Misterul mumiei tatuate

Imagine articol

A trait si a murit cu 1.600 de ani in urma, in sanul unei populatii aprige din vechiul Peru, moche, condusa de barbati neinfricati. Aceasta mumie remarcabil conservata a fost ingropata cu insemne ale puterii, intre care o coroana de aur, cu un chip salbatic, supranatural. Cine era aceasta femeie din elita?

Populatia moche nu-si imbalsama mortii. Cele mai multe cadavre se descompuneau normal, lasand oasele dezgolite ca unica dovada a vietilor disparute. In foarte putine cazuri totusi natura si veneratia fata de om conlucrau pentru a-l conserva ca mumie pe cel decedat. Acesta a fost destinul femeii tatuate ale carei ramasite pamantesti, infasurate minutios, au fost descoperite anul trecut intr-un loc ceremonial, numit El Brujo – Vrajitorul – in nordul coastei peruane.

Ajunsi la putere cu o mie de ani inaintea incasilor, semenii ei au creat o cultura sofisticata, cunoscuta acum pentru obiectele fine de ceramica si pentru maiestria prelucrarii metalelor. O autopsie recenta a dezvaluit ca femeia tatuata nascuse cel putin un copil si murise in varsta de aproape 30 de ani, insa nu era nici un indiciu evident asupra cauzei mortii sale. Probabil ca disparitia ei timpurie i-a socat pe supusii ei, care au asezat-o in locul de odihna vesnica, acordandu-i toate onorurile, in varful unui templu in care se savarseau sacrificii sangeroase (National Geographic, iulie 2004).

Corpul ei a fost uns cu cinabru – un mineral rosu, asociat cu forta vitala a sangelui -, infasurat in mai multa panza de bumbac si inmormantat in straturi groase de caramida nearsa. Apoi, climatul uscat al tinutului moche i-a deshidratat corpul. Nici o alta femeie moche ca ea nu a mai fost descoperita.

„Pe baza studiilor noastre preliminare, credem ca a fost o conducatoare” – spune arheologul Régulo Franco, ale carui studii sunt sustinute de Institutul National Cultural din Peru si de Fundatia Augusto N. Wiese. Daca e asa, ea ar putea revolutiona cunostintele referitoare la populatia moche, despre liderii carora se credea – pana acum – ca erau doar barbati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*