Tel Aviv, orașul contrastelor pentru o vacanță unică

Tel Aviv e un oraș cu adevărat cosmopolit și liberal, și de-a dreptul surprinzător pentru Orientul Mijlociu. Capitala culturală și economică a Israelului ocupă de câțiva ani o poziție interesantă în opțiunile de călătorie ale turiștilor din întreaga lume, și poate fi o destinație city break perfectă pentru vacanțe solo ori alături de partener, fiind cunoscut pentru viața de noapte și atitudinea prietenoasă a localnicilor, printre cei mai toleranți din lume. La fel de bine, Tel Aviv poate fi și o destinație de vacanță perfectă pentru familiile interesate de potențialul cultural și artistic al orașului sau de o escapadă pe malul mării în mijlocul iernii. Minivacanţa poate fi lesne combinată cu un pelerinaj de o zi la Ierusalim, aflat la o oră distanță cu autobuzul de Tel Aviv.

Orașul alb care nu doarme niciodată

tel-aviv

În Tel Aviv, serile sunt un prilej extraordinar pentru unele dintre cele mai explozive petreceri, la care dacă participi vei auzi conversaţii în limbi de pe întreg mapamondul, nu doar ebraică sau engleză. Centrul modern al orașului rivalizează cu oricare alt oraș din Europa. În Tel Aviv sunt mai multe baruri și cafenele decât temple sau locuri de rugăciune, și la fel de multe galerii de artă sau muzee.

La fel ca în oricare altă capitală (ONU nu recunoaște Ierusalim drept capitala Israelului, ci Tel Aviv-ul), vei întâlni și străzi mai mizere sau cartiere periferice mai sărace. Dar nu trebuie să îţi faci griji pentru siguranța ta, Tel Aviv e unul dintre cele mai sigure orașe din Orientul Mijlociu, iar siguranța turiștilor și a localnicilor e una dintre grijile principale ale armatei israeliene. Dacă pleci într-un city break în Tel Aviv, așteaptă-te să vezi soldați pe stradă sau la intrarea în principalele obiective turistice din oraș. Poate că nu te-ai aștepta ca un oraș din Orientul Mijlociu să fie în topul celor mai populare destinații pentru comunitatea LGBT, dar Tel Aviv se regăsește, de câțiva ani, în top 10 mondial.

14 km de plaje de culoarea untului

Plajele din Tel Aviv se întind pe 14 km pe buza Mării Mediterane și sunt unele dintre cele mai bine amenajate plaje din Israel. O să simți că ai ajuns undeva pe o insulă exotică datorită nisipului fin de culoarea untului. Spre seară, zona portului și faleza se transformă în spațiu deschis dedicat distracției.

Dacă vrei să faci baie în mijlocul iernii, temperatura Mării Mediterane s-ar putea să nu fie tocmai potrivită, dar ai putea merge, în schimb, la Marea Moartă, care se află la aproximativ 100 km distanță de Tel Aviv. Nu e nicio problemă dacă nu știi să înoți, apa extrem de sărată din Marea Moartă te va ține la suprafață, așa că vei pluti, mai degrabă, decât să înoți.

Jaffa, orașul vechi ridicat în urmă cu 3.000 de ani

nationalgeo-poza-principala

Partea istorică a orașului e o lume încă pierdută în trecut, cu străzi înguste și clădiri pitorești, unde vei putea vizita lăcașuri religioase de diferite confesiuni, biserici creștine, moschei și sinagogi, dar și numeroase galerii, magazine și cafenele boeme. Merită să te oprești în Fața Turnului Ceas de pe strada Yefet, construit la începutul secolului XX și în Piața de vechituri din Jaffa, unde poți găsi absolut oricare obiect care îți trece prin minte. Spre deosebire de alte piețe de vechituri din Europa, în Tel Aviv, Piața de vechituri nu se ține în zilele de sâmbătă pentru că e Sabatul. Dacă vrei să te bucuri de câteva priveliști cu totul speciale, poți merge și în vechiul Port al orașului, unde vei găsi la fel de multe restaurante și cafenele sau poți să te plimbi prin Grădina HaBanim. De Sabat, doar cafenelele, barurile și restaurantele funcționează după program normal.

Două cartiere cuceritoare – Neve Tzedek și Cartierul Yemenit

Cartierul Yemenit e foarte aproape de centrul orașului Tel Aviv și se deschide cu Piața Carmel , unul dintre locurile unde poți încerca mâncarea tradițională sau preparate exotice dintre cele mai gustoase, preparate kosher, specialități arabe, yemenite sau de proveniență europeană. Pe lângă gustul senzațional, o să te saturi doar privind standurile cu preparate foarte diverse și viu colorate, fructe exotice, legume și alte delicatese locale. Gurmanzii spun că mâncarea din Israel e printre cele mai bine preparate și delicioase din lume, iar partea cu adevărat îmbucurătoare e că în Tel Aviv vei găsi o varietate foarte mare de produse și preparate dedicate atât veganilor, cât și carnivorilor, în special celor care vor să se înfrupte din carne de miel ori vită.

