Împăratul călător

Ilustrație: Jaime Jones Surse: Carsten Amrhein, Parcul Arheologic al Fortului Roman Saalburg; Jon C. N. Coulston, Universitatea din St. Andrews, Scoția

Hadrian și-a petrecut peste jumătate din domnia de 21 de ani pe drum, supraveghind construcția de noi orașe și fortificații frontaliere.

Aici este reprezentat în șa, cu brațul întins, călărind în fața gărzii lui pretoriene pentru a inspecta fortul Saalburg, în timpul vizitei la frontiera cu Germania, în jurul anului 121.

La moartea neobositului împărat, în 138, rețeaua de fortărețe și drumuri construite pentru aprovizionarea legiunilor în marș devenise o frontieră întinsă pe mii de kilometri. „O armată așezată în tabere înconjoară ca niște metereze lumea civilizată într-un cerc, de la zonele colonizate din Etiopia la Phasis și de la Eufrat, în interior, spre marea și cea mai îndepărtată insulă dinspre apus“ – nota cu mândrie oratorul grec Aelius Aristide, la scurtă vreme după moartea lui Hadrian.

„Cea mai îndepărtată insulă“ a fost locul construirii monumentului care-i poartă numele lui Hadrian, o fortificație din piatră și turbă care tăia Britania pe din două. Azi, Zidul lui Hadrian e una dintre cele mai bine conservate și bine documentate secțiuni din frontiera romană. Rămășițele barierei de 118 km traversează mlaștini sărate și pășuni verzi pe care pasc oi, iar o porțiune sumbră, nu departe de centrul orașului Newcastle, merge în paralel cu o autostradă cu patru benzi. S-au păstrat deasupra nivelului solului kilometri întregi, steiuri aliniate care se ridică mult deasupra peisajului rural bătut de ploi.

Zidul lui Hadrian, din Anglia, a fost catalogat sit din Patrimoniul Mondial al UNESCO în 1987.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*