Primii faraoni

Imagine articol

Regele Aha, „Luptatorul”, nu a fost ucis in timpul unificarii celor doua regate ale Nilului aflate in razboi si nici pe cand se construia capitala la Memphis.

Abydos

Nu, o legenda spune ca primul carmuitor al Egiptului unificat a fost ucis intr-un accident de vanatoare, dupa o domnie de 62 de ani, zdrobit in picioare fara pic de respect de un hipopotam furios.Vestea mortii sale a semanat o mare spaima printre curtenii sai.

Pentru multi, onoarea de a-l fi slujit pe rege in timpul vietii avea sa atraga dupa sine privilegiul mult mai dubios de a-l servi pe rege si pe lumea cealalta. In ziua inmormantarii lui Aha, o procesiune solemna si-a croit drum printre incintele sacre de la Abydos, necropola regala a celor dintai regi ai Egiptului.

Condusa de preoti in robe albe care fluturau in vant, suita funerara includea familia regala, vizirul, vistiernicul, administratori, functionari comerciali si financiari, precum si pe Djer, succesorul lui Aha. Imediat dupa portile orasului, procesiunea s-a oprit in fata unei structuri monumentale, cu ziduri impunatoare de caramida care inconjurau o piata deschisa.

Intre ziduri, preotii au strabatut agale norul de tamaie catre o capela mica, unde au oficiat ritualuri criptice, care sa-i pecetluiasca lui Aha nemurirea.

Afara, in jurul zidurilor incintei, erau sase morminte deschise. Intr-un ultim act de devotament sau de constrangere, sase oameni au fost otraviti si ingropati impreuna cu vinul si hrana necesare in viata de apoi. Unul era un copil de numai patru sau cinci ani, poate fiul sau fiica cea mai indragita a regelui, bogat impodobit cu bratari de fildes si micute margele de lazurit.

Procesiunea s-a indreptat apoi spre vest, catre un cimitir indepartat de la baza unui platou desertic inalt. Aici, mormantul lui Aha, format din trei camere, fusese deja umplut cu proviziile necesare unei imbelsugate vieti in eternitate. Erau acolo halci mari de carne de bou, pasari de apa proaspat vanate, paini, branza, smochine uscate, oale cu bere si zeci de vase cu vin, fiecare purtand pecetea oficiala a lui Aha.

Langa mormintul sau fusesera sapate peste 30 de gropi, aliniate pe trei randuri. Ceremonia apropiindu-se de momentul culminant, cativa lei fura ucisi si aruncati intr-un put mortuar separat. Trupul lui Aha o data coborat in camera mortuara captusita cu caramizi, un grup select de curteni credinciosi si servitori au luat, de asemenea, otrava, alaturandu-i-se regelui pe lumea cealalta.

Oare asa se desfasurau de fapt funeraliile unui faraon in anul 2900 i.Hr.? E un scenariu plauzibil, spun expertii. Arheologii au trecut prin sita nisipurile uscate ale Abydosului mai bine de un secol. Acum insa ei au gasit dovezi convingatoare ca vechii egipteni practicau, intr-adevar, sacrificiile umane, aruncand o lumina noua – chiar daca nu totdeauna binevenita – asupra uneia din cele mai mari civilizatii ale lumii antice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*