Bilete de avion spre Atena antică, bucurie pentru suflet şi încântare pentru minte

Dacă vrei să evadezi din spațiul urban și vrei să descoperi frumusețile civilizațiilor antice, atunci în mod sigur dacă îți rezervi bilete de avion spre Atena, vei avea parte de o călătorie fascinantă în timp, vei putea explora vestigiile culturale ateniene și, în plus, vei putea completa acest periplu cu plimbări exotice pe mirificul litoral grecesc. Capitala Greciei este nu doar unul dintre cele mai importante complexe arheologice din întreaga lume, ci și o destinație favorită pentru turiștii români, care sunt tot mai des întâlniţi la bordul avioanelor cu zboruri București – Atena.

Totul în Atena poartă amprenta credințelor antice mitologice grecești, chiar toponimul Atena având o poveste îndrăgită de localnici, potrivit căreia, Zeița Înțelepciunii, Atena a fost aleasă ca protectoare a orașului, în față zeului mărilor și al apei, Poseidon. Se povestește că cei doi zei au concurat în faţa localnicilor cu daruri pentru a câștiga favoarea de a fi gardian al orașului, şi, în timp ce Atena le-a dăruit o crenguță de măslin, Poseidon le-a oferit un izvor de apă sărată. Cert este că Zeița Atena este acum o parte importantă din identitatea culturală a oraşului, care mai are un simbol reprezentativ. Este vorba despre grădinile de măslini care au fost cultivate încă din Antichitate cu un deosebit respect, existând și azi măslini roditori plantați încă din anul 1200 d. Hr.

Așadar, înainte să-ți achiziționezi biletele de avion spre Atena, ar fi interesant de aflat câteva elemente care îmbogățesc caraterul unic și eterna frumusețe a metropolei grecești. Atena este cea mai veche capitală a Europei (atestată arheologic acum 3.400 ani î. Hr.) și este, în acelaşi timp, unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Aici a guvernat prima democraţie din lume (în jurul anului 500 î.H.), aceasta fiind bazată pe un sistem direct, prin intermediul căruia cetățenii eligibili votau legile. Atena se întinde de-a lungul bazinului Attica, fiind mărginită pe trei laturi de munții Ymettos, Parnitha și Pendeli, în timp ce zona interioară a cetății urbane s-a format în jurul a mai multor coline stâncoase, dintre care cele mai cunoscute sunt Acropolis, Areopagus și Pnyx.

Peisajul stâncos al orașului este îmbogățit de coloritul alb calcaros sau roșiatic al rocilor vulcanice, verdele din crângurile de măslini, auriul plajelor cu nisip fin și albastrul paradisiac al apelor cristaline. Dacă dorești să admiri frumusețea orizontului atenian, poți urca pe unul din dealurile orașului grecesc și poți contempla zările albastre către Golful Saronic, care conectează Atena cu Marea Egee.  Dacă alegi să-ți rezervi bilete de avion spre Atena, cu siguranță la capătul zborului București – Atena vei găsi o metropolă bogată în vestigii istorice și localnici ospitalieri și joviali, care de-abia aşteaptă să-ţi prezinte tradiții și povești fascinante despre Atena antică. Şi bineînţeles că această călătorie trebuie să includă, neapărat, cele mai importante atracții turistice din Atena.

1.      Acropola cu Partenonul zeiței Atena

 

