Viața lui Nicolae Ceaușescu

Ridicat în slăvi în cei 24 de ani de domnie, în care ajunsese să personifice România, Ceauşescu – răsturnat şi înlocuit de unii dintre foştii săi baroni – a fost transformat în ţap ispăşitor pentru tot răul făcut românilor. Între aceste două extreme, cine a fost cu adevărat Nicolae Ceauşescu? Foto: Rompres
Ridicat în slăvi în cei 24 de ani de domnie, în care ajunsese să personifice România, Ceauşescu – răsturnat şi înlocuit de unii dintre foştii săi baroni – a fost transformat în ţap ispăşitor pentru tot răul făcut românilor. Între aceste două extreme, cine a fost cu adevărat Nicolae Ceauşescu? Foto: Rompres

Drumul spre iad e pavat cu intenţii bune

Text: Catalin Gruia

Preambul: Dragă cititorule, aceasta este povestea unui fiu de țăran care visa la o gospodărie îmbelșugată. S-a întâmplat ca el să fie un șef de stat pentru care lumea era un mare sat. În tot ce a făcut, s-a comportat ca un ambițios care, sătul să depindă de vecinii bogați, s-a străduit să-și facă și el un rost. La început părea că va reuși. A construit însă după ureche, repede sau greșit. Cu oamenii lui s-a purtat mai întâi bine, apoi, când au început să nu-i mai iasă socotelile, tot mai rău.

***

Un câine negru lingea din balta de sânge în care zăceau doi bătrânei executați de Crăciun, în Garnizoana Târgoviște. În urma unui proces-mascaradă, un tribunal special i-a condamnat la moarte prin împușcare în decembrie 1989, pentru „crime grave împotriva poporului român“. El a murit pe loc. Femeia și-a dat sufletul un minut mai târziu, după ce căpitanul parașutiștilor din plutonul de execuție a mai descărcat în ea, cu furie, un încărcător. Astfel și-au sfârșit Nicolae și Elena Ceaușescu lungul drum de cinci decenii împreună, după ce, pornind foarte de jos, au acaparat puterea, îmbătrânind la conducerea țării. Ridicat în slăvi în cei 24 de ani de domnie, în care ajunsese să personifice România, Ceaușescu – răsturnat și înlocuit de unii dintre foștii săi baroni – a fost transformat în țap ispășitor pentru tot răul făcut românilor. Între aceste două extreme, cine a fost cu adevărat Nicolae Ceaușescu?

Un rost la București

Un puști mărunțel și bâlbâit a plecat de acasă la 11 ani ca să-și găsească un rost la București. Părinții lui, țărani din Scornicești, abia găseau ce să pună pe masă celor 10 copii. Tatăl, Andruța, avea trei hectare de pământ, câteva oi și mai cârpea finanțele familiei din croitorie. „Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și înjura…“ – spunea despre el bătrânul preot din Scornicești. Mama era o femeie supusă și muncitoare. Familia dormea pe lavițe întinse pe lângă pereții casei cu două încăperi. Mămăliga era mâncarea de bază.

Nicolae a făcut patru clase la școala din sat. Învățătorul preda într-o sală cursuri simultane, pentru elevii mai multor clase. Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil.

Într-un București la acea vreme cosmopolit – primul oraș pe care îl vedea –, Nicolae a tras la sora lui, Niculina Rusescu. A fost curând dus să învețe meserie în atelierul cizmarului Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, care și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative. Nicolae nu s-a adaptat în București. Trecerea dintr-o lume în care nu-și găsea locul (satul natal) într-alta în care tot nu-și găsea locul (orașul) l-a marcat. „Intrarea în mișcarea marginală a comuniștilor a fost soluția lui alternativă de integrare în viața socială“ – spune sociologul Pavel Câmpeanu, autorul cărții Ceaușescu – Anii numărătorii inverse.

„Tânărul erou“ ilegalist Ceaușescu

Istoricii epocii de aur nu au scăpat niciun prilej de a-l hiperboliza pe „tânărul erou“ ilegalist Ceaușescu, arestat pentru prima oară la 15 ani, care, până la 26, strânsese 7 ani de închisoare. Adevărul e că, în anii ’30, Nicolae era doar un puști neprevăzător și ageamiu. „Nu auzisem nimic despre el“ – a spus Constantin Pârvulescu, unul dintre părinții fondatori ai PCR. Primea misiuni minore de la șefii lui comuniști. De exemplu, în 1934, la Craiova, împreună cu alți trei tineri, au făcut gălăgie la procesul unui grup de comuniști condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe atunci șeful Sindicatului CFR București. Ceaușescu și tovarășii lui au fost arestați și bătuți de poliție. Conform declarațiilor lui Ion Gheorghe Maurer, președintele de mai târziu al Consiliului de Miniștri, Nicolae fusese plătit pentru răspândirea de manifeste și liste de semnături așa cum alții erau plătiți pentru vânzarea ziarelor. Până la jumătatea anilor ’30, Nicolae a călătorit „în misiune“ prin București, Craiova, Câmpulung sau Râmnicu Vâlcea. A fost arestat de multe ori. În dosarul lui de la Siguranță începea să i se contureze un portret de „agitator comunist periculos“ și „distribuitor de materiale de propagandă comunistă și antifascistă“.

