Istanbul, orașul cu o mie de fețe și o istorie veche de mii de ani

E greu să găsești un loc cu o istorie mai fascinantă decât Istanbul, orașul transcontinental care se împarte între Asia Și Europa, și a cărui graniță e Bosforul, unul dintre cele mai fotografiate locuri pe Instagram din Europa. Istoria celui mai mare oraș din Turcia de astăzi se întinde până în timpuri imemoriale, orașul fiind, pe rând, capitala Imperiilor Roman, Bizantin și Otoman. Istanbulul de astăzi a fost unul dintre cele mai importante orașe din Antichitate și a purtat denumirea de Augusta Antonina, Noua Roma, Bizanț, Constantinopol, iar începând cu anul 1930 a căpătat numele de Istanbul. Grecii, romanii și otomanii au trecut, la un moment dat, pe teritoriul Turciei de azi, iar urmele lăsate de aceștia sunt vizibile și astăzi, chiar dacă parțial acoperite de clădiri nou ridicate și de drumurile moderne care leagă orașele Turciei. Dacă îți rezervi bilete de avion spre Istanbul, poți ajunge ușor în cele mai frumoase locuri din Turcia, pe teritoriile lunare din Cappadocia, în lumea antică din Efes și Izmir sau în stațiunile din Antalya, Kusadasi și Bodrum.

În Turcia, la Catalhoyuk s-au găsit urmele celei mai vechi așezări omenești, care se estimează că datează din mileniul 7 î.e.n. Și tot în Anatolia s-au găsit cele mai vechi texte scrise din lume. Iar șirul locurilor unice din Turcia poate continua. Două dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Templul lui Artemis din Efes și Mausoleum-ul din Halicarnas pot fi vizitate dacă zbori spre Turcia.

Din anii 500 și până în 1200, Bizanțul a fost cel mai important și bogat Imperiu din Europa, și a avut un rol crucial în dezvoltarea artelor și științelor. Bizanțul a fost locul care a dat naștere Bisericii ortodoxe, când aceasta s-a desprins de sub conducerea Bisericii catolice în 1054, anul Marii Schisme, provocând o ruptură care persistă chiar și 1.000 de ani mai târziu.

Dar dacă ai mai fost până acum în Turcia și te gândești să îți rezervi bilete de avion ieftine spre Istanbul, ai putea să îți permiți extravaganța unor trasee mai puțin obișnuite. Cei mai mulți turiști care ajung în Istanbul se opresc la cumpărături în Marele Bazar sau în magazinele luxoase din cartierele cosmopolite ale orașului, dar prea puțini dintre ei ajung pe malul asiatic al orașului, o zonă mult mai liniștită și pitorească, cu hoteluri care seamănă cu palate otomane, cafenele boeme și clădiri vechi. Dacă nu petreci foarte multe zile într-o minivacanță în Istanbul, riști să ajungi doar în locurile care se regăsesc în toate ghidurile turistice, dar dacă îți rezervi un zbor spre Istanbul pentru a doua sau a treia oara, ai putea să o iei pe un drum diferit.

Tihna desăvârșită de pe malul asiatic al orașului

Ca să ajungi pe partea asiatică a orașul Istanbul ai putea să optezi pentru o călătorie cu trenul prin tunelul Marmaray, lung de 16 kilometri, deschis în 2013, care leagă cele două continente și districte ale aceluiași oraș. În Istanbul sunt mii de pisici care domină peisajul urban, străzile și clădirile orașului, dar în partea asiatică a orașului o să vezi și mai multe decât în alte zone turistice, pentru că ele sunt stăpânele clădirilor cu vopsea scorojită și ale teraselor pitorești unde ai putea să intri în vorbă cu localnicii dacă vrei să afli istoria locului. Turcii sunt povestitori înnăscuți.

Poți să te plimbi prin cartierul Kadikoy, una dintre cele mai vechi așezări din Istanbul, o fostă colonie grecească, multe dintre clădirile din această parte a orașului sunt impresionante prin stilul arhitectural neo-renascentist. Serile poți să le petreci la Moda Pier, în unul din restaurantele, barurile sau cafenelele din zonă.

Istanbul modern și cosmopolit, partea continental europeană

Ca să supraviețuiești centrului orașului sau locurilor pline de turiști trebuie să știi care e cel mai bun traseu de la un obiectiv la altul. Evită pe cât posibil să folosești mijloacele de transport în comun de suprafață în Istanbul pentru că orașul e foarte aglomerat. Noțiunea de trafic infernal a fost inventată în Istanbul. Și pentru că centrul orașului e atât de aglomerat, ar fi bine să nu iei nici taxiul. Nu de alta, dar ceasul o să se tot învârtă și tu riști să rămâi blocat în trafic. Se întâmplă mai des decât ți-ai imagina. Turiștii care ajung în Istanbul preferă să stea în partea europeană a orașului, și e bine să îți cauți cazare în zona centrală dacă vrei să vizitezi cât mai multe locuri, și să fii în siguranță. Mai mult decât alte orașe și capitale europene, în Istanbul e bine să verifici dinainte zona unde urmează să ai cazare și să te asiguri că e recomandată pentru turiști.

