(P) 30 de ani de World Wide Web

istoria internetului

În 2019 se împlinesc 30 de ani de la momentul în care Tim Berners-Lee a creat World Wide Web, internetul așa cum îl cunoaștem astăzi. Interesant este că primul website, info.cern.ch, realizat de Tim Berners-Lee și colaboratorii săi, există și astăzi, ca o mărturie în timp.

Desigur, paginile web de astăzi arată mult mai complex, evoluția fiind imensă inclusiv în ceea ce privește partea de hardware, dispozitivele care pot afișa informații în modul actual. Însă www-ul a pornit de la acest programator englez care și-a făcut loc în istorie drept cel care a inventat celebrul World Wide Web. Acum, Tim Berners-Lee, care a primit între timp și titlul de Sir ca o recunoaștere a contribuției sale la dezvoltarea modernă, activează în funcția de director al World Wide Web Consortium (W3C), organizația ce se ocupă de standardele web-ului. De asemenea, el este și director al Fundației Mondiale Wide Web, ce are drept obiectiv promovarea potențialului web pentru dezvoltarea omenirii.

În anul 1989, Tim Berners-Lee lucra în calitate de inginer de software la cel mai mare nod de internet din Europa. Acesta a observat că schimbul de date pe internet este necesar a fi facil între milioanele de computere conectate și astfel a unut hypertextul cu internetul, rezultând World Wide Web. A rezultat astfel comunicarea de tip http între un client și un server, prin internet. Practic, conform propriilor declarații, Tim Berners-Lee a combinat elemente care deja existau (hypertextul, Internetul, obiectele text multifont), a conectat ideile de protocol de control al transmisiei cu sistemul de nume de domenii și astfel a rezultat www-ul așa cum este și astăzi.

Tim Berners-Lee a realizat HyperText Transfer Protocol (http), HyperText Markup Language (html), precum și primul browser web denumit World Wide Web. Primul website a fost lansat pe data de 6 august 1991, pe un calculator NeXT. Evident, website-ul a inclus de la început chiar informații despre proiectul www, despre cum se pot crea pagini web, cum se pot căuta informații pe internet. În anul 2004, Tim Berners-Lee a fost înnobilat cu titlul de Sir și a primit ordinul de Cavaler al Imperiului Britanic în grad de Comandor de la regina Elisabeta a II-a.

Revista Time l-a numit pe Sir Berners-Lee unul dintre cei mai importanți oameni ai secolului XX. Demn de menționat este că html, limbajul de bază pentru publicarea paginilor web, este folosit și în prezent de programatori, chiar dacă s-a ajuns la chestiuni mai complexe precum php. Astăzi există o mulțime de website-uri în întreaga lume, fiecare dintre noi fiind obișnuit să tasteze celebrul www atunci când vrea să acceseze o pagină web.

Mai mult decât atât, acum oricine poate avea un website, extrem de simplu. Poate fi un website personal (un blog) sau un website pentru companie. Chiar și fără cunoștințe solide de programare, a devenit foarte simplu și ieftin să ai un website. Ai nevoie de un domeniu web, de găzduire web pe un server într-un datacenter și de o platformă pe care să construiești website-ul. Dacă alegi WordPress, totul este foarte simplu, construind website-ul prin prisma unei teme și a unor module ce pot fi personalizate foarte ușor.

 

 

Sursă foto: stock.adobe.com

1 Trackback / Pingback

  1. Îți mai amintești de internet café-uri? – Reporter Buzoian

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*