Helsinki, un cocktail de nota 10

Din fire prietenoși, finlandezii devin o adevărată familie când se întâlnesc la un pahar
Din fire prietenoși, finlandezii devin o adevărată familie când se întâlnesc la un pahar.

Dacă Helsinki ar fi denumirea unui cocktail, ar avea un gust dulce, ușor acidulat și servit într-un pahar elegant cu picior. Să descoperim împreună rețeta.

Text și foto: Alexandra Bădiță

Mă așez pe scaunul înalt de la bar și comand un cidru de mere, băutura preferată a femeilor din Finlanda. Îmi arunc ochii peste meniul tipărit pe un carton colorat și lipit de tejgheaua din lemn, poate – poate găsesc ceva mai aromat, dar în același timp puternic. Ar fi de altfel combinația în care se regăsește cel mai bine definiția orașului în care mă aflu. Dacă Helsinki ar fi denumirea unui cocktail, ar avea un gust dulce, ușor acidulat și servit într-un pahar elegant cu picior. Ar putea fi consumat la orice oră, dar cu înghițituri mici, cu prietenii sau în familie. Ar fi un mix ideal de arome și culori, cam ca viața care se ascunde în inima acestei capitale, combinația în cantități perfecte de dulce și amărui, modern și vetust.

INGREDIENTELE SECRETE

Așa cum o bucătăreasă desăvârșită nu își dezvăluie niciodată rețetele secrete, nici cocktailul cu nume finlandez nu ar avea o listă de ingrediente la îndemâna tuturor. E în fond o băutură unică. Aș pune pe primul loc gustul dulce, dat de locuitorii orașului. Este greu să găsești un loc în care oamenii pot fi mai prietenoși ca în Helsinki. Îți zâmbesc chiar dacă sunt grăbiți, îți mulțumesc deși nu le-ai făcut niciun favor și îți sar în ajutor fără să aștepte un strigăt disperat de la tine. Sunt sceptici uneori, dar de îndată ce au intrat în vorbă cu un necunoscut, fie că este turist sau localnic, se destind. Mai schimbi câteva cuvinte și deja s-a legat o prietenie.

MOD DE PREPARARE

Mișcarea agitată din mâini a barmanului care amestecă ingredientele adaugă licorii un gust acidulat. Asta pentru că viața de noapte în Helsinki face orașul să fremete ca bulele într-o sticlă sub presiune. Capitala Finlandei nu este neapărat o destinație pentru turiștii care vor să petreacă din zori și până seara, dar există cu siguranță o parte a culturii care îi face pe oameni să fie deschiși la socializare și la dobândirea bunei-dispoziții. Nu e nevoie să vii cu un grup mare de prieteni într-un bar, până la finalul serii vei avea mai multe cunoștințe decât ți-ai fi putut imagina. Din fire prietenoși, finlandezii devin o adevărată familie când se întâlnesc la un pahar.

SERVIREA BĂUTURII

Îmi și imaginez rezultatul final în timp ce sorb ultima înghițitură din cidrul de mere și mai că sunt tentată să cer barmanului ”Umple-mi un pahar de Helsinki”.Fără îndoială, cocktailul Helsinki nu poate fi servit decât în cel mai sofisticat recipient, un pahar cu picior pentru un aspect elegant și bine-gândit. În fond, nu găsești oriunde o arhitectură la fel de stilată ca într-o capitală a designului, clădiri din perioade diferite, dar de o simplitate care le unește într-o priveliște uniformă. Mai presus de toate, simți un permanent iz de clasic și modern care plutește în aerul tăios și rece, asezonat de cuburile nelipsite de gheață din băutura servită.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*