(P) Sportul rege ar putea avea originile în China, Japonia, Egipt sau Grecia

origine fotbal

Fotbalul reprezintă în prezent o adevărată industrie, depășind de mult granițele unui simplu sport. Cei mai buni fotbaliști din lume (Cristiano Ronaldo – 34 de ani, Leo Messi – 32 de ani, Neymar – 27 de ani) au deja salarii ce depășesc 50 de milioane de dolari pe sezon, marile cluburi valorează sute de milioane de dolari, cele mai tari case de pariuri online au zeci de milioane de clienți, ba mai mult, unele, precum Unibet, sunt listate la bursă, iar în țări ca Germania, se întâmplă ca biletele la meciurile celei mai titrate echipe, Bayern Munchen, să se epuizeze pe un întreg sezon înainte ca acesta să înceapă.

Dar unde s-a jucat pentru prima oară acest fenomenal joc? Ce civilizații l-au inventat, înainte că britanicii să îl transforme în jocul modern pe care îl urmărim ori de câte ori avem ocazia? Iată câteva informații foarte interesante, publicate pe topendsports.com.

  • Există dovezi că în secolele al doilea și al treilea B.C. (Before Christ), o parte din militarii chinezi obișnuiau să practice un joc numit ,,Tsu Chu’’, ce implica lovirea cu piciorul a unei mingi de piele, în direcția unei mici găuri. Ca și în cazul fotbalului, folosirea mâinilor în timpul jocului era interzisă.
  • Potrivit imaginilor din mormântul înaltului oficial al Egiptului Antic Baqet III, se pare că tinerele femei egiptene ar fi practicat un fel de joc cu mingea în jurul anului 2.500 B.C., fără să se cunoască însă alte detalii ale acestuia.
  • Chiar și japonezii se pare că ar fi jucat, în jurul anului 1.000 B.C., o versiune străveche a jocului de fotbal, intitulată Kemari. Cu participarea a doi până la 12 jucători, Kemari se juca cu o minge mai mare, plină cu rumeguș, pe un teren cu patru copaci (un cireș, un arțar, un pin și o salcie).
  • În celălalt capăt al lumii, grecii antici se distrau, câteva sute de ani mai târziu, jucând Episkyros, joc în care fiecare din cele două echipe (cu același număr de jucători) încerca să arunce o minge peste capetele adversarilor. În mod asemănător terenului de fotbal, exista o linie albă între cele două echipe, dar și câte una identică în spatele fiecărei formații.
  • Jucătorii chinezi de Tsu Chu și cei japonezi de Kemari sunt considerați ca fiind primii ce au jucat un meci internațional, acesta având loc în jurul anului 50 B.C. Există chiar și o dată clară când un astfel de meci ar fi avut loc, și anume anul 611 A.D. (Anno Domini).

Totuși, fotbalul, în forma sa actuală, a fost jucat pentru prima oară de către britanici, la mijlocul secolul al XIX-lea, pentru ca, în 1883, să aibă loc primul turneu internațional de fotbal, cu participarea a patru țări: Anglia, Irlanda, Scoția și Țara Galilor.

În altă ordine de idei, primul meci de fotbal jucat în afara Europei a avut loc în Argentina, în anul 1867, însă cei care l-au jucat au fost muncitorii britanici aflați în America de Sud, nicidecum locuitori ai Argentinei.

Anul 1904 rămâne unul de referință în istoria fotbalului, deoarece atunci a fost fondată FIFA (Fédération Internaționale de Football Association), organizație la care, pentru început, s-au afiliat Franța, Belgia, Danemarca, Olanda, Spania, Suedia și Elveția, Anglia și celelalte țări britanice alăturându-se un an mai târziu.

În România, prima ediție a campionatului intern de fotbal a avut loc în anul 1909, cu participarea a doar 3 echipe: CS Olympia București, Colentina AC București și United AC Ploiești.

 

 

Sursă foto: fifa.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*