City break cu stil în Madrid și tărâmurile de poveste din împrejurimi

Madrid e un oraș cosmopolit și liberal, în care o să te surprindă plăcut eleganța districtelor Salamanca și Malasana, operele de artă din Muzeele Prado și Thyssen-Bornemisza, grădina tropicală neașteptată pe care o găsești în interiorul Gării Atocha, ori centrul gastronomic Platea, o clădire care adună sub același acoperiș mai multe restaurante, cluburi și cafenele. Dar acestea sunt doar câteva dintre comorile ascunse pe care le poți descoperi într-un city break în Madrid.

De la an la an, numărul turiștilor care își cumpără bilete de avion spre Madrid e tot mai însemnat, iar madrilenii s-au obișnuit să fie cele mai prietenoase și deschise gazde. Capitala Spaniei e totodată un oraș al luxului și opulenței, în care hotelurile de 5* rivalizează cu cele mai frumoase palate maure de pe teritoriul Spaniei, dar și un oraș în care experiențele culinare sunt dintre cele mai variate și exclusiviste, iar vinurile servite la masă printre cele mai alese. Unde mai pui că în Madrid concertele de muzică și spectacolele de teatru se țin lanț, iar reprezentațiile de flamenco încălzesc chiar și cea mai rece noapte de iarnă. E suficient să îți rezervi o masă la Corral de la Moreria, cel mai cunoscut club de flamenco din lume, ca să înțelegi de ce madrilenii ascultă flamenco, cu sfințenie, încă din secolul 19.

Madrid lifestyle

madrid-mancare

Iar dacă americanii au inventat noțiunea de fast-food, în Madrid sunt câteva locuri unde poți să te bucuri de restaurante unde se servește slow food. Dacă ajungi în districtul Salamanca merită să te oprești la Eccola Kitchen ca să te bucuri de preparatele din meniu, dar și de cocktailuri într-o atmosferă familiară. Pentru că nu o să te simți ca într-un restaurant, ci ca într-o sufragerie dintr-o casă spațioasă și foarte primitoare.

Dacă experiențele gastronomice sunt importante atunci când călătorești, atunci poți să îți rezervi o după-masă într-un city break la Madrid pentru a te răsfăța în unul dintre restaurantele sau barurile cochete din districtele Salamanca sau Malasana, unde găsești cele mai exclusiviste localuri. Meniurile tradiționale includ tapas, preparate gourmet, dar și mâncăruri de inspirație mediteraneeană. Dacă vrei să încerci vinurile spaniole în combinație cu jambon iberic sau scoici, atunci poți să te oprești în Piața San Miguel, un fel de hală cu restaurante și cafenele unde poți să încerci o varietate de preparate spaniole și internaționale la prețuri destul de accesibile.

Dacă ai un buget redus de vacanță, vei găsi prețuri ceva mai mici la restaurantele din districtul La Latina, și la fel ca în alte restaurante și baruri, tapas le primești gratuit dacă îți cumperi cocktailuri sau vin. Sau ai putea să te oprești pe străzile din districtul Lavapies, unul dintre cele mai exotice cartiere din Madrid, unde trăiesc foarte mulți străini, ca să încerci o varietate de preparate internaționale pe bani foarte puțini. Iar când vine vorba despre deserturile pe care ar trebui să le încerci în Madrid, la fel ca în Belgia sau Franța, în Madrid trebuie să păcătuiești și să guști câteva feluri de ciocolată, în formă lichidă sau solidă. Un alt preparat tradițional dulce pe care trebuie să îl încerci e churros cu ciocolată.

Pasiune, artă și flamenco în Madrid

madrid

Așa cum în Lisabona se aude de peste tot muzica fado și bătrânii care beau ginjinha cu sfințenie se trezesc fredonând cântece în care s-a cuibărit melancolia portugheză, madrilenii reacționează la ritmurile chitarelor și la muzica flamenco, și nu se dau în lături de la serenade cântate după apus. Un lucru e cert, în Madrid pasiunea și-a găsit o reședință permanentă, iar lucrul acesta nu îl observi doar când intri în ritmul vieții de noapte din Madrid, ci și în felul de a fi al locuitorilor săi. Spectacolele de flamenco nu sunt ținute doar pentru turiști, având o tradiție îndelungată în Madrid, așa că dacă ajungi într-un city break la Madrid nu rata un spectacol de flamenco într-o bodegă tradițional spaniolă.

În orice sezon ai ajunge în Madrid, o să îți facă plăcere să te plimbi pe străduțele înguste care duc spre Piața Cibeles, ce marchează kilometrul 0 al orașului. Tot în Piața Cibeles poți admira Fântâna Zeiței cu același nume, trasă de doi lei sau poți merge la o  sesiune de shopping în cartierele Salamanca sau Chueca, cunoscute pentru magazinele de designer, dar și pentru buticurile cochete unde poți găsi cele mai bune oferte pentru haine vintage.

