Unde călătorim în pandemie?

Anul acesta pandemia a zădărnicit planurile multora și ne-a făcut să ne gândim la sensul și viitorul acțiunilor noastre. Corina Matei, călătoare pasionată, și-a văzut într-adevăr năruit visul de a străbate Mexicul, dar a găsit modalitățile de a se bucura la maximum de avantajele momentului! Și-a creat timpul pentru necesara flexibilitate și a vizitat câteva locuri cheie din Europa, de obicei scumpe și aglomerate, pe care izolarea le-a făcut accesibile – și însă și mai instagramabile!

Cunoscând câte ceva despre această situație epidemiologică, îți dai seama că nu este chiar așa de complicat să te protejezi. Când am ieșit din carantină și am văzut că granițele se deschid, am prins curaj.

Am început cu excursii prin țară, plecând cu mașina mea – îmi pare rău că nu am plecat cât mai devreme în locuri cât mai îndepărtate din afara țării, atât cât se putea la acel moment! Așa m-am obișnuit să port mască; mai întâi o purtam numai când intram în interior, așa cum erau  recomandările, apoi însă, când am început să ies din țară constant, m-am obișnuit să port mască tot timpul, chiar dacă la început era incomod. Particip în astfel de excursii la tururi ghidate, cu 10-20 de persoane și trebuie să stăm destul de aproape de ghid ca să auzim ce spune, intru în piețe sau bazaruri. Dacă trec dintr-un loc aglomerat în altul, fac tranziția cu mască pe față și, decât să o tot pun și dau jos, mai bine o port continuu. Mă simt în siguranță dacă am la mine tone de biocid și șervețele dezinfectante; când ajung la un loc de cazare efectiv le fac curat; șterg tot ce ating. Tot acest proces de după check-in durează maximum 15 min.

În avion am călătorit inițial cu mască și vizieră; acum am renunțat la vizieră, am doar mască și încerc să mă țin departe de alți călători pe cât posibil și mai ales dacă avionul este pe jumătate gol (cum au tot fost în ultima perioadă), mă mut strategic. Dacă altă dată socializam cu toții, acum și eu, dar și ceilalți, evităm acest lucru. Totuși încă mai legăm timid cunoștințe, amiciții în călătorii.

Croația a fost prima, cea mai îndepărtată și cea mai lungă excursie în străinătate post carantină – 12 zile. Am plecat pe 13 august – de îndată ce mi-am dat demisia de la jobul full time. Știu că e o perioadă foarte proastă pentru a călători, dar s-a întâmplat ca acum să pot să aleg să am o perioadă sabatică și să am o oarecare putere financiară pentru a susține toate aceste călătorii timp de 3 luni.

Croația: parcul natural Plitvice

În Croația am mers cu mașina mea cam 4000 km, alegând să o străbat pe partea continentală – pentru că, deși per ansamblu în țară nu erau mulți turiști, toți erau concentrați pe insule – unde și prețurile erau considerabil mai mari, și tot mare riscul aglomerației. În partea continentală sunt orașe excepționale unde găsești influențe care nu se mai întâlnesc în altă parte. Inclusiv fuziunea între bucătăria balcanică și cea italiană.

Apoi am plecat în Varșovia – de luni până vineri. Era o perioadă îndoielnică, restricțiile tot „dansau”, era incertitudine, dar m-am obișnuit să fiu flexibilă. Am plecat luni, iar marți am primit un e-mail care-mi spunea că zborul de întoarcere nu se va mai efectua din cauza restricțiilor pe care Polonia le-a impus României, iar banii mi-au fost returnați sub formă de credite. Aveam două variante: să dau 2000 de lei și să mă întorc cu o companie de linie sau să iau trenul și să mă rerutez eu, prelungindu-mi vacanța. Am ales trenul, am mers la Gdansk, orașul unde a început al doilea război mondial, distrus și apoi refăcut întocmai ca înainte de război. O bijuterie!