Prima zi de vacanță în Atena poate începe cu vizitarea Acropolei, cea mai importantă atracție turistică a  orașului metropolitan grecesc. Vestigiile templului Acropola cu Partenonul închinat Zeiței Atena sunt amplasate pe platforma dealului stâncos Acropolis (cu o suprafață de 3 ha și o înălțime de 150 m deasupra nivelului mării). Monumentul atenian este inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO și datează din secolul al V-lea î. Hr., așa numita „Epocă de Aur a lui Pericle”. La realizarea construcției templului Acropola au participat sculptorul Phidias și arhitecții Ictinus și Callicrates. Situl arheologic al Acropolei cuprinde o serie de obiective turistice, cum ar fi: Partenonul, Templul Vechi al Atenei, Erechtheum, Statuia Athena Promachos, Propilee, Templul Atenei Nike, Sanctuarul lui Artemis, Sanctuarul lui Zeus Polieus și Teatrul lui Dionysus. Programul de vizitare pe timpul verii este de la ora 8 dimineața și până seara la ora 20.00 pe baza unui bilet singular de 20 de euro sau pe baza unui pachet de bilete unificat de 30 de euro valabil cinci zile şi care include mai multe obiective turistice (Acropola, Agora, muzee, Biblioteca lui Hadrian și Templul Olympieion).

2. Muzeul Acropolei

Partenonul
Partenonul

Cu prilejul zborului București – Atena, poți face o vizită la Muzeul Acropolei, situat pe versantul sud-estic al dealului Acropolis, numit și „Piatra Sacră” în vremurile antice. Muzeul se află aproape de Partenon, iar accesul în clădire se face prin strada Dionysiou Areopagitou, lângă stația de metrou Akropoli. Deoarece muzeul este construit pe un sit arheologic extins, podeaua este din sticlă transparentă și astfel poți vedea săpăturile arheologice și artefactele antice găsite în solul grecesc. La primul nivel al muzeului poți vizita colecţiile descoperite pe Acropolă și sculpturile din celelalte sanctuare antice, cum ar fi Erechtheum, Templul lui Athena Nike sau Propilee. La etajul superior sunt prezentate cele 48 de coloane din sala Partenon, marcând conturul templului vechi. Un alt alt element celebru este Friza antică ce formează o bandă continuă în jurul pereților în spațiul dreptunghiular stabilit în jurul coloanelor, ca în templul vechi, dar nu la fel de înalt, pentru a fi ușor de vizualizat. Biletul de intrare costă 5 euro și accesul  este permis zilnic pe timpul verii.

 3. Agora cu Templul lui Hefaistos

După ce ai achiziționat biletele de avion spre Atena, poți să iei în calcul o plimbare de o zi printre ruinele istorice și oazele de verdeață din Agora antică, situată sub Acropole, pe strada Adrianou, din Atena. Acest obiectiv istoric datează din secolul al VI-lea î. Hr, din timpul domniei lui Peisistratos, reprezentând locul central al vieții publice din Atena. În Agora s-au rostit cele mai faimoase discursuri ale renumiților Platon, Socrate, Eschil, Herodot și Sfântul Pavel. În prezent, poți vizita Muzeul Agorei sau Porticul lui Attalos, o mică clădire din secolul al II-lea î. Hr. O altă atracție turistică frumoasă din Agora este Templul lui Hefaistos, zeul meșteșugurilor, construit între anii 449-444 î. Hr., în timpul lui Pericle. Dacă ai timp și dorești să vezi și celelalte obiective aparținând de Agora, ai putea lua în calcul cancelaria juridică Porticul Basileos (anul 500 î. Hr), Teatrul Odeon a lui Marcus Agrippa (anul 15 d. Hr.) și Clădirea Tholos (anul 470 î. Hr.). Agora poate fi vizitată zilnic, cu excepția sărbătorilor naționale greceşti.

  1. Muzeul Național de Arheologie din Atena
Teatrul lui Dionysos
Teatrul lui Dionysos

Muzeul Național de Arheologie din Atena, situat pe strada Oktovriou, este cel mai mare muzeu din țară. Colecțiile sunt abundente, iar cele peste 11.000 de exponate oferă o perspectivă precisă asupra civilizației grecești de la începutul preistoriei până în Antichitatea târzie. Spațiul expozițional vast cu numeroase galerii de 8.000 mp pe fiecare etaj găzduiește Colecția preistorică a civilizațiilor neolitice și miceniene (mileniul al VI î.Hr. până în anul 1050 î.Hr.), Colecția de sculpturi (secolele VII-IV c.Hr.), Colecția de ceramică ateniană (din secolul al XI-lea î.Hr. până în epoca romană), Colecția Stathatos, Colecția de metalurgie și Colecția de antichități egiptene, din perioada anului 5.000 î.Hr. până la cucerirea romană. Muzeul e deschis zilnic, având o frumoasă grădină interioară, o cochetă cafenea și un magazin de suveniruri.

