Ceramica de Cucuteni

Imagine articol

Acum 5.000-6.000 de ani, intre Carpati si Nipru, timp de aproape un mileniu, a inflorit o remarcabila cultura neolitica.

Uneltele rudimentare arata ca traiul acelor oameni era foarte simplu, dar ceramica pictata pe care ne-au lasat-o a ajuns la un nivel de rafinament si originalitate ramas neintrecut.

O stire in presa ucraineana mentiona ca printre problemele ridicate la intalnirea dintre presedintii Ucrainei si Romaniei, pe langa chestiunea Canalului Bastroe si cea a Insulei Serpilor, a fost si cooperarea in problema Cucuteni-Tripolie. Despre felul in care cultura preistorica a iesit din colbul disputelor academice pentru a fi promovata ca brand de tara am aflat de la medicul Romeo Dumitrescu, presedintele Fundatiei Cucuteni – Mileniul III.

I-am facut o vizita acasa. Gazda ma conduce spre incaperea unde pastreaza cateva piese reprezentative ale faimoasei ceramici. Trec printr- un coridor pe peretii caruia recunosc Ilfoveanu, Tuculescu, Grigorescu, Luchian, Aman… Iata si un Dali, un Matisse, cativa impresionisti cu semnatura grea, urmeaza un Corot, din penumbra ma privesc portrete de pictori transilvani din secolul al XVII-lea si chipuri de sfinti de pe icoane roase de cari.

Drumul spre Cucuteni trece printre secole de arta. In living, Romeo Dumitrescu imi risipeste uimirea. A terminat medicina la Iasi in 1980. Dupa doi ani, cu un deltaplan, a facut prima tentativa de a fugi din tara. S-a ales doar cu o fractura. In 1984 a reusit, a ajuns in Canada, unde a inceput o activitate prospera si a devenit colectionar de arta. Revenit dupa revolutie, a simtit nu numai mari oportunitati profesionale, dar si pentru achizitii de arta.

Intr-o zi, un dealer ocazional i-a adus cateva vase de ceramica. „Aveau ceva rudimentar, primitiv, si totusi mi-am dat seama ca am in fata niste capodopere. Am intrebat ce-i cu ele. Atunci am auzit de Cucuteni pentru prima data. Dar cand am intrebat si de unde sunt, am ramas uluit: fusesera descoperite langa orasul Moinesti, unde m-am nascut! Mi s-a aprins o lumina in cap, am inteles atunci ca mi-am gasit misiunea vietii: sa inteleg aceasta cultura straveche, sa salvez siturile amenintate, s-o fac cat mai cunoscuta” – spune Dumitrescu. Romeo Dumitrescu a creat Fundatia Cucuteni.

„Am aflat ca doua hectare de teren ticsite de ceramica de Cucuteni fusesera atribuite taranilor prin Legea 18, pentru a cultiva porumb. Le-am cumparat. Apoi am angajat personal calificat pentru a face sapaturi sistematice si a recupera cioburile salvate de sub rotile tractoarelor. Tineri arheologi si restauratori au asamblat deja sute de vase. Dar este de lucru acolo pentru zeci de ani.”

Rezerva mediului academic era inevitabila. Un intrus cu bani multi si relatii nu putea decat sa trezeasca suspiciuni printre arheologii institutelor de profil, specialisti buni, dar adesea lipsiti de mijloace si tot mai exasperati de amploarea crescanda a pradarii patrimoniului arheologic national. Dar pe masura ce faptele au inceput sa vorbeasca, contestatarii si-au domolit tonul. Pentru ca noile descoperiri sunt inregistrate in patrimoniul fundatiei si raman in proprietatea statului roman. Si pentru ca salvarea unui tezaur preistoric in momente de confuzie si decline cultural, cum se intampla acum in tranzitia noastra, este o prioritate.

6 Comments

  1. I am most interested in Cucuteni, for its history as a true history, not just to raise the ego of Ukraine. What about the truth in Archaeology; the word seems to be that these people just disappeared …. not good enough. Charlotte Wilson

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*