Teatrul Regal din Varșovia

De acolo, mi-am luat zborul către Stockholm. Deși foarte frumos, mi-a făcut impresia unui oraș cucerit de imigranți. Atmosfera discretă suedeză abia își mai face prezența. Și nu pot să spun că m-am simțit în largul meu, deși am încercat să profit cât mai mult de istoria, arhitectura și muzeele capitalei suedeze. Ghidul ne-a spus acum că turismul a scăzut cu 98% pentru că Suedia nu a impus obligativitatea măștilor, iar oamenii se tem. A fost o călătorie foarte interesantă – și am ieșit mai ieftin față de cei 2000 de lei pe care mi-i cerea cealaltă companie.

În ultima vreme, m-am eliberat de obsesia obiectivelor. Am obosit să alerg de la un obiectiv la altul; acum le fac încet, numai dacă am chef și numai din suflet.

Și încă ceva: decât să bifezi lista de obiective de pe internet, mai bine este să ceri recomandări de la persoane care au mai fost în acele locuri. De exemplu, la Stockholm, am aflat de la alți turiști că celebrul palat regal era copie a unor palate pe care eu le văzusem deja – deci am renunțat la el și am ales recomandarea cuiva pentru un muzeu medieval absolut încântător. Dar și aici, totul ține și de experiența personală cu care vii.

Este important să te documentezi inclusiv despre viața cotidiană din destinația respectivă și să treci de nivelul promovărilor turistice. Se impune puțin efort ca să treci de pozele mult prea editate. Citește blogurile călătorilor. Extrage ce te interesează și ce ți se potrivește.

E drept că și eu mi-am asumat provocarea de a pleca în „orb”, fără să mă documentez deloc. Să las locul să mă surprindă. Într-un oraș, mai multe informații poți găsi la imigranți și turiști decât la localnici: ei au descoperit orașul înaintea ta – poate localnicii nu au avut niciodată astfel de curiozități!

Dar merită întotdeauna să stai de vorbă cu localnicii, în special în culturi diferite de a noastră, ca să afli mai multe, să înveți de la ei. Am întâlnit în lume oameni săraci și fericiți – am reflectat la cât de mult ne punem noi fericirea în lucruri! În Sri Lanka am întâlnit oameni care trăiau numai din ce pescuiau și beau numai apa din nucile de cocos. Eu însămi am plecat înapoi spre România numai cu rucsacul în spate și în șlapi, că mi se rupseseră adidașii. Și nu aveam vreun stres, învățasem să nu mai simt nevoia lucrurilor. Mă rog, asta până am aterizat la București în februarie în viscol – a venit tata la aeroport să mă culeagă, cu bocanci și o geacă!

Asia îmi lipsește foarte mult – fiecare călătorie în Asia este o lecție care mă crește.

Sper că un eventual vaccin va determina dispariția restricțiilor de călătorie. Poate fi naiv, dar îmi face bine să cred și să mă încred în asta acum, când și Serbia sau Bulgaria învecinate ne ridică restricții. Acum mă bucur de culorile de toamnă din România – recomand Delta, culmile Ceahlăului, lunca Mureșului (Toplița-Reghin) sau Țara Oașului. De sărbători, încă nu-mi fac planuri. O să văd atunci, cu cinci zile înainte. Până atunci, să fim cu toții sănătoși!

Înainte/după pandemie: de la înghesuială la liniște

În partea continentală a Croației, în august prețurile scăzuseră chiar și cu 30-40% la cazare și restaurantele se băteau în oferte. Am ajuns până în sud, în Dubrovnik, despre care se știe că, în urma serialului Game of Thrones, a devenit unul dintre cele mai vizitate orașe medievale din lume… și cele mai scumpe. M-am înscris la un tur ghidat, iar ghidul nostru ne-a invitat să ne gândim la faptul că este, poate, cel mai bun moment pentru a fi aici. Anul trecut, în august, oamenii stăteau chiar 20 de minute la coadă ca să poată intra în cetate și apoi, după ce intrau, mergeau cu pași de furnicuță și nu vedeau nimic din pricina aglomerației. Trebuia să stai în picioare până se elibera o masă la orice restaurant. Acum nici nu mai aveam grija de a cumpăra bilete online, deoarece nu erau niciun fel de cozi! Până și bazarul din Istanbul era, în septembrie când am fost, la 50% din gradul de aglomerație pe care l-am fi găsit în oricare altă zi înainte de pandemie. Toți vânzătorii te strigau. Când sunt doi vânzători, nu mai trebuie să faci nimic, ei înșiși negociază între ei pentru tine: „ba eu îți dau mai ieftin!”

