Ecoturismul, salvarea comunității din Ban Nam Rab. O lecție din care toți trebuie să învățăm

Ecoturismul, salvarea comunității din Ban Nam Rab

În urmă cu 20 de ani, locuitorii satului musulman Ban Nam Rab din provincia Trang, Thailanda (la 40 de minute de mers cu mașina din orașul Trang), au primit o lecție dură și valoroasă, în același timp: a fost nevoie să-și piardă hrana, la propriu, ca să învețe că protecția mediului înconjurător nu este un moft, ci o o chestiune de supraviețuire.

Ban Nam Rab este o comunitate de pescari, formată dintr-o sută de familii (aproximativ 1.200 de oameni). În urmă cu 20 ani, au rămas fără pădurea de mangrove, pe care au tăiat-o și ars-o pentru a obține cărbune. Și pentru că lucrurile se leagă, au dispărut și peștii, crabii, zona mangrovelor fiind un ecosistem complex, vital pentru supraviețuirea și înmulțirea acestora.

Situația era dezastruoasă și și-au dat seama că trebuie să repare ce au stricat. Au plantat, au lăsat pădurea să se regenereze și, cum  mangrovele au un ritm de creștere foarte rapid, locul este din nou înverzit. Pădurea are două zone: una educațională și de conservare și alta pentru exploatare, dar și aici lemnul este tăiat doar cu permisiunea șefului satului, fiecare având obligația ca după ce taie, să planteze în loc. Când pescuiesc, dacă prind femele cu icre, le pun într-un bazin pentru a naște. Apoi, păstrează femelele, dar eliberează puii. „Ce scoici și cochilii frumoase!”, a exclamat fiul meu, începând să le adune pentru a face o colecție. Nu a fost însă lăsat să le păstreze și a fost rugat să le arunce din nou în apă, pentru că sunt adăpost pentru alte viețuitoare sau crabi mici.

Soluția spre care comunitatea din Ban Nam Rab s-a orientat mai departe a fost turismul. În urmă cu ceva timp, au fost vizitați de un cercetător care le-a atras atenția că zona are potențial turistic, iar șeful satului a avut ideea să facă ecoturism. Afacerea nu este a lui sau a câtorva sateni, ci este afacerea întregii comunități. Fiecare dintre ei pune umărul la treabă. Concret, iată ce fac: au construit case plutitoare (sunt abia la început și au doar trei case plutitoare, o construiau pe a patra când i-am vizitat), cu care te plimbă lin pe un râu, printre magrove, într-un peisaj asemănător Deltei Dunării, până la Marea Andaman. Între timp, femeile gătesc și te servesc cu mâncare locală: pește, crabi, calamari pe grătar, prinși în ziua aceea sau cu o zi înainte. Pescuiești cu undița, faci budincă din lapte de cocos și au pus la punct chiar și un traseu de trekking printre mangrove.

Ecoturismul, salvarea comunității din Ban Nam RabEcoturismul, salvarea comunității din Ban Nam Rab #6

Totul este atât de bun, traseul frumos, mâncarea abundentă, oamenii sunt atât de dornici să-ți fie pe plac și abordează cu cea mai mare seriozitate afacerea lor locală (ecoturismul nu este doar un moft, o găselniță de marketing, o cale de îmbogățire, ci unica de supraviețuire) încât am încredere maximă că vor avea succes.

Text: Adina Brânciulescu, Foto: Cătălin Gruia

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*