Învăţăturile lui Epicur

Atlasul fericirii. În Europa, cine râde mai la vest și mai la nord, râde mai bine. Vezi de ce genele și geografia sunt cei mai importanți factori ai fericirii – în reportajul lui Dan Buettner de la pagina 18. Ilustrație: MANUEL CANALES, TED SICKLEY, SHELLEY SPERRY.

Editorialul ediției de noiembrie 2017 a revistei National Geographic România.

Îmi este foarte drag articolul principal al acestei ediții, despre cele mai fericite locuri de pe Pământ. Știu exact unde aş vrea să-mi petrec restul vieţii. Din păcate pentru mine, este unul dintre acele cazuri în care trebuie adus muntele la Mahomed. Căci locul meu de vis e la periferia Atenei antice, mai precis în cartierul Melita, între piaţă şi portul Pireus, unde un tânăr de 35 de ani, proaspăt întors din călătoriile sale, a fondat o şcoală de studiat calea spre fericire prin disciplinarea dorinţelor și downshifting, în compania prietenilor.

Acest yoghin elin a înţeles că secretul fericirii nu este vânarea plăcerilor, cât eliberarea de suferință, „ataraxia”, o Nirvana neutră pe un tărâm interior de unde au fost expulzate grijile, confuzia, superstiţiile, frici legate de zei, bani, boală, moarte etc.

Cine vrea să fie fericit până la adânci bătrâneţi n-are decât să-i calce pe urme lui Epicur. Puţini gânditori din istorie au fost mai huliţi, fără motiv, decât el. Poate doar Nietzsche are o faimă mai nedreaptă.

Metoda lui Epicur a făcut oameni fericiţi vreme de jumătate de mileniu, în tot bazinul Mediteranei, din Spania în Palestina, până aproape de secolul al V-lea d. Hr., când Biserica a reușit să o îngroape (însușindu-și însă ideea de comună în viața monahală).

Iată ce ai de făcut:

1. Cumpără o casă în afara oraşului. Mută-te acolo cu cei mai buni prieteni. Furnizori intrinseci de securitate, confirmare, critică constructivă și bucurie, prietenii, nu familia, sunt principala noastră sursă de fericire. Dar, observă Epicur, nu-i suficient să-i vezi din joi în Paşte, trebuie să-i ai sub ochi mereu, ca o fată frumoasă – oglinda.

2. Renunţă la goana după bani şi concentrează-te pe ce îţi place să faci. Să ne eliberăm din închisoarea treburilor cotidiene şi politice, îndeamnă Epicur. În locul unui stăpân care te plăteşte pentru un job, ai nevoie de o comună, unde, de dragul independenţei, toată lumea îmbrăţişează un mod de viaţă mai simplu.

Păzeşte-ţi fericirea cu gelozie, trăieşte ascuns, şterge-ţi contul de FB!

3. Analizează totul. Nu aurul, mărirea şi amorul îţi vor aduce fericirea, ci cântărirea atentă în balanța plăcere-durere a fiecărui lucru. Prudența, nu înțelepciunea, este arma secretă a filozofiei epicureice.

Pare la îndemână să fii fericit…

Or, noi ce am ales în anii aceştia din urmă? Competiţie nebună în locul îmbrăţişării prieteniei; robia căutată cu lumânarea, pe bani cât mai mulţi, în locul libertăţii și acceptării downshiftingului;  suspendarea oricărui gând de bine şi respect de sine până ne facem suma în loc de cumpănirea tuturor lucrurilor pe cântarul limitării suferinţei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*