În septembrie, Corina și-a invitat părinții într-o excursie la Istanbul!

Cum alegi destinațiile

E simplu, deoarece destinațiile s-au împuținat și avioanele s-au redus și ele dramatic. Aria călătoriilor posibile s-a redus la Europa – deși aveam planuri mari pentru anul acesta, în Mexic și Filipine – au fost amânate amândouă, nu știu până când – poate chiar 2022. Chiar dacă Mexicul și-a deschis granițele, nu mi se pare sigur să călătoresc încă acolo. Așa că am început să studiez faimoasele hărți cu restricții ca să văd ce țară ne primește și mai ales din ce țară România primește înapoi fără carantină.

Acum folosesc www.kayak.com/travel-restrictions. Țin seama de faptul că nu totdeauna editorii apucă să updateze, mai ales când listele și restricțiile se schimbă – pentru unele țări – aproape zilnic. Și verific pe site-urile autorităților dacă informația este corectă. Când am vrut să fac un tur în Balcani am găsit informații foarte contradictorii; cele mai bune răspunsuri le-am primit telefonând direct la ambasade sau scriind emailuri către ele – recordul aparține Ambasadei Croației care mi-a răspuns la email în fix 7 minute!

Important e să fii flexibil. În această perioadă, trebuie să ai planuri A, B și C, dacă nu vrei să rămâi blocat în carantină pe cine știe unde. E imperativ să te documentezi mereu – te poți trezi că nu poți intra în țară decât dacă faci un test pe banii tăi. Trebuie să fii mereu pe internet și orice informație trebuie verificată pe căile oficiale – cel mai sigur este pe site-urile ministerelor și la ambasade.

Cam cu o săptămână sau vreo 5 zile înainte de călătorie trebuie să începi să verifici cifrele și datele.

Precauții utile

Tocmai m-am întors dintr-un road trip în Albania și Macedonia. Am verificat totul, însă știam că există o posibilitate ca Macedonia să intre pe lista galbenă a României și să intrăm în izolare la întoarcere. Ne-am asumat. Știu, e mai simplu pentru cei care pot lucra de acasă.

plaja Kasmil din Albania

Nu mai există programarea concediului din timp. Acum, organizez totul last minute – nu rezerv decât cu câteva zile înainte. Mai ales că multe cazări sunt nerambursabile, iar în caz de o restricție pe care nu vreau să mi-o asum (carantină la dus), nu mi-aș mai putea recupera banii.

Recomand tot timpul asigurare de sănătate pentru călătorie; mulți asiguratori au clauză de covid. Asigurarea pentru Albania m-a costat numai 28 de lei pentru 10 zile, de exemplu.

Dincolo de flexibilitatea pe care trebuie să o ai tu ca turist, ai grijă să te interesezi înainte dacă și gazda pensiunii sau politica hotelului îți permite să amâni pe ultima sută de metri vacanța dacă, pe neașteptate, te simți rău sau chiar ești confirmat cu COVID-19. În cazul vacanțelor realizate prin agenție de turism – și mai ales dacă sunt în străinătate, interesează-te să ai o asigurare medicală și storno care are și clauză de COVID-19, astfel încât să-ți poți recupera banii.

Pe Corina Matei o poți citi și pe blogul ei de travel, www.corinamatei.ro.

 

Text și foto: Corina Matei

1 Trackback / Pingback

  1. Unde călătorim în pandemie – cum alegi destinațiile – Ponturi Despre

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*