Responsabilitatea pentru o planetă mai curată e a fiecăruia dintre noi

plastic

Plasticele de unică folosință au devenit un obicei. Le folosim zi de zi fără să le acordăm importanță – acasă, la birou, când mâncăm, când mergem în vacanță. Miliarde de produse confecționate din plastic se aruncă anual pe întreg globul. Și se estimează că durata de viață a plasticului variază între 450 de ani… și infinit.

În ultimii ani, discuțiile despre reducerea cantității de plastic au devenit din ce în ce mai populare, iar multă lume a început să înțeleagă importanța acestei probleme. Am scris despre plastic în revistele noastre sau pe site-uri, dar știm că asta nu e suficient. Ne dorim să fim un exemplu pentru cititorii noștri, motiv pentru care facem schimbări și la nivel individual.

Am discutat cu câțiva dintre angajații Burda România pentru a afla ce schimbări au făcut până acum sau care sunt rezoluțiile lor pentru 2020 în ceea ce privește plasticul.

Cătălin Gruia, redactor-șef National Geographic

De când am citit că de-a lungul vieții un om aruncă peste 22.000 de pungi de plastic, încerc să am mereu la mine o sacoșă refolosibilă.

Corina Matei, contributor NGT

Nu-i simplu să faci schimbări când ai crescut cu bomboane ambalate individual în plastic, puse la rândul lor într-un ambalaj de plastic pe care-l duci acasă într-o pungă de plastic de unică folosință. Plasticul a devenit, fără să conștientizăm, parte din viața noastră. Ba chiar din noi, dacă ne gândim cât micropastic ingerăm la fiecare masă. Dar, cu puțină bunăvoință, putem conștientiza lucrurile și acționa în direcția corectă pentru noi și pentru planeta pe care trăim.

Și eu am început să reduc consumul de plastic, iar când văd că pubela mea de gunoi dedicată se umple din ce în ce mai greu, mă bucură și mă conving că realmente se poate! Am învățat că trei produse de la magazinul din colț le pot căra în brațe de fiecare dată când îmi uit plasa de pânză acasă. De ceva timp, refuz capacele de plastic la cafelele to go, iar, în 2020, îmi propun să am în fiecare zi cu mine my own cup, ca să reduc și consumul paharelor de hârtie. Tot în 2020, vreau ca la petrecerile mari cu prietenii să dispară și tacâmurile de plastic, farfuriile le-am înlocuit de ceva vreme cu cele biodegradabile. Apoi, în magazin, mă orientez din ce în ce mai mult către alimentele vrac (alune, biscuiți, paste), pe care le iau în pungile biodegradabile care sunt puse la dispoziție deja de câteva hypermarket-uri cărora le-am devenit fidelă. Iar periuțele de dinți clasice au fost înlocuite cu unele din bambus. Pas cu pas se schimbă lumea!

Elena Drăghici, web editor National Geographic

La sala la care merg este de puțin timp o situație care mă scoate din sărite: la fiecare intrare trebuie să ne punem botoși noi din plastic, iar la plecare îi aruncăm la gunoi. Nici nu vreau să mă gândesc cât de mult plastic se aruncă pe zi sau unde ajunge. Zilele trecute, mi-am luat inima în dinți și le-am spus că o sa iau o pereche de botoși în geantă și o să îi folosesc mereu pe aceia. Și, da, și eu am o plasă de pânză, de fapt am ajuns să am o plasă de pânză cu mai multe plase de pânză în ea.

Genoveva Enuta, Advertising Sales Manager NG & NGT

Eu subscriu tuturor rezoluțiilor prezentate pe NG: voi folosi sticle și pahare refolosibile, voi avea întotdeuna la mine o sacoșă refolosibilă, voi renunța la paie și tacâmuri de plastic!

Cătălina Oprea, redactor-șef Femeia.ro

De câteva luni familia mea colectează separat plasticul de restul gunoiului. Până să fac asta nici nu-mi dădeam seama cât plastic folosim și aruncăm: pungi, punguțe, ambalaje de la mâncare, de la detergenți, de la jucării, de la șampon și gel de duș, sticle… Și câte și mai câte! În plus, nu utilizăm tacâmuri de plastic de unică folosință, paie din plastic, iar când mergem la cumpărături avem șacose pe care le refolosim. Nu e greu să colectezi separat și să diminuezi cantitatea de plastic folosit, e nevoie doar de un pic de voință și de un pic de disciplină.

Bianca Dragomir, Editorial Coordinator Cosmopolitan

Am devenit foarte atentă la tot ce implică relația cu mediul înconjurător și sper ca în 2020 deciziile mele zilnice pentru încetinirea schimbărilor climatice (dar și cele ale familiei și ale comunității din care fac parte) să fie mai numeroase și cu un impact și mai mare.

Am început deja să limitez drumurile cu mașina personală (aleg transportul în comun de fiecare dată când o pot face), am redus călătoriile cu avionul, am renunțat la aerul condiționat, reciclez (am creat un spațiu de colectare pentru platisc și unul pentru hartie, cartoane, cutii), scot din priză televizorul pe timp de noapte și nu mai las încărcătoarele în priză fără să fie conectate la telefon (obicei de care m-am detașat foarte greu). Folosesc capace când gătesc, am înlocuit becurile clasice cu cele LED, opresc robinetul când mă spăl pe dinți și mă interesez constant privind autoritățile care au politici ce susțin mediul înconjurător (eram complet ignorantă în această perspectivă până acum câteva luni). Iar vara aceasta ne dorim foarte tare să achiziționăm panouri solare.

Pare că sunt gesturi foarte mici, dar sper că vor avea un impact mare asupra comunității și, apoi, asupra Planetei.

