Ce putem face pentru ape curate

ape curate

Apa înseamnă viață, dar ce ne facem când ea este poluată și devine toxică? Fiecare om poate interveni, doar să vrea!

Admirăm apele cristaline pe care le întâlnim în insulele grecești sau alte locuri binecuvântate de pe glob, ne minunăm de căderile de apă de prin munți, dar oare cât timp vor mai fi așa dacă nu oprim poluarea? Mulți oameni consideră că doar firmele mari sunt responsabile, dar și noi, ca simpli cetățeni, avem o datorie.

Fiecare poate să colecteze selectiv gunoiul, să colecteze uleiul de gătit ars în loc să-l arunce în canalizare. Pesticidele, ierbicidele și îngrășămintele chimice folosite în agricultură se pot infiltra în apa freatică și nu numai, așa că utilizează doar concentrația indicată de producător și în modul recomandat de acesta. Nu arunca ambalajele la întâmplare, poluează chimic. Ai grijă, și medicamentele expirate trebuie predate la farmacii, de unde vor fi preluate și distruse în condiții de siguranță.

Citește și: Ce înseamnă sustenabilitatea în modă?

În multe sate încă oamenii se descotorosesc de gunoiul menajer, dejecțiile de la animale, molozul de la construcții și nu numai aruncându-le pe malul râului sau al lacului din apropiere. Acestea nu dispar, poate cel mult sunt luate de ape, poluează și înfundă sistemele stațiilor de epurare. Se estimează că anual pe tot globul se produc 100 de milioane de tone de plastic și 10% din acesta ajunge în mări și oceane.

Dacă în copilărie mergeam fără grijă la scăldat în râuri și bălți, acum puține mai sunt cele ale căror apă nu te îmbolnăvește. Gunoaiele ne otrăvesc pământul și apa, așa că dacă vezi persoane care le aruncă în aceste zone protejate, anunță autoritățile. Doar luând măsuri, de lumea pe care o cunoaștem se vor bucura și nepoții ori strănepoții noștri.

Pe plajă, poartă-te ca acasă

Strânge toată mizeria după tine, inclusiv ce pare mic sau biodegradabil precum mucuri de țigări, coji de semințe, șervețele, sâmburi de piersică, coceni de porumb. Consideră plaja casa ta și păstreaz-o curată, ca să te bucuri de frumusețea ei și vara viitoare

În mări și oceane, ecosistemul este afectat

Sticlele, pungile și alte gunoaie deversate în apele mărilor amenință la propriu viețuitoarele. Multe le confundă cu hrana și mor sufocate. Plasticul, cu timpul, se sparge și bucățele minuscule ajung să fie consumate de pești și apoi de oamenii care îi mănâncă.

Știai că…

Un singur litru de ulei alimentar uzat aruncat în canalizare poate polua un milion de tone de apă, adică atât cât îi trebuie unui om adult să consume timp de 14 ani! Așadar, separă-l de alte reziduuri și de apă, colectează-l în vase curate și predă-l la Uleiosul, Sigurec, benzinăriile Mol, de unde va fi luat și reciclat.

Citește și: Cum dregem reciclarea plasticului 

 

 

Sursă foto: iStock

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*