Prima condamnare: 6 iunie 1936, Tribunalul din Brașov – doi ani de închisoare, plus 6 luni pentru sfidarea curții, 2.000 de lei amendă și un an de domiciliu forțat în Scornicești. Cea mai mare parte a pedepsei a ispășit-o la Doftana. Colegii de închisoare spun că deținutul Ceaușescu era invidios, răzbunător, dur. Dar știa să se bage în sufletul omului. Când a ieșit din închisoare, Ceaușescu nu mai era chiar un necunoscut. A devenit membru în conducerea organizației de tineret a partidului. În țară erau cam 700 de comuniști în libertate (conduși de Pătrășcanu, Foriș, Pârvulescu) plus vreo 200 închiși (generația de grevă a lui Dej); se instaurase dictatura regală, întâlnirile ilegaliștilor erau rare, banii puțini, carnete de membru și cotizații nu existau.

Curând a fost iar arestat și trimis la Jilava trei ani pentru „conspirație contra ordinii sociale“. Ceaușescu și-a petrecut anii războiului în pușcării și lagăre: Jilava (1940), Caransebeș (1942), Văcărești (august 1943), Târgu Jiu (septembrie 1943). Gratiile l-au izolat de ceea ce se întâmpla afară: înțelegerea dintre Hitler și Stalin; certuri interne între comuniști, pierderea Basarabiei și a Ardealului de Nord, tentativa de lovitură de stat legionară, abdicarea lui Carol al II-lea, dictatura antonesciană.

August 1944 a fost un moment de răscruce în destinul său și al României: Ceaușescu a fost eliberat și și-a început urcușul.

Familia comuniștilor români – facțiunea moscovită, generația de închisoare a lui Dej și veteranii ilegaliști – s-a reunit în toamnă într-o casă boierească din Aleea Eliza Filipescu nr. 16 (unde e azi ambasada indiană). Ceaușescu era printre ei. Sub aripa protectoare a lui Dej, al cărui favorit devenise în închisoare, pas cu pas, tenace, încăpățânat, cu un real instinct pentru putere, Ceaușescu s-a zbătut, a lingușit, s-a adaptat, a muncit, s-a ridicat: la 27 de ani, era membru în conducerea UTC și apoi al CC al PMR; la 28 de ani – instructor de partid la Constanța și în Oltenia; la 29 de ani –­­ deputat în Marea Adunare Națională (după ce mobilizase în circumscripția sa electorală, din Olt, trupe motorizate care să-i „convingă“ pe alegători să introducă în urne buletinele de vot completate dinainte de comuniști); la 30 de ani – subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii (unde a început colectivizarea silită); la 31 de ani – ministru adjunct al apărării, șef politic al armatei și apoi general politruc cu specializare la Moscova; la 36 de ani – secretar al CC (un post-cheie în partidele comuniste, ocupându-se de organizarea partidului); la 37 de ani, la cel de-al doilea Congres al PMR, a fost primit ca membru în Biroul Politic, însărcinat cu supravegherea internă de partid a Internelor, Securității, Armatei, Procuraturii și Justiției (s-a folosit de această poziție pentru crearea unui sistem de pile, instalându-și oamenii în posturi-cheie din partid).

5 noiembrie 1957. Un avion IL 14, având la bord o delegație a PMR ce zbura la Moscova pentru a participa la aniversarea Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, s-a prăbușit la aterizare pe Aeroportul Vnukovo, la ora 17,48, din cauza unei erori de pilotaj. Au murit ministrul de externe Grigore Preoteasa și trei membri ai echipajului. Ceilalți pasageri au suferit răni grave. Nicolae Ceaușescu, secretar al CC al PMR, a fost mai norocos. Certificatul medical eliberat la Moscova consemna: „Traumatism al părții externe a hemitoracelui drept și la gamba stângă. Plăgi zgâriate la față, mâini și picioare. Temperatura: 37,3 grade, stare generală satisfăcătoare.“

