Tătarii dobrogeni: „Cine suntem?”

(37 voturi, medie 4.62 din 5)

Grupul vocal al femeilor tătare, Bostorgay (Pitulicea), aşteaptă să intre în scenă la Constanţa. Foto: Bogdan Croitoru

Oscilând între patria pierdută, Crimeea şi mirajul consumerist al Turciei, o veche comunitate refugiată în România îşi pierde identitatea.

„Vrei să cunoşti tătari? Hai că te duc eu!“ – a exclamat fără prea multă introducere Seri, o femeie zdravănă şi negricioasă, cu ochi catifelaţi şi cu un zâmbet larg, care emana o energie contagioasă. Numele ei era de fapt Seriah Menseit, aşa cum aveam să aflu, odată cu o mulţime de alte lucruri despre familia, comunitatea şi visurile ei, la foarte scurt timp după ce am cunoscut-o la un colţ de stradă umbroasă din Techirghiol. Şi tot atât de curând mă strecuram în urma ei, printr-o curte cu verdeaţă de prin vecini, spre o căsuţă scundă. Şi în numai o jumătate de oră, la numai o aruncătură de băţ de plajele unde îmi petrecusem vacanţele copilăriei, mă aflam într-o cu totul altă lume decât cunoscusem vreodată: stăteam la taclale cu un bătrân înalt, cu trăsături asiatice, căruia lumea îi spunea „Agi“, căci fusese în pelerinaj nu doar la Mecca, ci şi în Crimeea. Loc de unde adusese fotografii – îndelung învârtite între degete, după cum se vedea – cu el în faţa palatului vechilor hani. Eram printre oameni care purtau nume precum Gemal, Nasiha, Munel sau Ruhni şi care între ei se înţelegeau într-o limbă nemaiauzită. Pantofii noştri erau toţi la uşă, iar noi şedeam în pridvorul închis şi acoperit cu covoare, în şosete, având în faţă tipsia cu baclavale şi o licoare gălbuie dumnezeiască („Nectar de corcoduşe! Cum? N-aţi mai băut?“), povestind despre casele tătarilor de demult, cu hornul lor mare, deschis, prin care ploua înăuntru, dar la care bătrânii nu voiau să renunţe.

Am plecat încântată de noile mele cunoştinţe, iar Seri, această inimoasă turcoaică şi nevastă de tătar, primul meu ghid prin mica lume tătărească din Dobrogea, a mai avut ceva să-mi arate. Într-o sală goală din centrul Techirghiolului, o mână de adolescenţi se adunaseră să repete dansuri tătăreşti. Seri reuşise să-şi înscrie trupa la un festival din Germania, iar acum era pe ultima sută de metri cu pregătirile. N-a trebuit mult ca sunetele pătrunzătoare ale zurnalei – un fel de clarinet arhaic, decorat cu un şir de mărgele şi mânuit cu virtuozitate de un lăutar turc – şi ritmul irezistibil al daulului – toba specifică – să-şi facă efectul asupra mea. Bătând măsura ca să-şi încurajeze copiii, Seri îmi mai şoptea din planurile ei de viitor: să expună la festival cusăturile vechi tătăreşti, cingătorile cu pafta şi alte comori lăsate să putrezească prin lăzile bătrânelor, pe care le tot aduna de ani de zile. Să mărească trupa, în care acum avea mai mult turci şi români. Sau, de ce nu, să facă un mic muzeu tătăresc: „Nu-i aşa că ar fi grozav pentru Techirghiol?“ Seara, la masă cu familia ei, am aflat că cei doi copii preferă să se considere turci, dar că soţul, Erkin, visează să-l ducă pe fiul lor de 14 ani în Crimeea, ca să-i arate de unde vin tătarii.

Era o lume nouă pentru mine, nu doar fermecătoare, ci şi vie, autentică. Am plecat de la Hagi Gemal şi familia lui, de la Seri şi ai ei hotărâtă să aflu cine sunt aceşti oameni. Şi am aflat între timp că nu doar eu şi alţi români nu ştiam nimic despre tătarii din Dobrogea, ci chiar mulţi dintre ei.

