Pe urmele tradițiilor culinare din Etiopia

În Etiopia, mâncarea este puternic condimentată, plină de culoare locală și nu lasă loc de regrete. În Etiopia, cea mai copioasă masă este urmată de o cafea parfumată cu nuanțe delicate de flori, prăjită și fiartă chiar în fața ta.

Obiceiuri și preparate colorate, puternic condimentate

Ca în multe alte țări din Africa, etiopienii nu concep să mănânce altfel decât împărțind. Mâncarea este servită la comun, pe o tavă mare de metal numită gebeta, acoperită cu un strat de aluat injera, peste care se pun grămăjoare de tocănițe suculente și salate. Mai întâi, rupi cu mâna dreaptă o bucată de injera, apoi fie iei cu ea un cubuleț de carne îmbibată de condimente berbere, fie o înmoi direct în sos. Nu-i nimic dacă te murdărești pe mână și ești la un restaurant de lux.

Să iei în mână cea mai bună bucată de mâncare din tavă și să o oferi persoanei de lângă tine, de fapt să i-o pui direct în gură, este un gest de respect sau de iubire pe care îl vei vedea deseori la mesele comunale din Etiopia. Gursha, căci așa se numește în zonă această practică, este probabil una din cele mai profunde tradiții culinare care există pe glob. 

Ingera așezat pe tava mare și acoperit de curry-uri picante. Foto: 123rf

Primul lucru pe care îl vei gusta și de care nu vei scăpa oriunde ai fi în această țară, este injera. Aluatul moale și acrișor, cu textură spongioasă, preparat din boabele de teff (cereale locale), este omniprezent în cantități generoase pe toatele mesele. Așezat pe tava mare și acoperit de curry-uri picante, bucăți de carne de vită sau pur și simplu cu legume, ingera este echivalentul pâinii din Europa sau al orezului din Asia.

Pentru o doză sănătoasă de energie, etiopienii își încep ziua cu fir-fir, adică, adică injera mărunțit și amestecat cu unt clarificat și condimente berbere. Acest mic dejun este unul dintre singurele feluri de mâncare etiopiene care se mănâncă cu lingura.

Piesele de rezistență din meniurile etiopiene sunt curry-urile. Cu doro wat, adică curry de pui, familiile întrerup postul de 40 de zile de Crăciun (cunoscut în Etiopia ca Genna), iar beg wat (curry de oaie) și bere wat (curry de vită) sunt populare în oricare zi a anului. Miercurea și vinerea, când se ține post, sunt pentru misir wat, linte fiartă la foc la mic și amestecată cu condimente berbere, și pentru tot felul de salate cu legume de sezon, precum timatim salata, adică salată de roșii cu ceapă.

Locul de naștere a prețioasei cafele Arabica

Și dacă tot a venit vorba de energie, nu trebuie să uităm că Etiopia este locul de naștere a cafelei Arabica. Etiopienii mâncau de multă vreme cireșele roșii dintr-un tufiș necunoscut, dar de abia în secolul al X-lea au descoperit calitățile cafelei. Azi, cafeaua nu este doar un bun național, dar și unul dintre cele mai importante produse exportate peste tot în lume, iar companii precum Nespresso au grijă ca fermierii să primească sprijin și pregătire profesională necesară și sa fie sprijiniți pentru a realiza recolte de cea mai înaltă calitate.

Toată lumea are astfel de câștigat: tradiția locală istorică se păstrează, volumul recoltei și calitatea rămân ridicate, iar cele mai bune boabe de cafea ajung în ceștile din toată lumea.

Oriunde vei merge în Etiopia, vei găsi oameni care cultivă cafea și care practică o ceremonie tradițională. Cafeaua este fiartă într-o oală din lut, numită jebene, și este servită cu zahăr, sare sau cu unt clarificat, alături de popcorn sau orz prăjit. Solul și climatul de aici sunt perfecte pentru cultivarea cafelei Arabica, renumită pentru notele florale de iasomie, bergamotă, de citrice dulci, afine coapte sau piersici suculente. 

Dar nu trebuie să te duci până în Etiopia pentru a degusta licoarea neagră cu arome inegalabile care alungă somnul și te pune în mișcare dimineața. Master Origin Ethiopia, sortimentul de cafea de specialitate Arabica de la Nespresso, selectată din cele mai bune boabe de cafea din culturi de excepție din Etiopia este disponibil aici.

Secretul notelor aromatice vibrante din acest sortiment de cafea de specialitate este metoda folosită de către maeștrii etiopieni de foarte multă vreme: cireșele întregi de cafea sunt lăsate să se odihnească timp îndelungat sub razele soarelui african, pentru a permite boabelor să absoarbă aromele dulci ale pulpei cireselor coapte. Mai precis, după recoltare, fermierii întind ciresele pe “paturi africane”, adică mese înalte speciale pentru uscarea cafelei, în aer liber, pentru a se usca direct la soare. 

Astfel, Master Origin Ethiopia dobândește prețioasele note de gem de fructe și flori de portocal, care pot însenina orice dimineață de toamnă. 

Articol susținut de Nespresso

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*