Moștenirea lui Nelson Mandela

Statuia din bronz a lui Nelson Mandela are 9 m și a fost inaugurată în 2013, Pretoria.

Reprezentanții Ambasadei Republicii Africii de Sud în România îi aduc un omagiu celui care și-a pus viața în serviciul umanității, Nelson Mandela.

Din 2009, pe 18 iulie — ziua în care s-a născut Mandela – Organizația Națiunilor Unite propune popoarelor lumii să marcheze Ziua Internațională Nelson Mandela prin realizarea unei schimbări benefice în comunitățile lor.

Fiecare are capacitatea și responsabilitatea să schimbe lumea în bine, iar Ziua Internațională Mandela este o ocazie pentru fiecare să acționeze și să inspire această schimbare.

La data de 18 iulie 2019, Ambasada Republicii Africa de Sud din România sărbătorește 101 ani de la nașterea lui Nelson Mandela și 25 de ani de democrație. Cu această ocazie urmărim să evidențiem caracteristicile și valorile pentru care fostul președinte Mandela a devenit cunoscut în întreaga lume: Integritate, Pasiune, Serviciu dezinteresat, Transparență, Respect și Transformare.

Nelson Mandela a avut un rol esențial în eliberarea Africii de Sud. Și-a dedicat întreaga viață egalității și dreptății pentru toți sud-africanii și a fost unul dintre fondatorii democrației noastre constituționale.

Mandela a continuat să lupte pentru libertate chiar și în timpul celor 27 de ani petrecuți în închisoare, din 1964 până în 1991. În perioada detenției a devenit foarte popular și a fost acceptat ca unul din cei mai remarcabili lideri de culoare din Africa de Sud.

Mandela a refuzat să își compromită poziția politică în schimbul libertății și a respins cel puțin trei oferte de eliberare condiționată. Hotărârea și tăria de caracter ale fostului președinte în fața dificultăților l-au transformat într-un simbol al rezistenței pe măsură ce mișcarea anti-apartheid devenea mai puternică.

Înainte de pronunțarea sentinței capitale împotriva sa, în procesul de la Rivonia, Mandela a afirmat: “Am luptat împotriva stăpânirii albilor și am luptat împotriva stăpânirii negrilor. Am adoptat idealul unei societăți libere și democratice, în care oamenii trăiesc în armonie și au șanse egale. Este un ideal pentru care trăiesc și pe care sper să îl realizez. Dar dacă e necesar, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor.”

Nelson Mandela a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei Africii de Sud și a pus bazele unei societăți democratice, prospere, unite, lipsite de discriminări rasiale sau de gen. Mandela a fost un susținător al reconcilierii și unității naționale.

Aniversând 101 de ani de la nașterea lui Madiba, avem ocazia să reflectăm asupra valorilor pe care ni le-a lăsat moștenire: capacitatea de a ierta, prietenia, pacea, construirea coeziunii sociale, valorile constituționale pe care urmărim să le realizăm și în prezent, credința că diversitatea rasială și culturală generează puterea unei nații.

Moștenirea lui Nelson Mandela

Mandela a reprezentat cele mai înalte valori ale Națiunilor Unite. La 101 de ani de la nașterea sa, exemplul lui Mandela de curaj și compasiune continuă să inspire omenirea.

Azi, îi aducem un omagiu unuia dintre cei mai iconici și inspiraționali lideri ai tuturor timpurilor. Nelson Mandela a a fost un exemplu de curaj, compasiune și angajament față de libertate, pace și justiție socială. A trăit prin aceste principii și era pregătit să-și sacrifice libertatea și chiar viața pentru ele.

Apelurile lui Nelson Mandela pentru coeziune socială și încetarea rasismului sunt la fel de relevante și azi, în contextul discursului de incitare la ură care face înconjurul lumii. Pe măsură ce lucrăm împreună pentru pace, stabilitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului, ar fi bine să ne reamintim exemplul lui Nelson Mandela.

Cel mai bun tribut stă în acțiuni. Mesajul lui Nelson Mandela către lume este clar. Fiecare dintre noi poate să acționeze pentru schimbare. Toți avem datoria să facem asta. În această zi de reflecție asupra vieții și a muncii lui Nelson Mandela, să-i îmbrățișăm moștenirea și să-i urmăm exemplul”, a declarat secretarul general ONU António Guterres.

Citește și

Cape Town

Copiii lui Mandela

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*