Mihaela Radu, redactor-șef casa-gradina.ro

Câteva lucruri cu care sunt consecventă: cumpăr laptele și iaurtul doar la sticlă, nu folosesc paie sau veselă de unică folosință, prefer să cumpăr la vrac, fără ambalaj din plastic, nu am întodeauna plase la mine, dar magazinele de la care cumpăr au plase ecologice, familia și toți prietenii mei știu că urăsc ambalajul la buchetele de flori, așa că e o regulă: fără ambalaj și alte plastice de legat – prefer sfoară sau nimic. Iar florile artificiale sunt excluse. Am învățat copilul cu jucării din pluș și lemn, dar când a apărut Lego în viața lui s-a finalizat tot.. 🙂 Bradul este întotdeuna natural, cu podoabe din lemn, carton sau hârtie. Decorațiunile din plastic sunt excluse. Și nu cumpăr apă sau suc la pet, beau apă de la robinet pentru că am filtru de purificare.

Dan Scarlat, redactor-șef Auto Motor și Sport

Ca să încep cu o anecdotă, într-una din primele dăți când jumătatea mea mai bună aștepta cuminte să refuz punga de plastic de la „mega”, casierul ne-a întrebat în cea mai neaoșă limbă moldovenească: „dar mașină hibrid aveți?” Nu, dar aveam o sacoșă din material textil la noi, din categoria celor roșii, înflorate, pe care orice bărbat are o plăcere deosebită să o care. Între timp a fost înlocuită, la presiunile mele, cu una albastră (chiar dacă la fel de înflorată). Mașină hibrid încă nu am, dar nu de puține ori mașinile familiei așteaptă cuminți în parcare în timp ce eu mă deplasez cu transportul în comun, pe jos, cu bicicleta sau, mai recent, cu o trotinetă electrică.

Consider că, mai ales într-un oraș sufocat de trafic ca Bucureștiul, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să aleagă cea mai eficientă formă de deplasare zilnică, chiar dacă asta înseamnă să lase iubitul automobil să se „odihnească” în timpul săptămânii, pentru a se putea bucura cu adevărat de el în weekend, la o plimbare extraurbană. Ține de noi să facem schimbări mici, dar atât de importante pentru viitorul nostru. Iar mobilitatea inteligentă ne poate salva atât timpul, cât și, pe termen lung, sănătatea.

Cătălina Teodorescu, coordonator online Cosmopolitan

Mereu am impresia că poate ar trebui sa fac mai mult în sensul ăsta, dar, la urma urmei, poate pic cu pic se adună micile lucruri pe care le facem fiecare, chiar dacă nouă ni se par mărunte… Eu încerc să limitez cât mai mult numărul de pungi din plastic folosite la cumpărături – nu mă refer aici numai la pungile în care se pleacă acasă cu produsele, ci și, de exemplu, la faptul că dacă iau un mănunchi de banane, un ananas, două avocado etc, le cântăresc direct, fără să le mai pun într-o pungă. Am renunțat, de asemenea, să mai beau apă de la automatul din birou în pahare din plastic, am o cană din ceramică. Iar de Crăciun, am să iau un brad mic în ghiveci – am citit studii care spun că un brad artificial, chiar și după 5 ani de folosință, are un impact negativ mai mare asupra mediului decât unul tăiat din pădure.

Florentina Pauna, Group Advertising Director

De câțiva ani buni mi-am schimbat comportamentul și am mai multă grijă de planetă pornind de la a economisi apa când mă spăl pe dinți și a refuza să mai cumpăr pungi de plastic când merg la cumpărături. Mereu am pungi de rafie cu mine. Evident că voi continua aceste obiceiuri și în anul ce vine și sper să facă acest lucru cât mai multă lume și să conștientizeze importanța acestor bune practici.

Elena Soare, specialist HR

Din păcate nu pot renunța de tot la a folosi pungi în bucătărie (pâinea se păstrează proaspată în pungă, din păcate), dar prefer să le refolosesc, ca pe vremea lui Ceaușescu.  Zic eu că așa salvez o aripioară de delfin spre a nu fi înfășurată în plastic. Cumpăr lapte la cutie sau sticlă de sticlă și apă minerală la sticlă din sticlă, iar sacoșa de „cârpă” e nelipsită când plec de acasă. Reutilizez diverse recipiente pentru a-mi aduce mâncarea la birou. Nu am dat niciodată bani pe clasicele casolete din plastic inventate în acest scop. Am vase de sticlă pe care le folosesc pentru a depozita mâncarea în frigider pentru a evita „brânza pusă pe farfurie cu o punga în cap”.  Iar al meu copil nu își sandvișul la școală în pungă, ci folosește un lunchbox.

Alina Neamțu, project manager

Am început să reduc consumul de plastic pe la începutul lui 2019 și până acum a fost ușor. Odată ce începi să cauți soluții realizezi cât de simplu și convenabil este de fapt! Am înlocuit buretele de vase cu lufa, pe cel folosit la curățenia din baie cu unul din silicon (se curăță foarte ușor și, după câteva luni de utilizare, încă arată ca nou!), am găsit un așternut pentru litieră natural, în ambalaj de hârtie, am renunțat la săpunul lichid în favoarea celui solid, tot în ambalaj în hârtie, nu mai cumpăr bidoane de apă, ci folosesc o cană de filtrat… Există foarte multe alternative! Iar în cele mai multe cazuri aceste schimbări banale te și ajută să economisești niște bani.

Sperăm ca exemplele oferite să vă inspire și pe voi în anul 2020!

 

 

Fun fact: Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu revistele nevândute ale Burda România? Le adunăm în fiecare lună și le trimitem către firme de reciclare! Mai mult, începând din 2020, întreaga cantitate de hârtie folosită la tipărirea revistelor va fi eco!

 

 

Sursă foto: pixabay

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*