Fii schimbarea pe care o vrei în lume!

Moștenirea lui Gandhi, după 100 de ani. Citește articolul din ediția de iunie 2015. Foto: Getty Images

Editorialul revistei National Geographic România din iulie 2015

Mai uimitoare decât metamorfozarea peste noapte descrisă de Kafka, este transformarea inversă – de la gândac la supraom – care se petrece în cursul vieții lui Mohandas Gandhi. Sper că articolul nostru de la pag. 68, despre moștenirea lui Gandhi în India de azi, să vă trezească interesul de a înțelege în profunzime cum un tânăr pirpiriu și fricos la culme s-a transformat într-un „mare suflet“ neînfricat. Înarmat doar cu credința sa în adevăr și nonviolență, omul acesta s-a luat la trântă cu imperiul britanic și a reușit să-l pună la pământ, fiind fermentul amestecului revoluționar de politică și spiritualitate al mișcării pentru eliberarea Indiei.

Dacă ar apărea azi un nou Gandhi, probabil am vedea în el tot un Don Quijote, arhetipul nebunului frumos, a cărui logică în răspăr cu mersul lumii pare sortită din start eșecului. Și indianul era împotriva oricărei forme de injustiție, dar insista că armele trebuie să fie moralitatea și nonviolența. Adoptarea unei metode pașnice îți pune în inferioritate oponentul căruia îi arăți respect și dragoste. Gandhi era convins că numai prin iubire poți câștiga o victorie durabilă.

Strategia lui a fost o combinație de adevăr, sacrificiu de sine, nonviolență, serviciu public generos și cooperare. Sunt idei străvechi, nu le-a inventat el, ci le-a redescoperit tot lovindu-se de eșecuri, împleticindu-se și redresându-se pas după pas, în timpul experimentelor pe care le-a făcut pe sine însuși.

Personalitatea lui complexă, cu multe fațete, te pune în încurcătură, încât ajungi să te întrebi ce a fost omul acesta cu adevărat: sfântul rătăcitor, înfășurat într-o bucată de pânză, străbătând țara în lung și-n lat cu un toiag de bambus, politicianul abil ce a dominat viața politică a Indiei timp de aproape trei decenii, jurnalistul truditor de la Opinia Indiană, profetul nonviolenței și al nesupunerii civice, criticul modernității găunoase?

Anglia – unde a debarcat plin de speranțe în 1888 adolescentul naiv și ridicol –, Africa de Sud (1893-1915) – unde și-a descoperit capacitatea de a organiza și protesta – și, începând cu 1915, India sunt cele trei mari scene pe care acest maestru al gesturilor dramatice și-a compus viața ca un regizor înhămat la un film imposibil, dar conștient că e chiar filmul vieții lui. Cred că talentul său cel mai mare a fost să spună povești – povești care redefinesc ce e de fapt omul și ce poate face dacă se străduiește. Iată marea lecție a lui Gandhi, căruia te îndemn să-i citești autobiografia, Povestea experimentelor mele cu adevărul.

„Fii schimbarea pe care o vrei în lume“ – e vorba lui care pe mine unul mă scoate din capcana situațiilor nedrepte, aparent fără ieșire, în care te simți neputincios și înclinat să dai vina pe soartă, pe ceilalți.

– Cătălin Gruia

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*