Dar soarta era cât pe ce să-i joace o festă acestui tânăr ambițios, la numai câțiva pași de cucerirea puterii. Peste câțiva ani, la 19 martie 1965, ora 17,45, când Gheorghiu-Dej și-a dat sufletul înconjurat de echipa de conducere a PMR, Nicolae Ceaușescu a fost primul care s-a aplecat să-l sărute. Cei trei membri veterani ai Biroului Politic, prieteni ai lui Dej, calificați să-l înlocuiască, nu erau potriviți din cauza „originii nesănătoase“: Ion Gheorghe Maurer era german, Emil Bodnăraș – ucrainean, Dumitru Coliu – bulgar. (Conform lui Paul Niculescu-Mizil, fost membru al CC, cele trei condiții forte pentru viitorul conducător erau: să fie român, ilegalist, muncitor). Dorința acestui triumvirat din vechea gardă de a promova un tânăr docil în fruntea unei conduceri colective a convertit defectele lui Ceaușescu în atuuri. Ei au tras sforile pentru juniorul din Biroul Politic, care le părea cel mai ușor de manipulat.

La congresul din 19-24 iulie, care trebuia să valideze alegerea Biroului Politic, cei 1.357 de delegați l-au ales pe Ceaușescu în funcția de prim-secretar al CC al PCR. La 47 de ani, Ceaușescu, cel mai tânăr conducător politic din Europa, și-a început mandatul în forță: PMR a revenit la vechiul nume, PCR. După numai o lună s-a schimbat și denumirea țării: România a devenit, din republică populară, republică socialistă. Lunile de miere de la începuturile guvernării acestui tânăr dinamic, care părea modest și tolerant, nu anunțau cu nimic anii de fiere în care avea să sfârșească.

* Dacă ți-a plăcut acest post s-ar putea sa îți placă și Pribegia unei inimi regale , Cum ne-am pierdut sașii, Neamuri țigănești, Viaţa în Mocirlă

Lui Ceausescu ii placeau sahul, biliardul, voleiul si vizitele in strainatate. Filmele le-a descoperit pe la 35 de ani. Era mare fan Kojak si se uita cu placere la filme politiste americane. Toate resedintele lui erau dotate cu o sala speciala de proiectie. Dupa 1955, s-a apucat de vanatoare. FOTO: ROMPRESLui Ceaușescu îi plăceau ahul, biliardul, voleiul și vizitele în străinătate. Filmele le-a descoperit pe la 35 de ani. Era mare fan Kojak și se uita cu plăcere la filme polițiste americane. Toate reședințele lui erau dotate cu o sală specială de proiecție. După 1955, s-a apucat de vânătoare. Foto: ROMPRES Ceausescu a construit masiv blocuri pentru noua clasa muncitoare, venita la oras in speranta unui trai mai bun: numai intre 1981-1985 s-au dat in folosinta peste 750.000 de apartamente. Pe unul dintre santierele lui faraonice, zeci de soldati alearga in martie 1989, langa Piata Muncii. FOTO: ANDREI PANDELECeaușescu a construit masiv blocuri pentru noua clasă muncitoare, venită la oraș în speranța unui trai mai bun: numai între 1981-1985 s-au dat în folosință peste 750.000 de apartamente. Pe unul dintre șantierele lui faraonice, zeci de soldați aleargă în martie 1989, lângă Piața Muncii. Foto: Andrei Pandele

Politica generoasa din anii ’60-’70 a fost inlocuita cu una de austeritate in anii ’80. Existau cartele pentru alimentele de baza. Cozi interminabile. Se opreau zilnic curentul, gazele. Benzina era o raritate. Deasupra: ultima coada la zahar fara cartela, in iunie 1982, la o alimentara din Bucuresti. FOTO: ANDREI PANDELEPolitica generoasă din anii ’60-’70 a fost înlocuită cu una de austeritate în anii ’80. Existau cartele pentru alimentele de bază. Cozi interminabile. Se opreau zilnic curentul, gazele. Benzina era o raritate. Deasupra: ultima coadă la zahăr fără cartelă, în iunie 1982, la o alimentară din București. Foto: Andrei Pandele FOTO: ROMPRESFoto: ROMPRES Vizitele prin tara, precum aceasta, din anul 1969, la Combinatul Petrochimic Arges, l-au facut popular pe Ceausescu in primii ani ai guvernarii sale. Apoi, activistii locali au inceput sa-i construiasca sate Potemkin. Tot ce spunea el era luat drept indicatie pretioasa si executat intocmai. FOTO: ROMPRESVizitele prin țară, precum aceasta, din anul 1969, la Combinatul Petrochimic Argeș, l-au făcut popular pe Ceaușescu în primii ani ai guvernării sale. Apoi, activiștii locali au început să-i construiască sate Potemkin. Tot ce spunea el era luat drept indicație prețioasă și executat întocmai. Foto: ROMPRES Elena Ceausescu (aici – la Taj Mahal, in august 1969, cu Nicolae si fiica Zoe) colectiona titluri academice si semnaturi pe lucrari de specialitate scrise de altii. Din 1982, a devenit primul vicepresedinte-femeie din istoria României si a inceput masiv si cultul personalitatii ei. FOTO: ROMPRESElena Ceaușescu (aici – la Taj Mahal, în august 1969, cu Nicolae și fiica Zoe) colecționa titluri academice și semnături pe lucrări de specialitate scrise de alții. Din 1982, a devenit primul vicepreședinte-femeie din istoria României și a început masiv și cultul personalității ei. Foto: ROMPRES In 20 decembrie 1984, la Piata Universitatii trec autobuze cu calatori ciorchine pe scari si deasupra cu butelii de gaz care aveau sa ramana mereu goale – o idee a Elenei Ceausescu pentru a economisi benzina. In primavara, tovarasa a cerut inlaturarea buteliilor – sa faca si economie de gaz. FOTO: ANDREI PANDELEÎn 20 decembrie 1984, la Piața Universității trec autobuze cu călători ciorchine pe scări și deasupra cu butelii de gaz care aveau să rămână mereu goale – o idee a Elenei Ceaușescu pentru a economisi benzina. În primăvară, tovarășa a cerut înlăturarea buteliilor – să facă și economie de gaz. Foto: Andrei Pandele

