI
Citat
 
 
+10 #35 Cristian eu 26-01-2014 15:14
Adevarul e ca au fost vremuri grele, dar si bune, acum sunt vremuri numai grele si avem o viata nesigura, nu stim ce viitor avem, sau ce viitor o sa aiba copiii nostri.
Citat
 
 
+6 #34 as vrea sa mai fie 11-06-2013 05:08
ieu am fost un copil aviam 3 ami an 89 as vrea sa va zic un singur lucru sant umblat peste tot an lumia asta ca sa fac un ban ca sami fac o familie .ceia ce vreau sa zic ,este ca acei oameni care lau omorat pe ciausescu lau facut pt un scop ,pentru a distruge o tara care avia de toate an ia ,mai putina libertate. as dori sa vad cei care ne conduc la ora actuala ce ar face daca ar trebui sa o ia de la zero cum a facut ciausescu nu sant an stare sa faca o strada 1 ,2 nu pot sa faca canalizari an tara 3 au distrus tot ce a facut ceausescu pana an 89 atunci ierau restrictiii acuma se moare de foame .santem mai rau ca si aia de lunia a 3 considerati de alte tari ce fel de tara ie asta ,oare si cu iel ieram la fel gaditiva ,ieu zic ca nu
Citat
 
 
+10 #33 Augustin12 17-04-2013 14:02
De ce nu il putem considera erou?Ca a omorat oameni?Daca omori un om, esti criminal, daca omori un milion de oameni, faci politica, singura lui greseala e ca nu a stiut sa-si joace rolul de dictator pana la capat, cand au iesit tradatorii in strada trebuia sa-i impuste pe toti, aia nu erau oameni, oamenii erau in uzine, aia erau trantori, meritau sa moara toti, o adunatura de lichele. Nu mai ponegriti numele singurului conducator demn al Romaniei de dupa al II-lea Razboi Mondial.
Citat
 
 
+18 #32 john kenedy 10-03-2013 09:00
Nu pot sa inteleg cum unii pot sustine ca acum e mult mai bine, cind Romania practic nu mai exista cu totul, sintem sclavii Europei, nu mai vorbesc ca in tara nu se vede nici o sansa de imbunatatire,corupti a e de departe mai mare ca inainte,despre ce libertate vorbesc unii nu inteleg, despre ce caldura iar nu inteleg, cum poti plati toate aceste servicii din 800RON,cum poti da spaga din salariul asta,sau nu pe spaga se bazeaza totul?Nu mai exista nici o moralitate,valoare are doar cine poate fura mai mult,acestia sint numiti domni, de ceilalti nu le pasa la nimeni!!Personal cred ca multi vorbesc de Germania, nu de Romania!!!
Citat
 
 
-8 #31 Sandu alrox 09-03-2013 23:23
nu putem sa-l scoatem EROU pe unul care a ucis, unul care a adus populatia Romaniei sa manance la cartele, unul care ne oprea lumina, unul care nu VROIA sa vedem lumea din afara cortinei de fier, unul care a participat din plin la masacrarea cremei inteligentei romanesti! nu se poate oameni buni sa.l scoatem erou pe Ceausescu!!!!!!!!!!! !!
Citat
 
 
+30 #30 robert1 15-02-2013 00:23
Azi Romania a ajuns si mai bine decit inainte de 1989 : nu mai exista industrie proprie, nu mai exista agricultura, nu mai sunt lucuri de munca incat romanii trebuie sa plece sa munceasca din greu in strainatate pe munci prost platite si pe care nimeni din tarile de acolo nu vrea sa le faca.Romania a ajuns sa cerseasca imprumuturi cu rate foarte scumpe de la Uniunea Europeena si Fondul Monetar pentru a supravietui.
Citat
 
 
+29 #29 ue 03-02-2013 21:26
aveam 11 ani la revolutie ,din cate imi aduc aminte era mai bine atunci,acuma sunt la 2000km de Romania
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Eşti aici: Istorie Personalitati si evenimente Viața lui Nicolae Ceaușescu