Skip Garden – grădina călătoare din Londra

©John Sturrock

În 2015, o oază fermecătoare cu flori și legume își făcea apariția în zona King’s Cross din Londra. Nici prin cap nu le trecea londonezilor că în curând aveau să audă cotcodăcitul găinilor în fiecare dimineață sau că vor putea să își planteze singuri legume în mijlocul orașului.

The Skip Garden este o grădină urbană, un spațiu sustenabil, dedicat comunității din zona King’s Cross (Londra) și dezvoltat de organizația Global Generation. Skip Garden capătă forme și mărimi diferite în fucție de zona în care se află. În 2015, când a fost parte din programul Festivalului de Arhitectură din Londra, era compusă din șapte structuri mobile, create în colaborare cu studenții de la The Bartlett School of Architecture. Acest proiect a fost și pentru ei o adevărată provocare. Pe de-o parte, studenții au trebuit să gândească un spațiu verde pentru socializare și evenimente care se va muta în diferitele puncte ale cartierului, pe de altă parte, aceștia au trecut prin experiența unui proiect de design cu tot ce presupune acesta (brief, management, client). “Când am început construcția Skip Garden mi-am dat seama de toată magia din jur. Studenții, constructorii, furninzorii au devenit o comunitate care lucra la crearea unei soluții ecologice,” spune Rachel, unul dintre elevii voluntari în acest proiect.

În structurile de lemn recuperate, umplute cu compost natural, cresc plante aromatice și legume folosite în bucătăria de la Skip Garden. ©John Sturrock

Materialele folosite pentru acest proiect sunt reciclate –  de la ferestrele mari care creează efectul de seră, la sacii de cafea umpluți cu pământ sau traversele de cale ferată.

Pentru că este o grădină mobilă, aceasta își mută locul pe măsură ce terenul pe care se află la un moment dat se vinde sau începe o construcție pe el.

Ferestrele reciclate creează efectul de seră. ©John Sturrock

Proiectul final are mai multe funcțiuni: poate fi o bucătărie sau un dining, poate fi o grădină de zarzavat pentru oricine din comunitate sau un spațiu de evenimente.

The Skip Garden a fost construită și gândită în așa fel încât să se autosusțină, iar acest lucru a fost posibil datorită unor practici de grădinărit organic cum ar fi: utilizarea de compost natural, fertilizarea cu autorul sucului de tătăneasă, plantare prin rotație, sau reciclarea apei de ploaie.

Într-o după-amiază călduroasă de vară, copiii londonezi descoperă păsările de curte de la Skip Garden. ©John Sturrock

Toată mâncarea care crește aici, fie că vorbim de legume sau de păsări de curte, este utilizată ulterior în cadrul bucătăriei The Skip Garden.

Atât bucătăria, cât și grădina sunt deschise de marți până duminică, între 10.00 – 16.00. Localnicii vin aici pentru un prânz cu produse locale, pentru biscuiții de casă și prăjituri sau pentru băuturile calde disponibile pe tot parcursul zilei.

Londonezii sau turiștii vin aici pentru că vor să învețe cum pot duce o viață sustenabilă sau cum pot găti simplu și gustos, cu ingrediente locale. ©John Sturrock

Grădina de legume mobilă s-a dezvoltat ulterior într-un adevărat proiect comunitar, care oferă tot felul de oportunități pentru tinerii locali. Mulți vin aici pentru că vor să învețe cum pot duce o viață sustenabilă sau cum pot găti simplu, cu ingrediente locale. Conceptul a prins atât de bine încât părinții aleg să serbeze zilele de naștere ale copiilor aici, iar tinerii închiriază spațiul pentru nunți. “Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea petrecerii de patru ani a fiului meu de sâmbătă. Toți ne-am simțit minunat. Am avut într-adevăr o experiență magică la Skip Garden. Vă mulțumesc încă o dată pentru eforturile voastre de ne face această zi specială,” spune Julie.

Două voluntare verifică plantele care cresc în sera de la Skip Garden, construită din geamuri și ferestre recuperate. ©John Sturrock

“Vă mulțumim pentru organizarea unei zile atât de frumoase și de speciale. Toți cei de aici ne-au ajutat și au fost prietenoși. Ne-a plăcut totul și nu am fi putut să ne imaginăm această zi altfel,” spun Scarlett și Craig, doi tineri care au ales să își facă nunta în Skip Garden.

Foto: John Sturrock.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*