Pentru mai multe articole de Cătălin Gruia intră pe http://www.mygeographic.ro/

35 Comments

 1. Articol interesant, pacat ca nu a fost verificat inainte de publicare pentru evitarea erorilor de sintaxa.
  Cel mai grav insa mi se pare compararea celor 13 miliarde USD din 82 cu cei 50 mlrd. EUR din 2010 (sau din 1990+17=2007?) fara a se indica macar rata de depreciere. Nu ca as aprecia conducatorii actuali, dar incepe sa tina de cultura generala economica faptul ca 1 dolar din 82 nu este egal cu 1 dolar din 2010 (cel din 82 are in realitate o valoare mai mare deoarece a „produs” alti bani).
  Pentru claritate, un Rolls-Royce Phantom III din 1937 costa atunci in jur de 2600 de pounds…

 2. Mda!…
  Nu vad ce-i de laudat in acest articol.Tragedia noastra,ca popor,este ca mereu am fost supusi unui proces aleatoriu,ca evolutie istorica,mereu depinzand de conjucturi,de interese de tot felul,impuse-sugerate-aplicate(naiba stie)in urma „aranjamentelor” marilor puteri.Atat am fost de „destepti”, incat,mereu am avut parte de cate un „blestemat”,in fruntea tarii,ultimull fiind cel actual.Apropo,oare ce diferenta o fi intre actualul presedinte si acel „ceasca”?Sa nu luam in calcul „sistemele”,care n-au tinut nici de ei nici de „vrerea”noastra, ca natie.Sa ne gandim, doar la ce a zis Brucan cu privire la desteptaciunea-viclenia-incultura acelui „ceasca”.Dar parca,pe vremea „raposatului”,se acorda o mai mare atentie culturii,educatiei,bunelor maniere etc…Asta sustine, pe fata,badarania,mistocareala,descurcareala,smecheria.

 3. Nota 8,50 !
  Felicitari.
  Ar fi fost de 10 daca se detalia si capitolul familia lui Ceausescu..
  Daca s-ar fi insistat mai mult pe suferinta romanilor..

 4. Vom plange dupa comunism ….vom plage dupa ceausescu….trebuia schimbat dar…parerera mea e ca nu cu democratia care este cea mai scumpa forma de guvernare…ceva de genul cum e in china…un comunism mai maleabil….

  • cei care plang dupa comunism sunt putini,generatia nascuta dupa 1990 nici nu v-a intelege prea mult despre Ceausescu.vremurile sunt in continua schimbare,nici comunismul nu avea sa dureze la nesfarsit.daca era asa eficient,comunismul ar fi fost adoptatd e toate tarile din lume.dovada ca ramen o utopie,cu putine bune si multe rele.

   • Gresesti amarnic copile. Democratia este o utopie. Cum se manifesta „democratia” intr-un regim in care patronatul stapin comanda poporului
    sclav ? Afirmatiile tale sint mincinoase. Ceausescu a dorit NUMAI bine pt poporul român dar era ff mult mintit si nu putea sa aduca singur la indeplinire tot ce dorea. Era sfatuit prost cu interese ascunse de catre tradatorii lacomi ce-l inconjurau.
    Zici ca daca regimul comunist era bun ar fi fost adoptat si de alte tari. GRESIT. Care este conducerea tarii careia ii pasa de traiul poporului ? Nici o guvernare capitalista nu ar renunta la beneficiile capitaliste trecind la comunism. Toti put de lacomie. In comunism averile nesimtite nu există. In comunism nu exista putori de patroni care sa traiasca din munca altora. Asta nu convine actualilor capitalisti paraziti. Trebuie sa observi ca capitalismul se mentine prin forţă. Prin dezbinare, șantaj, infiintare de grupari mafiote diverse, invrajbirea cetatenilor intre ei.

