Pământ nou

Foto: Cornelia Dumitrescu
Foto: Cornelia Dumitrescu

Nu, nu este vorba despre cartea celebrului Tolle și nici despre Delta Dunării. Vorbim aici despre noile plaje care îmbogățesc zestrea Constanței. Text: Cătălin Dumitrescu

Sunt născut pe faleza nordică a Constanței și în ultimii ani privind din capătul străzii plaja și marea îmi aduceam mereu aminte de copilărie, când fâșia de nisp era oarecum destul de lată pentru ca noi, copiii cartierului, să încingem câte un meci de fotbal care ne făcea să visăm că suntem pe Copacabana braziliană. Tot pe Tataia, Mamaia, La trei papuci, Modern își are certificatul de nastere si rugby-ul constănțean.
Plaja Tataia rămăsese o fâșie de 5-10 metri între mare și faleza înaltă din pământ argilos. Era plină de pietre aduse de apă din largul său. Până când au venit niște băieți din Olanda. Au zis că au să-i pună ham mării.
Mării Negre? m-am gândit eu. Păi asta a luat stabilopozi și pietre de ceva tone și le-a aruncat cât colo ca pe niște semințe, acum câteva ierni. Nu au aflat olandezii de unde îi vine numele de neagră?
Dar vorbele unui vecin mucalit mi-au redat speranța unui meci de fotbal sau rugby pe plaja, ca în anii copilăriei: „Domle, dacă nici olandejii ăștia nu știe ce face, apăi nu știu cine ?”
Are dreptate. Olandezii și-au scos de sub mare o bună parte din țară. Și nici a lor nu era mai liniștită: Marea Nordului. S-au apucat și la noi de treabă. Au mărit și întărit digurile, au întărit barajele de stabilopozi din larg, au adus nave specializate care au extras nisip fin și l-au trimis prin conducte la mal. Buldozere și excavatoare au luptat cu apele. Au făcut treaba asta toată primavara, vara. Și nici in toamnă nu s-au oprit. Și, Plajele sunt atât de late că, nu numai că poți juca fotbal pe ele, dar cred că, se poate juca 11 contra 11 pe un teren de dimensiunile celui de pe Arena Națională. Sau, de ce nu, rugby în 15!

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*