Text: Domnica Macri

Galerie de imagini:

tatari-01
tatari-02
tatari-03
tatari-04
tatari-05
tatari-06
tatari-07
tatari-08
tatari-09
tatari-10

Share

Comentarii  

 
+11 #11 Ozzy 03-02-2013 22:48
Basarabia a fost cucerita de la tatari. Aceasta, impreuna cu nordul Dobrogei faceau parte din hanatul Buceag. Cand pe teritoriul romanesc de azi se aflau Pecheneg Khaganate si Cumania Neagra, Dobrogea se afla in imperiul bizantin si apoi in taratul vlaho-bulgar.
De mentionat ca pe raul Volga (azi Rusia) a existat statul Bulgaria Mare, popor turcic inaintas al tatarilor care a migrat in sudul Dunarii, coabitand cu vlahii, si a intemeiat in 681 Primul Imperiu Bulgar care s-a incheiat la 1018 prin cucerirea de catre bizantini. " La apogeul puterii sale se întindea până la Budapesta și Marea Neagră și de la Nipru (azi în Ucraina) până la Marea Adriatică.", adica inclusiv teritoriile romanesti si Dobrogea. Dobrogea i se mai spune Scythia Minor.
"Sciții - un neam de păstori, foarte buni luptători. Călăreți neînfricați, ei se foloseau mai ales de arc, aruncând săgeți din fuga calului. Năvala lor era înspăimântătoare."
"Sciții au ocupat în secolul VIII î.Hr. stepele nord-pontice, din sudul Republicii Moldova de azi, întinzându-se spre câmpia Donului în Federația Rusă", adica stramosii tatarilor.
Istoricii romani sar de la imperiul roman direct la Dobrotici. Dar insusi denumirea de Scythia Minor defineste ce fel de popor traia aici.
Dobrotici beneficiaza de aceleasi premise datorita carora a fost posibila intemeierea Ungrovlahiei, decaderea bizantinilor, slabirea ungurilor, ba mai mult, cucerirea Basarabiei de catre Basarab. Astfel ca si-a obtinut independenta, pana la caderea sub otomani si anexarea la imperiu. Dar conform descoperirilor si descrierilor lui Ibn Batutta, Dobrogea era deja o tara a tatarilor, aspect omis de istoricii romani.
Inainte de a apare daci, vlahi sau români in Dobrogea, mai intai au fost greci, romani, sciti si tatari.
Deci cam atat cu "poporul care s-a refugiat in Romania".

Eu mai cred ca si falsa dimensionare a volumelor are ca efect falsa cunoastere.
Mai intai ca in Dobrogea sunt cca 30.000 tatari.
In Crimeea, de unde au fost deportati, mai sunt inca peste 200.000. Iar crimeea este cat Dobrogea ca marime.
Dar in Asia Centrala si de Vest, in Federatia Rusa, in republicile independente au autonome Tatarstan, Kazakhstan, Degestan, Bashkortosan, Uzbekistan, Turkistan, Ignusetia, etc, inclusiv in Polonia, Lituania, Finlanda, traiesc pe un teritoriu mai mare de 3 ori decat Europa inca cateva zeci de milioane de tatari. Tatarii chinezi sunt in jur de 10 milioane.
Nu vad ce fel de identitate isi pierde poporul tatar cand exista orase euroasiatice mai dezvoltate decat cele europene, un fel de Dubai si Qatar, in care evolutia culturala se imbina cu bogatia din petrol si gaze. Dinu Patriciu a devenit miliardar pentru ca un kazakh a cumparat Rom Petrol. Kazakhul este tatar. Majoritatea fostei URSS a fost Hoarda de Aur a tatarilor.

Am sa dau exemplu Tatarstan si Kazakhstan:
http://www.youtube.com/watch?v=qt8pEu4FiTQ
http://www.youtube.com/watch?v=EYMEuYO8oPE

Sper ca cei cu ochelari de cal sa inteleaga ca tatarii in lume nu sunt doar cei din Dobrogea si Crimeea.
In primul rand exista o republica numita Tatarstan, cu milioane de tatari. Apoi alte republic: Uzbekistan, numita astfel dupa hanul Uz Bek in timpul caruia Hoarda de Aur a atins "zenith"-ul si a incheiat procesul de islamizare. In Kazakhstan avem tatarii kazakhi si nogai, in Dagestan iar nogai, avem Astrakhan, Kazan, Turkistan care a dat Hoarda Buqai, tatarii bashkiri din Bashkortosan, etc.

Dar europenii nu cunosc nici despre trecutul Asiei Centrale, nici despre prezentul ei. Tatarii au avut universitati, centre astronomice, posta, bursa, etc, cand in Europa abia se formai statele si se perindau migratorii. Capitala Sarai avea 600.000 locuitori, era unul din cele mai mari orase ale lumii. Vorbim despre cel mai mare imperiu din istorie, dar europeanul tot nu vrea sa stie despre el. Decat ca tatarii faceau invazii, pe cand Alexandru Macedon facea cuceriri.

Imi pare incorect sa intalnesti 3 martieni nostalgici pe planeta Pamant, sa privesti la ei si sa dai compasional din cap ca martienii isi pierd identitatea. Poate aia 3. Dar martienii de pe Marte si-o vor pierde mai greu.

