Înțelegând cultura Mesopotamiei

mesopotamia

Mesopotamia a fost o regiune istorică din Vestul Asiei, situată între fluviile Tigru și Eufrat. Mai exact, aceasta ar putea fi delimitată în prezent ca fiind parte din Irak, Kuweit, nordul Arabiei Saudite, partea estică a Siriei, sud-estul Turciei și regiuni localizate atât la granițele dintre Turcia și Siria, cât și Iran și Irak.

Această regiune faimoasă în istoria Asiei este recunoscută că fiind un pilon al dezvoltării umane în perioada Neolitică (aproximativ anul 10,000 i.Hr.). Mulți oameni știu despre aportul adus agriculturii, matematicii și scrierii, însă există o multitudine de alte inovații concepute în același loc. Spre exemplu, expresia faimoasa pentru zaruri “Rolling the Bones” (aruncând oasele), a fost creată ca urmare a descoperirii că primele zaruri, găsite în Mesopotamia, erau făcute din os de oaie.

Întrucât, după cum am menționat, populațiile acestui ținut antic sunt responsabile pentru o varietate de invenții, cultura Mesopotamiei este mai complexă și mai avansată decât a altor regiuni din aceeași perioada istorică.

Muzica

Muzica era o componentă esențială din viața de zi cu zi a popoarelor din această zonă. Dedicată nu numai regilor și persoanelor cu influență, aceasta era practicată și de oamenii de rând, în zone publice sau în familie.

Pe lângă iubirea pentru sunetele frumoase în sine, oamenii foloseau cântecele ca o metodă de a împărtăși cu generațiile următoare momente istorice importante, lecții de viață și sfaturi. Astfel, chiar și după invenția scrisului, majoritatea cântecelor erau moștenite pe cale orală și își continuau drumul în timp în același mod.

Mandolina este un instrument inventat acum aproximativ 5000 de ani, folosit adesea în relatarea acestor povești pe cale melodică.

Drepturi și educație

Popoarele Mesopotamiei erau definite ca și patriarhat, adică bărbații erau cei care controlau bunurile și puterea din stat. În majoritatea timpului, deciziile importante erau dezbătute de “Adunarea Vârstnicilor”, care reprezenta în mod egal drepturile femeilor și bărbaților. Aceștia erau considerați cei mai capabili să reprezinte întreg statul, întrucât aveau cea mai multă experiență de viață și înțelepciune.

Cât despre educație, aceasta era dedicată exclusiv bărbaților proveniți din familii bogate, cum ar fi cele de templieri, scriitori și fizicieni. Restul persoanelor care nu își permiteau educație superioară, puteau fi ucenicii taților lor sau puteau fi trimiși să muncească cu alte familii, care se ocupau de alte domenii ale vieții sociale.

Femeile erau pregătite pentru viața de casnică, învățând să se ocupe de gătit, spălat și îngrijit copiii. Istoricii consideră, în urma analizării textelor antice, că femeile aveau drept de vot, puteau deține proprietăți și puteau divorța.

 

Festivaluri

La fel ca multe alte popoare antice și cele aflate în zona Mesopotamiei credeau în ceva superior, o forță mistică ce le influența viața în întregime.

Majoritatea schimbărilor erau considerate ca fiind în concordanță cu fazele lunii, în special în relație cu agricultura. Prin urmare, ceremoniile erau dedicate următoarelor evenimente importante: fazele lunii, fazele agriculturale, echinocții și solstiții, ofrande aduse zeilor și semizeilor, reușite monarhale, trecerea într-un nou an și alte evenimente militare specifice.

Jocuri

Jocurile, la fel ca muzica, erau foarte prezente în cultura popoarelor, fiind momente de socializare și conectare între persoanele de același statut social. Printre cele mai populare activități era vânatul, deși era dedicat persoanelor cu un venit ridicat.

Boxul și wrestling-ul se regăsesc frecvent în operele de artă din acea perioada. Se presupune că și ei jucau polo, însă jucătorii stăteau pe umerii altor oameni, în loc de cai. Un alt joc din perioada noastră, rugby, era practicat și pe atunci, însă se folosea o minge confecționată din lemn.

Pe lângă aceste sporturi fizice, existau și o multitudine de jocuri de masă, cum ar fi jocul de table.

Arta

Arta este un alt aspect la care popoarele Mesopotamiei excelau, fiind în strânsă rivalitate cu calitatea și originalitatea descoperite în Egiptul Antic.

Atenția era dedicată în special sculpturilor elaborate, durabile, conservate pe o perioada lungă, create din piatră și lut. Pe lângă acestea, obiecte de zi cu zi, precum vaze și boluri erau adesea concepute pentru a atrage atenția și a se diferenția de cele normale. 

 

 

Sursă: agenția PromoDesk
Sursă foto: pxhere

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*