Victoria fatală a amiralului Nelson

Conducînd din prima linie, Horatio Nelson primeşte în umărul stîng glonţul de muschetă al unui ţintaş, o rană care îi va provoca moartea – şi îi va pecetlui locul în istorie. Tactica folosită de Nelson la Trafalgar i-a adus Angliei cea mai mare victorie maritimă, de la care luna aceasta se împlinesc 200 de ani. Ilustraţie: Justin Sweet
Conducînd din prima linie, Horatio Nelson primeşte în umărul stîng glonţul de muschetă al unui ţintaş, o rană care îi va provoca moartea – şi îi va pecetlui locul în istorie. Tactica folosită de Nelson la Trafalgar i-a adus Angliei cea mai mare victorie maritimă, de la care luna aceasta se împlinesc 200 de ani. Ilustraţie: Justin Sweet

Pana la ora mortii lui Nelson, la 4:30 dupa-amiaza, flota engleza capturase, scufundase sau pusese pe fuga una dintre cele mai mari flote de razboi lansate vreodata.

Moartea lui Nelson in momentul sau de glorie si o furtuna avand forta unui uragan, care a inecat dupa batalie mii de mateloti, au umbrit festivitatile.

Trafalgar

Dar Trafalgar ramane cea mai rasunatoare victorie navala din indelungata si legendara istorie maritima a Angliei. Doua motive explica usurinta cu care a fost obtinuta aceasta victorie: moralul oamenilor si artileria grea mai buna. Multe dintre echipajele Flotei Combinate, in special cele de pe vasele spaniole, fusesera recrutate in graba, dintre oameni care nu mai fusesera niciodata pe mare. Multi s-au imbolnavit de febra galbena, care facuse ravagii pe coasta sudica a Spaniei din 1801 pana in 1805.

„A fost ca si cum Manchester United ar fi jucat cu o echipa din divizia B, cu oamenii accidentati si neincrezatori in ei insisi – spune David Cordingly, istoric naval britanic. Adversarii nu au crezut niciodata ca ar putea invinge. Ca urmare, moralul lor s-a prabusit la putin timp dupa inceperea bataliei.” Pe urma a mai fost si factorul Nelson.

„Numele sau facea el singur cat o armata – a scris viitorul rege George al IV-lea, care luptase sub comanda lui Nelson in tinerete. Nelson si Victory ansemnau unul si acelasi lucru pentru noi si aduceau in inima dusmanului nostru disperare si groaza.” Trafalgar a fost una dintre ultimele mari batalii navale din epoca navigatiei cu panze. Cand britanicii au mai purtat lupte la o asemenea scara in Atlantic, ele s-au dat intre cuirasate cu aburi, in primul razboi mondial.

trafalgar2
Glorificat în opere de artă, Nelson purta ordinele de cavaler primite pentru numeroasele sale victorii maritime. Ochiul fără vedere şi braţul drept amputat erau răni de război care îi cîştigau respectul oamenilor. Foto: William Beechey, Biblioteca de Artă Guildhall
trafalgar4
Nelson şi-a petrecut ultimele ceasuri sub puntea vasului Victory, înainte de a plăti preţul suprem. Istoricul Andrew Lambert spune că în acea clipă „Nelson a încetat să fie un erou în viaţă şi a devenit un zeu“. Foto: A. W. Devis, Muzeul Naţional Maritim, Londra

In acest an, Anglia a marcat bicentenarul bataliei cu un Festival International al Marii. Dar Trafalgarul are semnificatii foarte diferite pentru cele trei natiuni care s-au intalnit in largul coastei de la Cádiz. Pentru spanioli, Trafalgarul a fost si este o glorioasa infrangere. Exista chiar si o strada in Madrid care se numeste Trafalgar. Totusi batalia a marcat inceputul sfarsitului pentru imperiul spaniol din America de Sud.

„Pierderea unor capitani precum Federico Gravina, Churruca si Alcalá Galiano a fost semnificativa pentru Spania – spune José González-Aller, istoric naval spaniol din Madrid. Dupa aceasta data, am pierdut speranta de a mai fi o mare putere maritima.” Singurul comentariu al lui Napoleon asupra dezastrului, care s-a soldat cu peste 8.000 de victime, a fost: „Din cauza unei furtuni, am pierdut cateva vase, dupa o batalie purtata imprudent.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*