 5. ………… Saracul, El & Ea siau dat examenul vieti, au inrobit o natiune care era deja obijnuita cu „supunerea” numai ca sa isi constiuasca un IMPERIU PERSONAL….
  …………….. Intrebarea este ce faci tu si ce fac eu, ca-ci noi toti vom da socoteala intro zi penttru ce am facut si pentru ce n-am facut inaintea CELUI ce Judeca pe TOTI, ce vei/voi spune atuncia ????????………………………………………….

 6. Dupa mine comunismul a fost cel mai rau lucru care ni se putea intampla noua romanilor si pana ce nu vor iesi de la putere toti cei care inca au „implantat” in creier ideea comunismului nu se va face nimic in tara noastra. Cei care sunt la putere, ca si comunistii, au cu totul alte interese… nu se uita nimeni cat de mult sufera poporul… si noi suntem cei care i-am votat. Dar parca am avea ce alege… unul mai rau ca altul…

 7. Daaaaaq, trebuiau schimbati fara disccutie, dar trebuiau incarcati in avion si trimisi undeva in China, fara executie…
  Iar in loc, instaurat un regim ca tot cel ce exista astazi in China, o combinatie intre socialism si comunism.
  Altceva, n-o sa maerga la noi niciodata…

 8. Am facut parte din acea generatie de sacrificiu.Era tare greu dar macar a ramas ceva de pe urma noastra.Sa va vad pe voi generatia societatii de consum de ce sunteti in stare.Sa vedem si eu cat oi mai trai ce produceti voi si ce v-a ramane de pe urma voastra.
  NU UITATI: Dormiti in apartamentele facute de NOI,circulati cu metroul facut de NOI,admirati piesajele patriei de pe Transfagaraseanul facut de NOI,va mandriti ca tara noastra are a doua cladire ca marime din lume dar sa nu uitati ca e facuta tot de NOI,canal Dunare-Marea Neagra facut tot de NOI si tot ce ati darmat voi in ultimii 20 de ani a fost facut tot de NOI.Ma doare sufletul ca am ajuns sa traiesc aceste zile si sa vad cum se irosesc bunurile tarii facute de NOI cu atatea sacrificii.
  Sa va vedem pe voi de ce sunteti in stare.Nu l-am iubit pe Ceausescu si nici nu am fost membru PCR ca nu am putut deoarece fratele tatei a fost legionar si nu aveam origini sanatoase.Dar rcunosc ca imi pare rau dupa CEAUSESCU caci a fost un mare patriot.De un om asa are nevoie Romania ptr.a se putea ridica din mocirla in care este.Dar trebuie si oameni muncitori si ascultatori.Fara munca si sacrificiu nu se face nimic pe lumea asta.Nu va luati dupa ce va spun strainii pt.ca ei asa ne vor …multi si prosti.Nu trebuie sa stam cu mana intinsa la nimeni noi avem resurse dar indemnul la nemunca ne-a adus unde ne-a adus.In ultimii 20 de ani numai asta au facut sindicatele…indemn la nemunca.Am dat jos o oranduire sanatoasa si am pus putregaiul capitalist.
  Asa nu am stiut ce e capitalismul de aceia am batut din palme la moartea lui CEAUSESCU.

  Capitalism : formaţiune socială care se întemeiază pe proprietatea privat-capitalistă asupra mijloacelor de producţie şi pe exploatarea muncitorilor salariaţi şi în care burghezia, în vederea consolidării dominaţiei sale economice, deţine puterea politică.
  Asta e definitia adevarata.Ce credeati ca v-om fi toti burghezi sau ca v-om imparti totul in mod egal?
  Niciodata nu v-a fi asa.Nici comunismul nu a putut sa faca asta dar macar exista un echilibru intre paturile sociale.
  Voi sa alegeti cum e mai bine.Generatia mea a muncit si a trait mai rau sau mai bine dar a trait DEMN.
  NOI nu am intins mana la nimeni.NOI eram mandri ca suntem ROMANI.
  Voi ce spuneti ?

  • comentariul dv. suna fatalist si tragic. demnitatea nu tine de foame.si astazi ne mandrim ca suntem romani,nu numai atunci.prefer sa vad partea pozitiva,cu toate framantarile care au loc in tara noastra.ce vad la romani este ca i-au viata in tragic si se plang tot timpul.vai viata e grea,o fi si grea dar asta e viata data de Dumnezeu.de parca suntem singura tara corupta si unde se traieste rau.ia vedeti pe internet cum e viata in Africa.luati o tara africana la intamplare si vedeti care e situatia pe acolo,cautati despre India sa vedeti ce coruptie este acolo,si exemplele pot continua. tine in primul rand de noi,nu trebui sa asteopti pomeni guvernamentale,pentru ca ele nu prea vin.daca esti tanar atunci ai optiuni,termini o facultate si cu siguranta vei gasi de munca,nu-ti convine in romania,crezi ca poti mai mult,sunt atatea tari europene unde iti poti gasi de munca.asta concluzionez,sa vedem si oportunitatile nu numai partile megre.