Ar fi atat de multe de povestit despre tatari, nu se poate intr-un comentariu. Se pot scrie cateva carti.
Citat
 
 
+6 #10 Ozzy 03-02-2013 22:48
Istoriceste, tatarii nu sunt o "comunitate refugiata in Romania care isi pierde identitatea", deoarece atunci cand s-au asezat tatarii in Dobrogea aceasta nu facea parte din tarile valahe.
Datorita tatarilor s-au format Ungrovlahia (cunoscuta de romani ca Tara Romaneasca, dar niciodata numita ofical astfel; Mitropolia Ungrovlahiei isi schimba abia in 1990 numele in Mitropolia Munteniei si Dobrogei) si Moldo-vlahia, altfel regatul ungar se intindea pe aceste teritorii. Marea Invazie Tatara de la 1241-1242 a depopulat teritoriul nord-dunarean, inclusiv Ungaria, drept pentru care regii ungari au dat 7 edicte pentru repopularea Ungariei si Transilvaniei, scutind de taxe pe noii veniti.

Dupa retragerea aureliana 271-276, dupa noua organizare administrativa a imperiului roman, la sudul Dunarii (in Serbia, Bulgaria, Macedonia, Croatia, Grecia de azi) apar diocezele Dacia Ripensis si Dacia Mediterranea care vor exista pana la formarea vlahiilor.
Vlahii au facut in 1186 Regnum Valachorum, numit si taratul vlaho-bulgar, principala forta oponenta imperiului bizantin. La a 4-a cruciada latinii veniti sa apere Constantinopol se razgandesc si il ataca si il prada, declansand sfarsitul imperiului bizantin. Regele vlah Ionita Caloian, numit si omoratorul de romei (bizantini), va apara Constantinopol de atacul arabilor, chemand in ajutor pe cumanii vecini de la nordul Dunarii (azi Romania).
In Tessalia, azi Grecia, se infiinteaza statul Vlachia Mare (Megalo Vlachia/Vlahia Veche). Apar mai multe vlahii (vlahie= fost teritoriu roman, devenite independente administrativ la decaderea bizantinilor sau la izolarea administrativa prin infiintarea Imperiului Bulgar la 680), ale caror locuitori ii numim proto-romani, megleno-romani, macedo-romani, aromani, rumani, istro-romani, vlahi, vlasi, etc.
In 1261 Constantinopol este recucerit de imparatul bizantin si recastiga dominatia asupra bulgarilor, urmand o perioada grea pentru vlahi. Imparatul lasa pe tatari sa atace in Bulgaria, astfel ca tarul Bulgariei se refugiaza la Constantinopol in 1264. Pana in 1283 mai au loc cateva invazii catre Ungaria, Transilvania, Transalpina (Muntenia), dar predominant in Bulgaria.
Pana in 1261 taratul vlaho-bulgar se intindea pana la Carpati si peste sudul Moldovei. In timpul lui Ioan Asan II a cunoscut cea mai mare intindere. Dupa recucerirea de catre bizantini acestia s-au limitat la vechea granita - Dunarea. Pentru a nu avea probleme cu tatarii au lasat teritoriile din nordul Dunarii independente administrativ. Ungurii aveau probleme de populatie, asa ca in 1290 este posibila "descalecarea" lui Negru-Voda si Ungrovlahia este intemeiata oficial de catre Basarab.
Basarab fiind cuman crestinat, a fost catolic. Fiul sau Alexandru trece la ortodoxism si ia numele Nicolae sa fie de acelasi rit cu supusii. Vlahii erau deja ortodoxi si adoptasera scriere chirilica, exact ca vlahii de la sudul Dunarii.
Ungurii - de asemenea neam migrator turcic - au folosit oficial limba latina, au fost apropiati de imperiul roman latin, mai tarziu facand parte de Imperiul Sfantului Scaun.Cei din imperiul bizantin au folosit alfabetul chirilic. Datorita faptului ca teritoriul nord-dunarean nu a facut parte din imperiul bizantin si pentru ca era vecin Regatului Ungar, ar fi fost normal sa foloseasca limba latina si alfabetul latin. Cursul istoriei a fost acesta la un momendat, in Moldova s-a format o marca de aparare impotriva tatarilor si au fost adusi ostasi secui care au facut primele cetati din Moldova care au primit nume secuiesti sau maghiare: Miclauseni, Orhei, Chisinau (Kis-Jeno), etc. Iasiul a primit numele de la poporul iasilor.
Dar faptul ca ambele state au fost ortodoxe dovedeste ca majoritatea populatiei a fost ortodoxa si aceasta nu era posibil decat daca dupa maturoiul Marii Invazii Tatare vlahii din sud s-au mutat in nord, scapand de asuprirea bizantina si atacurile tatare. De altfel, Ionita Caloian este desemnat ca primul domnitor din istorie care a aplicat deportarile in masa, mutand sate intregi. In timpul lui taratul vlaho-bulgar se intindea pana la Carpati.
Citat
 
 
+6 #9 Ozzy 03-02-2013 22:46
De asemeni, in timpul cuceririlor tatare, in Sultanatul de Rum (Rum = Romania oficial in acele vremuri/Imperiul bizantin azi) au fost asezati Qara Tatarii pentru a supraveghea Anatolia si Rumelia. In timpul lui Mehmet Fatih, care a cucerit Constantinopol, si Baiazid Qara Tatarii au fost mutati in Dobrogea si Crimeea.

