Povestea Izvorului Tămăduirii de la Biserica Greacă ,,Buna Vestireˮ din Brăila

izvorul tamaduirii

Biserica Greacă din Centrul Vechi al Brăilei – Biserica ,,Buna Vestireˮ a fost construită în secolul al XIX-lea, între 1863 și 1872, și reprezintă cel mai frumos monument istoric din Brăila și unul dintre cele mai interesante monumente arhitectonice din România, care îmbină  goticul renascentist cu stilul bizantin.

Pictura Bisericii ,,Buna Vestireˮ – opera pictorului Gheorghe Tătărăscu

Interioarele acestei biserici sunt de o frumusețe aparte, decorate în stil bizantin, gotic renascentist, iar picturile conțin scene cu teme impresionante și sunt realizate de Gheorghe Tătărăscu și C. Liochis. Multe dintre icoane sunt semnate de Ioannis Chiriacos care a fost timp de 19 ani ierodiacon al comunității grecești din acest oraș. Mare parte din materiale au fost aduse din străinătate. De asemenea interioarele și exterioarele bisericii demonstrează talentul unor meșteri italieni, dar mai ales măiestria zugravului Belizarie. Numeroase decorațiuni interioare sunt opera sculptorului Ferdinando Iasevoli. Tot acesta a realizat și capitelurile bisericii.

Biserica a fost ,,dăruităˮ cu candelabre uriașe care au fost realizate din cristal de Boemia. De asemenea în biserică se poate admira catapeteasma care este confecționată în foiță de aur. Aceasta reprezintă o adevărată operă de artă, a fost lucrată de meșteri aduși tocmai din Constantinopol. Construcția este atât de reușită și datorită talentului desăvârșit al arhitectului Oscar Schwab care a lucrat împreună cu Adolph Schuman.

Ce spune povestea despre Izvorul Tămăduirii de la această biserică?

Chiar de sub unul dintre cele trei altare ale bisericii grecești, la adâncimea de 12 m, s-a descoperit un izvor cu apă limpede în anul 1863. Legenda spune că acest izvor a ieșit la iveală chiar în timpul când se săpa fundația acestui edificiu. De atunci se crede despre apa izvorului că se transformă în aghiazmă doar în ziua de vineri, imediat după Sărbătoarea de Paști, într-o singură zi pe an.

Credincioși din toată țara vin la această biserică în fiecare an, în Săptămâna Luminată, pentru a se ruga și a lua apă de la Izvorul Tămăduirii. Ei cred că apa are putere vindecătoare pentru bolile sufletului și ale trupului chiar atunci în prima zi de vineri după Paști (exact cum spune legenda) și vin în număr mare cu speranța că se vor vindeca, că rugăciunile vor fi primite și dorințele lor se vor îndeplini. Mulți enoriași spun că s-au vindecat de boli despre care credeau că nu vor mai scăpa după ce au băut aghiazmă.

,,Buna Vestireˮ este singura biserică din România care are trei hramuri și trei altare

Un altar este central și este ridicat în cinstea Bunei Vestiri. Deasupra Sfintei Mese se poate admira baldachinul care are șase coloane înalte, sculptate atât de frumos, cu adevărate dantelării.

Alt altar se află în partea de sud a bisericii și a fost dedicat Sfântului Nicolae.

Ultimul altar este poziționat în partea de nord și a fost construit în cinstea Sfântului Gherasim din Kefalonia. Chiar sub acest altar se spune că a existat izvorul cu apa făcătoare de minuni.

Clopotnița bisericii este impresionantă, a fost opera meșterului Constantinos Nicolaou și datează din 13 august 1872. Prima clopotniță era mai înaltă, dar s-a dărâmat la 18 ianuarie 1868 din cauza avariilor suferite în urma unui cutremur.

Cei care doresc să facă o călătorie la Brăila trebuie să viziteze și această biserică atât de frumoasă, care te determină să meditezi și te duce cu gândul la simțirea unui profund sentiment al libertății umane, spirituale. Acest oraș se poate mândri cu Biserica ,,Buna Vestireˮ pentru că poate fi considerat într-adevăr unul dintre cele mai frumoase monumente istorice arhitectonice din țară. Pe site-ul Destepti.ro puteți afla și alte lucruri interesante despre alte locuri din țara noastră, dar și despre diverse destinații europene. De asemenea tot aici sunt numeroase informații din aproape toate domeniile, din astrologie, agricultură, gastronomie, educație, muzică, divertisment, paranormal, nunți, părinți și copii, călătorii și vacanțe, calculatoare, internet și alte.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*