Să fi descins vikingii din stâncosul Caucaz?

Thor Heyerdahl, renumitul explorator norvegian, face obiectul unui adevărat cult în Sudul Caucazului. Kiș, Azerbaidjan. Foto: Paul Salopek

 O teorie disputată a originii nordicilor capătă amploare în Azerbaidjan.

de Paul Salopek

E ger în zona submuntoasă de la poalele Caucazului Mare. Rufat Gojayev, ghidul meu azer, înaintează spre soarele rece. Își îndreaptă pașii neobosiți spre Kiș.

Ce este Kiș?

Kiş e un sat izolat de munte, unde s-a păstrat ceea ce ar putea fi cea mai veche biserică creștină din Azerbaidjan și poate chiar din regiune: un templu ridicat, potrivit legendei, în secolul I d.Hr. Pereții săi sunt din piatră palidă și bătută de vreme. În criptele sale zac morți fără nume. Grădina strălucește de persimmon, fructul zeilor, atârnând ca dârze ornamente pe crengile dezgolite de iarnă. Lângă zidul biserciii stă un bust mare de bronz – un Thor Heyerdahl cu zâmbetul pe chip, mult-cântatul aventurier norvegian. Această lucrare te nedumirește.

Mici sori: Fructele de persimmon îndulcesc grădina de iarnă a bisericii din Kiş, care datează din circa sec. X-XII. Foto: Paul Salopek

„Thor Heyerdahl a fost un mare om,” ne spune Khatiza Abdulrahman, un ghid local oficial. El a descoperit că azerii și norvegienii sunt înrudiți.”

Așadar: Marșul meu global nimerește încă o dată în ape tulburi, bizare și uitate, ale timpului și spațiului— într-unul din multele mistere obscure ale lumii.

Heyerdahl, care e îndeobște cunoscut pentru că a traversat Pacificul de Sud într-o ambarcațiune din lemn de balsa numită Kon-Tiki în 1947, face obiectul unui adevărat cult în Azerbaidjan. De ce? Întrăznețul nordic care s-a legănat pe oceane în diverse ambarcațiuni antice în a doua jumătate a secolului XX, sperând mereu să demonstreze cum au ajuns vechile civilizații să intre în contact unele cu celelalte pe mare, și-a dezvoltat teoria finală privind difuzarea culturii la Kiș. El credea că vikingii blonzi și roșcovani din Scandinavia — proprii lui strămoși — proveneau de undeva din această națiune de neamuri turcofone, sau din preajma ei, de la marginea Persiei.

Dovada lui?

O saga islandeză veche de 800 de ani menționează că Odin, zeul nordic și strămoșul mitologic al vikingilor, a migrat în Scandinavia dintr-o țară răsăriteană numită “As-hov” sau Aser.” Deci: Azer-baidjan. Adaugă la asta petroglifele locale reprezentând corăbii similare cu cele ale piraților nordici care terorizau Europa în Evul Mediu. (Din nefericire, aceste desene în stâncă sunt cu mult mai vechi decât vikingii, datând din neolitic.) Mai pune și niște afinități vagi între muzica populară azeră și cea norvegiană. Se mai amestecă aici și niște fragmente de „rune” excavate în ambele țări. Și voila: Vikingii au venit din locul care este azi un stat musulman secular bazat pe rezervele de petrol, care în 2012 a lansat propriul raid contra Europei adjudecându-și Concursul Euroviziunii și smulgând premiul de la Suedia, gazdă a evenimentului pentru a treia oară.

Susțintorii teoriei vikingilor din Caucaz spun că literele abia vizibile gravate în piatra de altar a unei biserici medievale din Kiș seamănă cu runele nordice. Foto: Paul Salopek

Abdulrahman, prietenosul ghid de la biserica sătească din Kiș speculează că nordicii au părăsit Azerbaidjanul pentru fiordurile scandinave în secolul al VII-lea, când „aici au venit arabii, iar oamenii au devenit mai scunzi și mai tuciurii”.  Heyerdahl, care a murit în 2002, își plasa exodul viking mult mai devreme, în timpul invaziilor romane în Caucaz, în secolul I.

Cercetătorii moderni oftează obosiți la asemenea ipoteze.

„Thor Heyerdahl a fost un mare călător,” îmi spune Jeyhun Eminli, un arheologi azer. “Dar nu era cine știe ce om de știință.”

Nu există nici un fel de probe materiale, spune Eminli, care să sprijine o descendență directă norvegiano-azeră. Un studiu ADN, frecvent citat, care leagă cele două popoare, este controversat.

Eminli e curajos. Moștenirea vikingă a devenit cumva amestecată cu tema mândriei naționale în Azerbaidjan.

Un site de știri azer a pus la îndoială onoarea scepticilor întrebându-l pe un participant la o recentă conferință științifică: „Asta înseamnă că mercantilismul și teama de a-și pierde influența foțează anumite cercuri academice și științifice să nege orice nu e profitabil pentru ele sau orice reprezintă o amenințare?”. Intervievatul a răspuns afirmativ. Era Thor Heyerdahl Junior, fiul lui Thor.

Mistica vikingă rezistă în micul Kiș în parte și datorită mormintelor. Aici au fost înmormântați niște oameni foarte înalți undeva între secolele III și X. Un bărbat avea 2 metri înălțime. O femeie aproape 2,20. Se presupune că asta dă mai multă credibilitate ideeii că niște proto-scandinavi masivi au trăit înzăpeziți prin acești munți eurasiatici. Poate că de aceea a venit Heyerdahl aici.

Dovezi ale unor vikingi cu oasele lungi? Criptele din Kiș conțin osemintele unor oameni medievali deosebit de înalți. Un bărbat avea 2 metri. O femeie aproape 2,20. Foto: Paul Salopek.

Ne uităm la morți în mormintele descoperite – la oasele lor prelungi – partenerul meu de drum Rufat Gojayev și cu mine. Cum trebuie să fi fost pentru ei? Să fii o femeie de 2,20 în Azerbaidjanul mediaval…. Era oare singură? Era o prezență dominatoare? Era iubită?

Pornim, Gojayev și cu mine, spre următoarea albie pietroasă de râu, spre următorul orășel de munte.

Toți vrem să facem parte dintr-o saga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*