Şaman sau sacrificiu?

Vreo 15.000 de pene de papagal minunat colorate împodobesc exteriorul unei mumii împachetate, veche de 1.300 de ani, găsită în Peru. Mantia din pene şi masca cu cioc, creastă roşie şi două „aripi“ albastre alcătuiau o pasăre cam de mărimea unui om. În interior sînt oasele unei tinere femei ce pare a fi fost o tămăduitoare, probabil sacrificată. Foto: Ira Block

Arheologii cercetează misterul originalei mumii peruviene împachetate şi al misterioasei femei din interior.

Posibil mamă în vîrstă de 25-30 de ani, ea a fost înmormîntată ca nimeni alta din lumea ei acum 13 secole, pe coasta aridă a Perului.
În 2002, la Cerrillos – centru religios al culturii Paracas, cu 1.400 de ani înainte de incaşi –, săpătorii au dat peste un fardo – o mumie împachetată. Pînă la ea, echipa care lucra pentru Dwight Wallace – cel care a descoperit situl în anul 1958 şi încă îl prospectează – a găsit mai ales bucăţi de ceramică şi de textile în ruinele unei piramide în trepte. Dar spre sfîrşitul sezonului 2002, pe cînd oamenii lucrau lîngă vîrful structurii, au găsit o neobişnuită ţesătură cu pene, diferită de oricare alta din era Paracas. Alcătuia două aripi de o parte şi de alta a unei măşti, sub care era ceva ce semăna cu trupul unei păsări enorme.
Razele X au arătat că este vorba de oasele unei femei. Încă o surpriză: obiectul datează de la aproximativ 900 de ani după abandonarea Cerrillos-ului, sugerînd că înmormîntarea fusese făcută de oameni ai unei culturi nasca foarte tîrzii, ale căror sate înconjurau vechiul sit. Wallace şi Delgado se chinuie să înţeleagă ce au descoperit. „Nu avem absolut nimic similar“ – spune arheologul Dwight Wallace.
Înmormîntarea – făcută în două etape – sfidează obiceiurile. În loc să îmbrace femeia în cele mai bune haine ale ei şi să lase aerul să o mumifice natural, cei care i-au pregătit corpul i-au îndepărtat hainele, au pus-o în poziţie fetală, au înfăşurat-o în pînză simplă şi au proptit-o afară. Insectele au mîncat carnea de pe oase. Scheletul i-a fost apoi învelit cu şi mai multă pînză şi înconjurat cu braţe întregi de plante – ierburi, plante medicinale, porumb, alune, dovleci, bumbac, fasole, coca – cusute într-o legătură. Dus la Cerrillos, un presupus sacru sit antic, „pachetul“ a fost îngropat în poziţie verticală şi orientat spre sud. Înăuntru, craniul tinerei a fost pus să privească spre est, către soare, „ca să poată renaşte“ – spune Delgado.
Wallace crede că fardo-ul în formă de papagal a fost expus ca idol înaintea înmormîntării – „o înaripată zeiţă a cerului“ – şi că scheletul şi plantele reprezentau ofranda. Dar cine era femeia şi cum a murit ea? Lucrătorii de la Cerrillos cred că legătura conţine o şamana, sau o vindecătoare, un titlu sugerat de conţinut. Dat fiind mormîntul elaborat, era evident o persoană importantă. Şi totuşi a fost îngropată fără averi sau alte obiecte personale, cu excepţia unei bentiţe de cap. „N-a fost bogată, dar a fost o persoană importantă – spune Delgado –, o persoană atît de specială, încît a fost îngropată într-un loc magic.“
Delgado crede că tînăra femeie a fost poate sacrificată, aşa cum obişnuiau vechile culturi andine. Oasele nu aveau însă semne ale unei morţi rituale. Wallace este de părere că mai degrabă a murit accidental, este posibil să se fi înecat, ceea ce nu lasă urme şi împiedică mumificarea. Unicitatea absolută a măştii ei mortuare este imposibil de explicat – pînă acum.

Text: Karen E. Lange

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic din februarie 2004)

Galerie de imagini:

1 Comment

  1. Ma uimeste faptul ca desi in zona respectiva traiau pasari cu penaj mult mai bogat colorat , mantia ce inveleste mumia are doar 3 culori: rosu, galaben si albastru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*