 9. Totul pare perfect. Dece ati facut casa p(artidului)oporului?
  dece ati facut fabrici fara sa aveti energia necesara alimentarii lor cu electricitate? Dece ati facut blocuri fara a le putea asigura incalzirea necesara?

 10. Nu am trait in acea perioada dar facand o analisa realista, sincer regimul ceausist avea si bune dar mai multe rele. Nu as fi vrut sa traiesc acele vremuri. Se punea mai mult accent pe capacitatea de exploatare a fiecarui om, cred ca asta a fost cauza caderii regimului. Se punea baza pe munca, iar asta nu e bine.

 11. Pentru primul comentator al acestui articol am o precizare: ati spus ca se punea accent pe munca si asta nu era bine in regimul ceausist. Astazi nu se mai pune accent pe munca si productie si TOT NU E BINE, NU TRAIM MAI BINE! SA LE FIE RUSINE CELOR CARE NU MUNCESC SI ASTEAPTA TOTUL DE LA ALTII! Oricum, romanii nu traiesc bine fiindca asteapta totul de la mila statului, in loc sa munceasca.

 12. Total de acord cu GOGO! Cei care au astazi 30-35 ani mai e ceva de capul lor, in schimb adolescentii d astazi e o generatia ratata: o generatie de drogati, pierced-uiti, obraznici si puturosi, ca si conducerea tarii, dealtfel! asta s a votat, cu asta defilam; gatim cu ce ingrediente avem!

 13. rusine, rusine sa le fie.Ce viitor au copii nostri?Cu o tara plina de datorii?Cu spitale in care ne e frica sa mergem?Unde se vor angaja copii nostri, chiar daca ai o suta de facultati, tot pila si relatia sunt la putere.Macar atunci de bine de rau aveai un servici, bun sau rau>Nu am auzit pe nimeni sa moara de foame.Acum poate sa se moara de foame>Nenorocitii astia au vandut tara si au indatorata-o, o tara de desfacere si bataie de joc, fara legi, fara dumnezeu.Unii mor de foame si altii traiesc pe spatele nostru.De unde au atatia banii, de unde au atatea firme>Au vandut tot ce se poate vinde,oare nu mai era nimic bun in tara(fabrici, uzine).O tara de desfacere asta suntem,copii, copiilor nostri nu au nici un viitor.Vai si amar de ei si de noi.Dumnezeu sa ne ajute si sa ne apere, macar el daca se mai poate.

 14. un articol f.bun;nici un sistem nu este rau,nici chiar razboiul atat timp cat esti integrat de partea castigatorului,din pacate astazi tara este integrata intr-o zona a celor care au pierdut,si cred ca este un lucru bun,ca un popor neeficient are locul care si-l merita.

 15. „…asistenta medicala era gratuita, dar lipseau medicamentele si tehnica, iar medicii luau spagi.” fraza asta din final imi place cel mai mult! nu stiu de ce, dar tare ma simt in anul 2011…:(

 16. Trebuie sa spun ca am 24 de ani si nu am prins decat 2 ani inainte de caderea regimului si eram bebe dar din tot ce am vazut tot ce a facut omul acesta si ce este in ziua de azi in tara noastra ma face sa mi reneg din pacate originile si ma face cu parere de rau sa parasesc tara si sa nu mai vreau sa ma intorc aici.Omul acsta ar trebuii regretat si plans ca asa cum a zis si cineva mai sus un asa om patriot se naste la o mie de ani ,Romania e nimic fara el au dat navala hotii si tiganii nu sunt rasista dar asta e adevarul…si oamenii buni si corectii sunt luati de prosti , intregul sistem e o gluma si o pacaleala pt mesele de oameni. pacat de tara noastra …