5. Muzeul de Artă Cicladică

Dacă vrei să cunoști creația culturală cicladică, atunci o vizită la Muzeul de Artă Cicladică din Atena, situat pe strada Neophytou Douka din zona centrală, merită din plin efortul. Peste 3.000 de artefacte ale artei din această perioadă, grecești vechi și cipriote sunt expuse pe patru etaje, în galeriile Muzeului de Arta Cicladică, un spațiu cultural viu în inima Atenei, deschis în anul 1986. Muzeul de Arta Cicladică este faimos pentru colecția de statuete elegante din marmură, figuri feminine în mare parte, dovezi arheologice ale unei culturi din Insulele Ciclade din perioada 3.200-2.200 î.Hr.

Este remarcabil stilul simplu și auster în care acestea sunt realizate, aproape de abstract, cele mai renumite fiind: Figura cu ceaşcă, Figurina ,,Modigliani” sau “Vânătorul și regina”. O altă parte a expoziției este dedicată tehnologiei antice, cuprinzând 350 de artefacte antice de la nașterea civilizației vechi grecești până la amestecul creativ cu tradiția romană. O altă expoziție interesantă este Colecția Thanos N. Zintilis, cu aproximativ 400 de artefacte din piatră, argilă, aur și faianță. Prețul biletului de intrare în Muzeul de Arta Cicladică este de 7 euro, muzeul oferind și un sistem de reduceri convenabil pentru turiști.

  1. Templul lui Zeus din Olimp

Într-o altă zi a sejurului atenian, poți căuta să afli mai multe despre legenda Templului Zeus din Olimp sau Olympieion, situat pe strada Amalias din Atena, unul dintre cele mai mari temple ale antichității și cel mai mare din Grecia. Fundațiile sale au fost așezate pe locul unui vechi sanctuar în aer liber dedicat lui Zeus, construcția fiind finalizată în timpul domniei împăratului roman Hadrian, secolul II d. Hr. În timpul perioadei romane, templul avea 104 coloane gigantice și o statuie colosală a lui Zeus, realizată din aur și fildeș.

Potrivit datelor istorice, în secolul următor, în timpul invaziilor barbare templul a fost jefuit, iar Statuia lui Zeus a dispărut, în prezent existând mărturii despre forma ei doar pe monedele romane din vremea lui Hadrian. O parte substanțială a templului, respectiv șaisprezece dintre coloanele originale colosale și statuile din marmură care împodobesc spațiul înconjurător, a fost conservată și demostrează frumusețea și creativitatea artiștilor greci antici în situl arheologic.

  1. Coasta Aticii pe zona de sud ateniană

Cu ocazia zborului București – Atena în vacanța de vară, după vizitele în perimetrele vestigiilor antice ale Atenei, nu rata o mică relaxare pe una din plajele de pe Coasta Aticii de sud a Atenei. Poți alege una dintre cele două plaje renumite, Glyfada sau Vouliagmeni, pentru a te bucura de soare și relaxare după efortul pe care l-ai depus pentru a vizita muzeele și monumentele turistice din zona istorică. În imediata apropiere a stațiunii Vouliagmeni, se află lacul Vouliagmeni cu ape termale și un peisaj fabulos cu păduri de pini sălbatici care poate fi, de asemenea, o destinaţie fascinantă.

Dacă ai ales bilete de avion spre Atena pentru un sejur istoric cu peisaje fabuloase, temple antice şi altare pentru zei, atunci poți completa vacanța de vară cu o mică relaxare în stil grecesc pe plajele  paradisiace. Un zbor confortabil București – Atena devine astfel sinonim cu bucurie pentru suflet și relaxare pentru minte!

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*