Prima echipă românească de fotbal

Prima echipa de fotbal romanească, Olympia F.C. 1909. Foto: Imagine obţinută prin amabilitatea d-lui Dan Ovidiu Cristea.

„Ce-o mai fi şi cu paiaţele astea?!“ – se mirau, conform Gazetei ilustrate din 12 mai 1912, acum aproape un secol, bucureştenii ieşiţi în preumblare la şosea, oprindu-se „la spectacolul unor oameni îmbrăcaţi în jersee viu colorate, cu genunchii goi, care fugeau ca nişte smintiţi, tot dînd cu piciorul într-o minge mare şi strigînd cît îi ţinea gura într-o limbă neînţeleasă“.

Prin 1895, Mario Gabauer a adus prima minge de fotbal în Bucureşti, din Elveţia, unde îşi făcuse studiile. În Transilvania, inclusă atunci în Imperiul Austro-Ungar, fotbalul a avut o dezvoltare mai precoce decît în Regat.

Tradiţia spune că medicul arădean Iuliu Weiner s-a întors din Anglia cu o minge de fotbal şi cu pasiunea pentru acest joc încă din 1890. În ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, industria românească începuse să atragă investitori străini. În zonele unde activau companiile acestora, au apărut primele echipe de fotbal-asociaţie, în care lucrătorii străini jucau un sport cu totul inedit pentru România. „Fotbalul a fost introdus pe teritoriul României de astăzi de străinii veniţi aici la muncă şi de tineri autohtoni care au cunoscut jocul nu atît în Anglia, cît în alte ţări care îl preluaseră mai devreme“ – spune Dan Ovidiu Cristea, preşedintele Comisiei de istorie şi statistică a Federaţiei Române de Fotbal.

Text: Cătălin Gruia

Publicat în anul 2006.

10 Comments

  1. Asa da articole,ca doar e National Geographic Romania! Mi-ar placea sa vad mult mai multe subiecte legate de trecutul si prezentul tarii noastre.

  2. Stiam ca prima echipa de fotbal din Romania a fost CFR Cluj, ce a luat fiinta in 1907.
    Sau ma insel?
    Umbla si o vorba: „cand altii faceau rascoale, noi jucam fotbal”

  3. in primul rand, primul meci de fotbal, dupa regulile oficiale, de pe teritoriul romaniei s`a jucat la Timisoara in anul 1889. prima echipa profesionista de fotbal din Romania, a fost Chinezul Timisoara.

  4. Ma dar numai destepti aici ! Kiniszi a fost tradus si acceptat oficial de catre conducatorii clubului,in Chinezul Timisoara dar acesta nu a fost un club Profesionist. Primul Club profesionist e Ripensia Timisoara

  5. De asemenea Cluburi de fotbal au fost infiintate in Ardeal si Banat inainte de 1900 insa din cauza faptului ca aceste cluburi nu au participat deloc in campionate Romanesti, Aceste cluburi nu sunt luate in calcul si le tot ascundem, insa nu inteleg dece? Doar face parte din comunitatile noastre, conteaza mai putin faptul ca Transilvania facea parte din regatul Austro-Ungar!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*