  • nicole2222 – Ai ff mare dreptate. In 1980 s-a pus in aplicare scenariul hotarit de nemti si americani pt cucerirea si inrobirea poporului român. Au intrat in complicitate cu securistii, majoritatea mai in virsta si au momit cu promisiuni financiare grase pe cei din conducerea ţarii care erau in jurul lui Ceausescu.
   Ceausescu era un simbol dar inconjurat de tradatori lacomi. Toti astia isi
   doreau capitalism, adica sa traiasca din munca sclavilor. Ţiganimea bisnitara a fost usor cooptata la complicitate. De aceea am suferit lipsuri mari. Ideea era ca poporul sa creada ca Ceausescu e singurul vinovat. De aceea lătrau precum ciinii turbati radio Europa Liberă, DW, Vocea Americii, toate finantate de americani. S-au cheltuit sume fabuloase pt propaganda aceasta in mai multe limbi caci aceste radiouri aveau sectii a 50 membrii pt fiecare ţară socialistă europeană. Totul in complicitate cu tradatorul principal Gorbaciov. El este principalul vinovat ca fostele ţări europene socialiste au ajuns pe mina vesticilor. DAR in nici o ţară poporul nu este atit de chinuit si sărăcit ca in România. Pe noi se răzbună fostii hitleristi pt bătăile ce le-am dat la Mărăsesti si la finalul celui de al-2-lea razboi mondial 1944.

 17. Comunismul rau- de acord. Dar va rog lamuriti-ma cum e mai bine ce se intampla acum: fabrici inchise, pamanturi nearate, natalitate super super scazuta, oameni inghesuindu-se sa paraseasca tara, ajungand de multe ori pe mana traficantiilor de carne vie, sau cersind pe strazi in alte tari; toti romanii fiind numiti tigani si criminali in unele tari europene…Iar pe de alta parte alimente produse in alte tarii, cu multe chimicale si hormoni de crestere, factori deschise de mari concerne straine care se muta dupa un timp in China sau India, lasand mii de someri in urma, bogatii importante de aur si alte resurse date aprope gratis pt exploatare unor companii staine nou infiintate, cei mai inteligenti tineri recrutati din scoala pt alte tari, si toate astea fara nici macar un multam. Nu vezi nici un program de turism dedicat frumusetiilor Romaniei, in multe tari vestice, dar pe de alta parte totii investitorii/hotii stiu ce e de exploatat acolo. Stramosii s-ar fi batut pana la moarte cu acesti indivizi, noi ii pupam in cur! Ceea ce se intampla acum imi aminteste de perioada corupta a domnilor fanarioti(greci) singura diferenta e ca acum majoritatea tradatorilor si lingailor sunt romani!
  Tara s-ar prabusii total daca n-ar fi milioanele de romani care sufera de dor in strainatate si trimit bani acasa sau daca ” generoasele” banci straine nu ne-ar imprumuta frenetic bani cu dobanzi de 20%.

 18. [quote name=””]Nu am trait in acea perioada dar facand o analisa realista, sincer regimul ceausist avea si bune dar mai multe rele. Nu as fi vrut sa traiesc acele vremuri. Se punea mai mult accent pe capacitatea de exploatare a fiecarui om, cred ca asta a fost cauza caderii regimului. Se punea baza pe munca, iar asta nu e bine.[/quote]
  Acum se exploateaza omul. Inainte lucrai doar 8 ore pe zi si aveai liber sambata si duminica. Acum, in majoritatea cazurilor se lucreaza cate 10 ore pe zi plus sambata.
  Se punea baza pe munca? Pai cum sa ai anumite lucruri daca nu muncesti? Eu pe timpul acela aveam foarte multe lucruri: mancare, vacante la munte si la mare si nu o saptamana ca acum ci toata vara, relatii de prietenie cu colegii de scoala, nu acum cand te saluti doar pe net, ateliere de lucru manual, trupa de teatru a scolii, pana si cele 2 saptamani de munca inaintea scolii erau mai mult distractie decat munca, era mai degraba o experienta de viata, plus ca aveai si o locuinta asigurata si daca stau sa ma gandesc, pot gasi o multime de alte lucruri interesante si carora le duc dorul acum.

 19. Nu sunt un nostalgic. În timpul vechiului regim s-au făcut şi lucruri rele (raţie la alimente, program TV limitat la 2 ore, căldură cu program, economie la energia electrică etc.), dar şi bune (locuri de muncă pentru toţi cei care doreau să muncească, locuinţe pentru tineri, siguranţa cetăţeanului în orice loc şi la orice oră din zi şi din noapte, realizarea de obiective industriale de importanţă europeană şi mondială,Canalul Dunăre-Marea Neagră, Transfăgărăşanul, metroul, flotă maritimă, transporturi, şosele,hidrocentrale şi termocentrale, energie electrică ieftină dusă până în creierul munţilor, şcoli în toate cătunele ţării, spitale etc.). Toate acestea s-au făcut cu muncă şi sudoare, cu o bună organizare, cu specialişti adevăraţi pregătiţi în universităţi de renume, Da, se lucra şi sâmbăta, dar oare japonezii zilelor noastre nu cer din proprie iniţiativă să lucreze şase zile pe săptămână? Şi nu a murit nimeni! Ţara avea natalitate crescută, export. Cu toată raţionalizarea combustibilului, oamenii mergeau în concedii.Şi nu în ultimul rând, să recunoaştem că nu aveam libertatea exprimării Puse în balanţă, aceasta înclină fără putinţă de tăgadă, spre lucrurile bune.
  Ce mai avem astăzi din cele enumerate mai sus? Au dispărut precum Atlantida. Care sunt beneficiile noului regim democratic din România?!
  Marele câştig: dreptul la exprimare liberă (poţi blama, înjura, critica orice personalitate politică în orice loc), dar cine ne mai ascultă? Preşedintele? Parlamentarii? Nici nu le pasă!
  Avem un simulacru de societate. Ţara a devenit, aşa cum bine spunea Tudor Vladimirescu, „tagma jefuitorilor”, (vezi băieţii deştepţi, milionarii de carton, parveniţii). Din ce au realizat averile colosale la care nici nu au visat vreodată?! Din scoaterea ţării la mezat! România de azi nu a depăşit epoca fanariotă.
  Comparaţi stimaţi compatrioţi condiţiile de trai din cele două regimuri şi trageţi concluzia singuri.( nu după principiul, „Sătulului nu-i pasă de flămând”!).