Dobrogea era numita si ea ca tara a tatarilor. Pana la 1878, cand a fost anexata Romaniei, Dobrogea nu a fost a tarilor romanesti decat 40 ani din cei 2000 ani, a lui Burebista intre 55-44 i.e.n, si sporadic in timpul altor domnitori, printre care 22 ani in 3 etape pe timpul lui Mircea cel Batran.
In 1878 Romania primeste Dobrogea in schimbul Basarabiei, rusii nemaivoind sa o returneze Romaniei. In acel moment populatia Dobrogei era peste 90% musulmana. Ea a facut parte din imperiul persan, apoi cel macedon, din imperiul roman, din imperiul bizantin,din imperiul vlaho-bulgar, apoi din imperiul otoman.
Intre 1878 si 1911 majoritatea locuitorilor musulmani au migrat in Turcia, in Dobrogea ramanand circa 22.000 tatari. Pana la acest moment tatarii au trecut printr-un proces de asimilare turceasca, traind in pasalic cu administratie turceasca. Babadag avea 100.000 locuitori, unde se afla si o mare garnizoana turceasca.
Dupa anexarea la Romania au avut loc actiuni si activitati de identificare nationala, s-au facut scoli in limba tatara, au urmat o abundenta de scrieri literare in limba tatara. S-a invatat dupa manuale din Cazahstan.
Citat
 
 
+4 #8 Ozzy 03-02-2013 22:44
Un intelept spunea: "Inamicul cunoasterii nu este ignoranta. Ci falsa cunoastere."

Istoria nu se invata de la oamenii de la coltul strazii, de la cine nimeresti. Nu stii ce educatie are respectiva persoana, daca a invatat istoria sau are doar vagi amintiri, mai mult banuieli. Nu cred ca intrebi un zigrav despre remediul pentru o boala, in loc sa intrebi un medic.
Mai intai ca patria tatarilor dobrogeni nu este Crimeea. Nu toti tatarii din Dobrogea s-au refugiat din Crimeea, ci doar cativa. De la a 3-a generatie patria este cea in care te-ai nascut. Irlandezii ai caror strabunici au migrat in Statele Unite considera America patria lor.

Asezarea primilor tatari in Dobrogea a fost in acelasi timp cu cei din Crimeea. "Prima mentiune a orasului Babadag dateaza din 1330-1331 de la calatorul arab Ibn Battuta, care il consemneaza ca ultima localitate stapanita de tatari, fapt consemnat si de descoperirea pe dealul Uzumbair (15 km Nord de Babadag) a unuia din cele mai mari tezaure tataro-bizantine."
Din această perioadă datează un tezaur numismatic cu peste 23 000 de monede de argint emise de trei hani, descoperit în 1962 lângă Mihai Kogălniceanu (Tulcea). Celebrul călător musulman Ibn Batuta, care a trecut prin Dobrogea pe la 1330-1331, completează în mod sugestiv imaginea de ansamblu a aşezării şi a prezenţei tătarilor în Dobrogea secolelor XIII-XIV: ''oraşul Baba Saltîk este cel din urmă pe care-l stăpânesc tătarii. Intre el şi începutul Împărăţiei greceşti (bizantine) sunt 18 zile de mers într-un pustiu lipsit în întregime de oameni''.
Citat
 
 
+1 #7 Vladimir-Adrian Maftei 17-11-2012 14:12
Frumos articol, are un suflu epic remarcabil. Bravo!
Citat
 
 
0 #6 MirceaCristea 19-05-2012 16:16
Ma intereseaza numarul revistei in care a aparut articolul acesta (stiu ca este unul mult mai amplu).
Multumesc.
Citat
 
 
+12 #5 ceparu 08-02-2012 13:40
Tatarii din Dobrogea sunt oameni cu care poti trai in armonie ,oameni de cuvant .Nu le place sa-i confunzi cu turci si ce e mai important ,le place sa traiasca in romania .Cinste lor .
Citat
 
 
+10 #4 21-05-2011 11:43
felicitari pentru articol, tatarii sint oameni minunati am avut ocazia sa-i cunosc.
Citat
 
 
+7 #3 03-11-2010 10:49
minunat articol,superbe fotografiile , multumiri Domnicai
Citat
 
 
+8 #2 01-10-2010 11:15
foarte interesant si realistic...o mica particica despre tatarii din Romania...
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Eşti aici: Locuri si oameni Comunitati Tătarii dobrogeni: „Cine suntem?”