Cum se încadrează bateriile într-un stil de viață eco?

baterii li-ion

Sunt tot mai multe persoane care își doresc să se întoarcă la viața în mijlocul naturii, acolo unde iarba este mai verde și unde cântul păsărilor nu este acoperit de zgomotul orașului sau, de ce nu, unde apa este mai albastră și te înconjoară din toate părțile.

Însă sunt elemente de confort la care nu doresc să renunțe. S-au obișnuit prea mult să fie înconjurați de aplicații electrice și electronice care le fac viața mai ușoară, motiv pentru care mulți dintre ei ezită să facă acest pas, oricât de puternică ar fi chemarea naturii și oricât de important ar fi pentru ei un stil de viață mai puțin dăunător pentru aceasta.

Vestea bună este că cele două se pot îmbina foarte armonios, dacă ieșim din cutie și începem să realizăm că există și resurse energetice prietenoase cu mediul, care ne pot oferi suficientă energie pentru a susține orice tip de aparatură și de aplicație de care am putea avea nevoie.

Panourile fotovoltaice reprezintă o soluție excelentă. Ca să nu mergem mai departe, la morile eoliene. Ambele ne oferă o cantitate imensă de energie. Știm că acum aveți în minte ideea unei case smart, dar eco. Însă panourile fotovoltaice sunt potrivite și pentru iubitorii ocazionali ai activităților în natură, pentru că se pot adapta la autorulote și mașini off-road. Utilizarea lor asigură o sursă de curent independentă și în cele mai izolate locuri.

De asemenea, iahturile sunt mijloace care au mare nevoie de energie. În largul mărilor și oceanelor nu ai unde să oprești și să rogi pe cineva să te lase să îți încarci bateria. Astfel, trebuie să oferi multă atenție modului în care consumi energie pentru a nu o epuiza iresponsabil.

Ieșind din sfera naturalului, panourile fotovoltaice sunt soluții evidente și pentru autospeciale, fie ele ambulanțe, mașini de poliție sau de supraveghere, cât și pentru autoutilitare pentru afaceri stradale, în locuri în care alimentarea de la rețea nu este posibilă sau permisă din diverse motive.

Singura problemă care se ridică este înmagazinarea energiei pentru folosirea ei atunci când avem nevoie, nu doar în momentul producerii ei. Pentru stocarea energiei electrice, sistemele fotovoltaice sunt integrate cu baterii/acumulatori. Aceștia sunt, mai mult decât orice, adevărate bănci de energie de care ne putem folosi în orice moment.

Un dezavantaj care ne presează mereu este că pentru o cantitate suficient de mare pentru un trai confortabil, este nevoie de baterii de dimensiuni impresionante, care au și costuri pe măsură. Cu asta se confruntă tehnologia concentrată pe domeniul energiei în continuu, deoarece, în paralel, se dezvoltă și tehnologia consumatoare de energie, având cerințe tot mai mari, printr-un număr tot mai mare de consumatori.

Deși nu este o noțiune nouă, bateriile Li-Ion sunt cea mai recentă și cea mai avantajoasă metodă de înmagazinare a energiei electrice, din majoritatea punctelor de vedere. Ea se dezvoltă constant, însă, cu siguranță, are și ea limitări, deși este o reală îmbunătățire față de bateriile plumb-acid, care au o durată de viață mai scăzută, care permit un nivel de descărcare mult mai scăzut, care au o eficiență energetică ușor mai scăzută… chiar și în departamentul densității energetice și a energiei specifice lasă de dorit. Astea lăsând la o parte timpul de încărcare mai îndelungat și necesitatea unei mentenanțe, factori care nu sunt întotdeauna decisivi.

Clar, toate avantajele vin cu un cost pe măsură. Altfel, bateriile plumb-acid nici nu ar mai intra în discuție. Însă nimic nu ne împiedică să ne gândim că vom descoperi noi metode de stocare a energiei, prin baterii chiar și mai performante de atât. Este un domeniu de o importanță crucială, în care se investește enorm de mult. El reprezintă o parte a viitorului la care toți privim cu speranță și cu încredere. Până atunci, vom găsi noi metode de folosire responsabilă a energiei și de producere a ei prin resurse regenerabile.

 

 

 

Sursă: agenția SeoPower

Sursă foto: Brandion.eu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*