Cum orașul se întinde pe o suprafață atât de mare, e ușor să te pierzi în Istanbul, și să nimerești într-un cartier mai puțin bine văzut. Cartierele recomandate pentru turiști sunt Beyoglu și Sultanahmet. La fel de cunoscut în rândul tinerilor e cartierul Karakoy unde se află cele mai noi și interesante cafenele, puburi și baruri din Istanbul, cel puțin din punctul de vedere al tinerilor aflați în căutarea unor locuri mai puțin obișnuite care își iau bilete de avion spre Istanbul. Străzile din Karakoy sunt pline de astfel de localuri de dimineața până seara, iar dacă ai timp de pierdut, poți să le iei la rând. La fel de bine, ai putea să te relaxezi pentru o oră sau două în unul dintre hammam-urile din zonă, care sunt mult mai accesibile ca preț decât cele din centrul cosmopolit al orașului.

Dacă ai încercat până acum baclava și te-ai declarat fan, e bine să știi că în Karakoy găsești una dintre cele mai cunoscute patiserii din Istanbul, Karakoy Gulluoglu. Dulciurile nu se servesc cu sucuri acidulate, ci cu ceai. Ceaiul e invitația la povești a turcilor, așa că atunci când ești invitat la ceai, fie că te afli pe stradă sau în Marele Bazar e bine să nu refuzi, pentru că pentru localnici e un semn de nepolitețe să refuzi invitația la povești.

Delicii și preparate tradiționale pe care să le încerci în Istanbul

E imposibil să ajungi în Istanbul și să nu fii copleșit de mirosul și aromele preparatelor tradiționale pe care turcii le pregătesc cu multă dibăcie pe străzi, în piețe ori în restaurante. Gastronomia e la nivel de artă în Istanbul, fie că mănânci pe stradă sau într-un restaurant de lux.

Deliciile turcești le găsești ușor atât în Marele Bazar, cât și în Bazarul de condimente, unde poți încerca mai multe feluri de cafea, semințe și dulciuri de toate culorile. Dacă nu te atrage kebab-ul, poți încerca un kumpir, un preparat tradițional turcesc, care constă dintr-un cartof generos, copt și apoi uns cu unt și umplut cu crenvurști, brânză și legume. E ușor de mâncat, fiind un aperitiv gustos pe care îl poți mânca dacă ești pe drum de la un obiectiv turistic la altul.

Iar când va fi nevoie să alegi un desert, doar ești în vacanță, poți să îți permiți o extravaganță dulce și să te înfrupți dintr-o baclava cu sirop și miere, umplută cu nuci. Dacă nu vrei să pui niciun gram în plus pe tine, dar ți-ar plăcea să intri în lumea poveștile orientale din Istanbul, poți să mergi la un bar unde se fumează hookah, un fel de pipă a păcii sau narghilea, și să servești un ceai sau o cafea. Turcii sunt maeștri când vine vorba despre prepararea dulciurilor, dar sunt recunoscuți peste tot în lume pentru cum își beau cafeaua și ceaiul, doar au rețete vechi de mii de ani îmbunătățite și perfecționate de-a lungul vremii.

Găsești numeroase zboruri ieftine spre Istanbul, chiar și în plin sezon estival, dar ar fi bine să nu îți rezervi bilete de avion în luna august, când asfaltul se încinge sub picioare, și căldura e greu de suportat. Ca să scapi de caniculă poți să alegi o croazieră pe Bosfor. Și pentru că orice călătorie vine la pachet cu experiențe de-ale locului, ai putea să mergi să asculți rugăciunile sau chemările la rugăciune de la Marea Moschee Albastră sau de la Hagia Sophia ori să participi la un spectacol al dervișilor rotitori.

Istanbul e un oraș magic, a cărui istorie te repede într-un alt timp. Dacă ajungi într-un city break în Istanbul cu bilete avion incluse și te cazezi în partea modernă a orașului o să îți dai seama de ce orașul locuit de peste 15 milioane de oameni e în plină transformare și creștere de mii de ani. E ușor să descoperi o altă față a metropolei în fiecare zi din minivacanța petrecută în Istanbul, e suficient să te plimbi pe o stradă care datează din timpul când Istanbul era Constantinopol sau să recunoști un obicei din vremuri bizantine ori otomane purtat mai departe de la o generație la altă. Într-un fel, aceasta e senzația cu care rămâi când vezi pescarii aplecați peste barele de protecție ale podului Galata, care stau la pescuit în mijlocul orașului.

Mai ai în minte alte experiențe pe care ți-ar plăcea să le încerci dacă zbori spre Istanbul în perioada următoare?

Sursă foto: Shutterstock.com

1 Comment

  1. Incercati sa prezentati corect istoria intrucat citatul „Bizanțul a fost locul care a dat naștere Bisericii ortodoxe, când aceasta s-a desprins de sub conducerea Bisericii catolice în 1054, anul Marii Schisme, provocând o ruptură care persistă chiar și 1.000 de ani mai târziu.” este total eronat. Pana la momentul schismei se vorbea de Biserica primara si nu de Biserica Catolica iar ruptura a avut loc intre Biserica Romei si Bisericile patriarhiilor de la Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*