Încă un motiv în plus pentru care ar trebui să alegi un city break în Madrid vine din zona artei și în special a muzeelor unice în lume din capitala Spaniei. În Madrid poți admira tablouri celebre, dintre care cea mai cunoscută pictură e Las Meninas, de Velazquez, expusă la Muzeul Prado. Tot acolo, poți studia îndeaproape colecții rare de Hieronymus Bosch, Goya sau Raphael. La Muzeul Prado o să descoperi picturi cu tradiție, vechi de sute de ani, în timp de la Muzeul Tyssen-Bornemisza poți să te bucuri de arta secolului 20, cum ar fi picturi de Picasso, Rubens sau Rembrandt.

Dacă îți cumperi bilete de avion spre Madrid primăvara sau vara și vizitezi Muzeul Prado, poți să te relaxezi pentru o oră în Grădinile botanice de lângă muzeu, o grădina imperială cu sute de feluri de flori sau poți să te plimbi în Parcul de Retiro, unul dintre cele mai frumoase parcuri din Madrid, care se află chiar în spatele Muzeului Prado. Dacă vrei să economisești câțiva zeci de euro cu intrările la cele mai importante muzee din Madrid, ar fi bine să verifici programul fiecăruia, pentru că intrarea e liberă, de obicei, în anumite zile din timpul săptămânii, după 6 seara. La muzeul Prado, de exemplu, poți vizita gratuit doar o anumită galerie, și nu toate expozițiile permanente. Dacă e să faci un efort financiar, Prado e cu siguranță muzeul care trebuie vizitat în mod obligatoriu. Iar dacă nu vrei să te oprești în prea multe biserici și catedrale, atunci pune-ți pe listă doar Catedrala Almudena.

În ultimii ani, pachetele city break la Madrid sunt mult mai accesibile ca preț și pentru turiștii români care au vizitat deja Barcelona sau care nu s-au lăsat cuceriți de maestrul Gaudí, arhitectul care a schimbat pentru totdeauna înfățișarea orașului. Dar dacă ești mai interesat de potențialul artistic din muzeele spaniole, de restaurante și socializare, o excursie la Madrid e o alegere mai inspirată. În plus, foarte aproape de capitala Spaniei, poți vizita unele dintre cele mai fascinante orașe medievale din Spania, așa că ai cel puțin câteva motive foarte serioase să verifici ofertele pentru bilete de avion spre Madrid. Cele mai mult curse low-cost spre Madrid sunt disponibile din București, dar poți opta și pentru bilete de avion cu plecare din Cluj-Napoca sau Timișoara, orașe din care poți zbura spre capitala Spaniei în anumite zile din săptămână. Așa că ar fi bine să te gândești serios atunci când ai în plan să îți cumperi bilete de avion spre Spania, și să iei în considerare și o vacanță în Madrid, nu doar o excursie în Barcelona, destinația foarte populară de pe malul Mării Mediterane, pentru că o minivacanță în Madrid s-ar putea să se potrivească mai bine viziunii tale despre o vacanță perfectă.

Toledo și Segovia, orașele medievale din apropierea Madridului

city-break-madrid

Dacă alegi un city break la Madrid și timpul îți permite, ar fi păcat să nu explorezi Spania pitorească și orașele medievale din apropierea capitalei Spaniei. La nici jumătate de oră distanță, poți merge cu trenul până în Toledo, un oraș uitat în timp, mai exact în lumea medievală în care nu o să surprinzi niciodată vreo clădire din sticlă, ci zidurile cetății și alei pietruite care te duc spre locuri de taină. Din Gara tropicală Atocha ajungi cu trenul în gara din Toledo, care e o altă bijuterie arhitecturală lăsată moștenire de mauri, și care impresionează prin detaliile minuțioase din exterior și interior. În felul acesta, știi că ai ajuns pe un tărâm de poveste.

Dacă ajungi în orașul de pe malul râului Tagus, trebuie numaidecât să vizitezi Catedrala din Toledo, cu o arhitectură gotică impunătoare, în interiorul căreia sunt expuse lucrări de Velazquez și El Greco. În Spania e foarte ușor să intri într-un muzeu de artă doar dacă te oprești în una dintre catedrale importante. Același lucru se întâmplă și când alegi un city break la Roma sau o minivacanță în Florența.

O a doua opțiune pentru o excursie de o zi din Madrid e Segovia, un alt oraș spaniol medieval ca rupt din legende medievale, în care trăiesc doar câteva zeci de mii de locuitori. Dacă alegi un city break la Madrid, cu siguranță o să vrei să ajungi la Apeductul din Segovia, cel mai bine prezervat apeduct roman din Europa dar și la Catedrala din Segovia, una dintre cele mai iscusite catedrale gotice din Spania cu zeci de arce de rezistență, turnuri și spire, adunate într-un stil arhitectural care impresionează prin minuțiozitate și creativitate datorită influenței arhitecturale specifice Țării Bascilor. O găsești în Piața Mayor, iar dacă vrei să o vizitezi, intrarea costă 3 euro. Cu siguranță e o experiență care merită încercată!

O să îți fie greu să te rupi de Madrid, să lași în urmă pasiunea și ritmurile de flamenco, o să fie de-a dreptul imposibil să nu îți amintești de tablourile din Prado sau de zarva din Piața San Miguel, ori statuile pe care le-ai întâlnit în piețele din Centrul istoric sau pe străzile pietruite din Segovia și Madrid. Statui care aproape prind viață. Însă doar într-o poveste medievală.

 

 

Foto: Shutterstock.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*