Noul budism, din mănăstire, în sufragerie

Noul budism

In lume exista astazi un nou tip de budism. Filosofia sa se aplica atat in terapii psihice si fizice, cat si in reforme politice si ecologice. Sportivii o folosesc pentru a-si spori performanta.

Pe sefii de companii ii ajuta sa-si gestioneze mai bine stresul. Politia se inarmeaza cu ea pentru a dezamorsa situatiile conflictuale. Bolnavii cronici o folosesc pentru a-si usura suferinta.

Aceasta adaptabilitate la problemele contemporane determina o renastere a budismului – chiar in tari ca India, de unde aproape disparuse, sau China, unde a fost interzis. Budismul nu mai e de mult doar pentru calugari sau pentru occidentali cu timp si bani care vor sa se joace de-a Orientul.

Il practica evreii si crestinii deopotriva. Afro-americanii isi fac meditatiile alaturi de conationalii lor de origine japoneza. Unii experti estimeaza ca numai in SUA ar fi in jur de trei milioane de budisti practicanti. Iar dupa un studiu din 2004, mai mult de 25 de milioane de americani sustin ca invataturile budiste au avut o mare influenta asupra spiritualitatii lor.

Proiectul Adaposturilor Zen este un exemplu de „budism implicat social”, termen inventat de calugarul budist Thich Nhat Hanh, care a fost exilat din Vietnam in anii ’60 pentru activitatile sale nonviolente impotriva razboiului.

Inca activ, la cei 79 de ani ai sai, el s-a intors pentru trei luni in tara natala – acum, cand se implinesc 30 de ani de la preluarea puterii de catre Partidul Comunist in Vietnam – propovaduind budismul acolo unde altadata era vazut ca un paria.

In sud-vestul Frantei, in Centrul de Meditatie din Village des Pruniers, el gazduieste regulat, printre alte evenimente, intalniri intre palestinieni si israelieni pe tema rezolvarii conflictelor si a negocierilor de pace. Hanh spune ca aceste intalniri incep adesea intr-o atmosfera de animozitate, dar aproape la fel de des se incheie cu imbratisari.

„Totul incepe cu varianta rasturnata a unui vechi indemn la actiune: „Nu face nimic, stai acolo”” – spune el cu o voce abia soptita. Hanh, un barbat slab, cu urechi mari si ochi adanciti in orbite, sta pe veranda casutei sale cu vedere spre podgoriile inverzite din Bordeaux.

„Cu munca asta de implicare sociala, in primul rand trebuie sa inveti ce a invatat Buddha: sa-ti linistesti mintea. Apoi nu actionezi, ci lasi actiunea sa te cuprinda.”

Siddhartha Gautama, care mai tarziu a ajuns sa fie cunoscut drept Buddha, s-a nascut in jurul anului 500 i.Hr., la poalele Muntilor Himalaya, ca fiu al unui rege local. In veacurile de dupa moartea sa, pe masura ce-i crestea celebritatea, faptele istorice s-au impletit cu mitul, dand nastere si unui Buddha de legenda.

Intr-o versiune a legendei, la nastere, Buddha a plecat de langa mama lui si a facut cate sapte pasi spre fiecare punct cardinal, in timp ce pe urmele sale cresteau lotusi.

Majoritatea versiunilor afirma ca la 29 de ani printul, pe atunci casatorit, satul de opulenta de la palat, s-a aventurat dincolo de ziduri si a intalnit pentru intaia oara batranetea, boala si moartea. A fost atat de impresionat de contactul cu aceste realitati dureroase, incat si-a parasit caminul confortabil in cautarea unei solutii pentru suferinta umana.

Sase ani de zile s-a supus unei asceze severe – a postit, a tinut legamant de tacere, a trait singur intr-o pestera -, pana cand si-a dat seama ca nu a gasit ceea ce cauta.

S-a gandit ca trebuia sa existe o alta cale, „o cale de mijloc” intre exces si asceza. S-a hotarat sa stea si sa mediteze sub unul dintre imensii smochini presarati pe campia Gangelui, pana avea sa gaseasca raspunsul. Si-a examinat propriile ganduri, ca sa descopere cum si de ce oamenii isi creeaza propria suferinta mintala.

S-a ridicat si a iesit din umbra copacului ca Buddha, care literal inseamna „iluminatul”. (Copacul, Ficus religiosa, este astazi cunoscut drept smochinul sfant). Pana la moartea sa, la 80 de ani, Buddha a calatorit pe coridorul care astazi include statele Bihar si Uttar Pradesh, din India, impartasindu-si gandurile celor care doreau sa-l asculte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*