 20. nu am trait acele vremuri am 22 ani dar am citit mult despre ceausescu si ce a facut el pentru romania acum sunt plecat din tara de 5 ani nu am mai fost in romania de 3 ani cine nu ar vrea sa munceasca in tara lui sa nu fie obligat sa suporte tot ce se intampla in strainatate fiind vorba despre rasizm toata lumea ne considera tigani si hoti ce a construit ceausescu astia nu sunt i stare sa intretina astia stiu decat sa vanda sa demoleze sa fure si sa ne manipuleze cu tacticile lor ieftine sa vina iar comunizmul la putere sau monarhia jos basescu jos hotia

 21. ceausecu are meritele lui,dar a facut multe greseli.dar cel mai rau este ca a adus un popor intreg[excluzind pe cei care erau minjiti cu politica] in situatia de nu a mai avea acea speranta in mai bine.a meritato si trebuia ca aceiaci soarta sa o aibe si cei care faceau rau poporului Roman.dat fiind ca toti din aparat cunosteau situatia reala din tara.

 22. cu siguranta vor fi ,,judecati,, cei care au dus tara la risipa(dupa 1989,,,),vor fi luati la purificat unul cite unul…cu cit sacrificiu din partea unui popor s-a ajuns in 1989, primavara, sa nu mai avem datorii,,si altcineva sa isi bata joc …sa ne bage in datorii de miliarde pt. tot restul vietii…cui ii pasa?,,PAREREA MEA,ca sa ajungem la un nivel mai bun si fara datorii …ne trebuie al doilea CEAUSESCU..

  • petra19 – Ai perfectă dreptate. Dar ai scăpat un amănunt. Trebuie sa avem acordul nemtilor. Asta nu se va intimpla fara un Ceausescu sub care tot poporul sa se uneasca impotriva cotropitorilor care ne fura toate resursele.

 23. cert este ca pe vreamea lui NICOLAE CIAUSESCU, stilul de viata era foarte controlat, la ce ma refer subliniez:
  GRESIT
  -alimentele paveai
  e cartele aveai o marja de cumparare
  -nu aveai voie sa vorbesti de domnia sa, nu stiai cine te va turna
  -trebuia sa spui doar tovaras
  -televiziunea cu program redus doar in intervale de timp il
  -electricitatea la fel cu program
  BUNE
  -invatamantu era cum se cade
  -nu existau cersetori,boschetari
  -toata lumea avea de toate
  -aveai bani dar nu aveai ce sa cumperi
  -crearea locurilor de munca
  -dezvoltarea tarii era foarte mare din toate puctele de vedere economic si nu numai
  -constructii de fabrici, uzine, combinate siderurgice, centrale nucleare
  -agricultura
  ca si incheiere regimul ceausescu a fost si bun dar si rai

  • tibi – Dar tu ai impresia ca limitarile scrise de tine au fost totdeauna ? Te asigur ca NU. Totul a inceput fiind criză in 1980. Trebuia sa se plateasca datoria externa. Totul a coincis cu tradarea lui Pacepa si a lui Gorbaciov. Americanii nu mai aveau nevoie de Ceausescu.

5 Trackbacks / Pingbacks

 1. Categorii de Romani | | MoneyBook
 2. S-a întâmplat în 26 ianuarie 1918 - Jurnal Spiritual
 3. S-a întâmplat în 26 ianuarie 1918 – Jurnal FM
 4. Cele 13 minuni ale lui Nicolae Ceaușescu ,nestiute de multi - 999curiozitati.ro
 5. 28 martie în istorie: Nicolae Ceaușescu este numit președinte al Republicii Socialiste România - Wave news

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*