Când a fost cucerită Sarmizegetusa Regia?

Foto: Bogdan Croitoru

O controversă cu final așteptat

 

Text: Cătălin Gruia

De ce oamenii mari își pierd timpul cu întrebări la mintea copiilor? Ia orice școlar și o să-ți spună că romanii i-au învins pe daci în două războaie succesive, în anii 101-102 și 105-106, cînd, în sfîrșit, au reușit să cucerească Sarmizegetusa Regia, desființînd statul dac. Scrie negru pe alb în manualele de istorie. Dar în acest caz tocmai asta e problema…

Unul dintre primii „eretici“ care au contestat dogma oficială este istoricul Coriolan Opreanu, care susține că Sarmizegetusa a fost cucerită încă de la sfîrșitul primului război, cînd Traian n-a venit să cucerească Dacia, ci doar ca să-și pună la punct un rege clientelar. De fapt, întîietatea i se cuvine istoricului roman Cassius Dio (c. 155–c. 236), care spune că, în 102, împăratul Traian s-a întors la Roma, lăsînd în capitala dacilor o garnizoană romană (stratopedon) și pe regele Decebal, împovărat de condițiile unei păci imposibile. Săpăturile arheologice au scos la iveală numeroase urme de construcții romane în situl de la Sarmizegetusa, celebru azi în special pentru incinta lui sacră (foto). Romanii au distrus templele, dar au reconstruit cetatea, dublîndu-i practic suprafața. „Tot ce știm despre primul război dacic, direcțiile atacului roman, sarcinile tactico-strategice ale legiunilor, inclusiv realitățile anterioare anului 101 (tipul relațiilor dintre Imperiul Roman și geto-daci, prezența militară romană la nord de Dunăre în secolul I, formarea relațiilor clientelare cu dinaști locali, prefigurarea centrelor de rezistență antiromană de la Dunărea de Mijloc și de Jos, schimbarea opticii militare și politice la Roma în epoca Flavienilor), arată că Sarmizegetusa a fost ocupată în 102“ – spune istoricul Iancu Moțu.

La Sarmizegetusa nu s-a găsit încă nici o monedă romană mai nouă de 106, lucru neverosimil dacă o trupă romană ar fi stat acolo 5-10 ani după cel de-al doilea război dacic, ca să păzească ruinele capitalei pustiite, cum susțin adepții cuceririi la 106. La fel de neverosimilă e și oprirea lui Traian la numai un kilometru de Sarmizegetusa în primul război, după cucerirea cetăților de la  Costești sau Fețele Albe. În anul 102, romanii ocupaseră Banatul, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Țara Hațegului. E puțin probabil ca reședința lui Decebal să fi rămas în spatele liniilor inamice. Așezarea unei armate în capitala dacilor și amenajările romane, în special lărgirea cetății, aveau rost numai pentru a garanta respectarea păcii din 102 și ar fi fost oarecum ilogice după victoria finală. Și atunci, de unde teoria pe care am învățat-o cu toții la școală despre cucerirea din 106?

„Școala Daicoviciu a preferat o interpretare speculativă: Cassius Dio nu s-ar fi referit la Sarmizegetusa regală dacică, ci la viitoarea Sarmizegetusa romană – Ulpia Traiana. Numai că și în acest caz arheologia arată altceva: acolo nu s-au găsit urme dacice, care să justifice dispunerea unor trupe romane în acel loc în 102. Motivația acestor teze, care contravin scrierilor istorice și datelor arheologice, e una de orgoliu patriotic și regional“ – spune prof. dr.  Mircea Babeș.

Controversa intră în prelungiri pînă la publicarea tuturor materialelor de la Sarmizegetusa și din complexul din Munții Orăștiei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*