La fel de pitoresc precum Cartierul Yemenit, Cartierul Tzedek e unul dintre cele mai vechi cartiere din Tel Aviv, construit de evrei la sfârșitul secolului XIX, când au început să-și ridice locuințe în afara cartierului Jaffa. În ultimii ani, cartierul Neve Tzedek e o zonă fierbinte pentru galerii de artă de mici dimensiuni, restaurante hipsterești și cafenele boeme, aflate în clădiri foarte puțin modernizate. Mai puțin cunoscută decât Piața Carmel este Piața Levinsky, unde o să găsești unele dintre cele mai gustoase preparate locale. Mâncarea e atât de delicioasă în piețele din Israel încât nu o să simți nevoia să mergi la restaurant. Deși, orice experiență de vacanță în Israel trebuie încercată cel puțin o  dată. Iar când vine vorba despre mâncare, cu siguranță o să te întorci dintr-un city break în Tel Aviv cu câteva rețete secrete și mai multe combinații de ingrediente la care nu te-ai fi gândit, dar și cu gândul să încerci preparate kosher sau să iei cina în restaurante evreiești atunci când călătorești în Europa și vizitezi, de pildă, cartierele evreiești.

Un alt obiectiv turistic pe care nu trebuie să-l ratezi într-un city break în Tel Aviv e Muzeul de Artă. Muzeul adună laolaltă cea mai impresionantă colecție de artă israeliană din lume, dar și lucrări importante de Picasso, Pollock, Van Gogh, Monet sau Degas e găzduit de o impresionantă clădire modernă. Pe lângă colecțiile permanente, Muzeul de artă din Tel Aviv găzduiește numeroase expoziții temporare și evenimente artistice, așa că e bine să verifici programul (http://www.tamuseum.org.il/) , atunci când îți rezervi biletele de avion. Până la începutul lunii ianuarie, poți vizita o expoziție dedicată mișcării Bauhaus, cunoscută, mai ales ca stil arhitectural al secolului XX, stil arhitectural datorită căruia orașul Tel Aviv a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt câteva mii de clădiri construite în stil Bauhaus în Tel Aviv, una dintre mândriile locale care s-a transformat în punct de atracție pentru turiștii care vizitează Tel Aviv.  

Cum poți ajunge din Tel Aviv în Ierusalim?

tel-aviv-vacanta

Din Tel Aviv până în Ierusalim faci doar o oră cu autobuzul, așa că dacă alegi un city break în Tel Aviv ești foarte aproape și de locurile sfinte din Ierusalim ori Bethleem. Ca să ajungi în Ierusalim, trebuie să iei autobuzul 405 din Tel Aviv, care pleacă din Autogara centrală, situată în partea sudică a orașului. Sau poți lua autobuzul 480 care pleacă de la terminalul Arlozoroff (sau terminalul Tel Aviv 2000) aflat în fața Autogării centrale. Autobuzele spre Ierusalim pleacă la intervale de 15-20 minute în fiecare zi –  cu excepția zilei de sâmbătă (de Sabat), când acestea nu circulă –  și opresc în Centrul vechi din Ierusalim.

Informații utile pentru un city break în Tel Aviv

Dacă îți cauți cazare în Tel Aviv, ai de ales din peste 40 de hoteluri și câteva mii de camere. Moneda locală e șhekelul israelian, iar rata de conversie leu-șhekel e aproape 1 la 1 (1 leu= 0.93 shk). Cetățenii români care zboară spre Israel în scopuri turistice nu au nevoie de viză de intrare în țară, dar trebuie să aibă pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni, potrivit MAE. E indicat să îți faci și o asigurare medicală de călătorie.

Tel Aviv e situat pe malul Mării Mediteraneene, așa că poți oricând să te plimbi pe plajă sau să stai pe malul mării chiar și în timpul iernii, când temperaturile medii depășesc 15 C. Cea mai bună perioadă să te uiți după bilete de avion spre Tel Aviv e toamna sau primăvara, chiar și iarna, dar mai puțin vara, când temperaturile care depășesc 40 C sunt de-a dreptul insuportabile. Din România, poți găsi oferte pentru bilete de avion cu plecare nu doar din București (de unde ai zboruri zilnice), ci și din Cluj-Napoca și Iași, zboruri low-cost disponibile doar în anumite zile din săptămână.

Tel Aviv nu e un oraș tipic pentru Orientul Mijlociu și de aceea s-ar putea să fie cea mai plăcută surpriză pe care o poți avea toamna aceasta dacă te uiți după bilete de avion spre Tel Aviv, o destinație unde te mai poți bucura încă de un soare generos și de câteva zile de plajă. Oricând alegi să călătorești, e bine să știi că Tel Aviv e o destinație de vacanță pregătită să primească turiști în orice sezon, toamna și iarna fiind mai puțin aglomerată. Dacă erai de părere că Tel Aviv seamănă în vreun fel cu Ierusalim, s-ar putea să fii surprins descoperindu-l ca oraș cosmopolit, dar și ca destinație city break unică atunci când ai nevoie de o doză de bună dispoziție, distracție și relaxare la doar două ore jumătate distanță de București.

 

 

Foto: Shutterstock.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*