Pe urmele tradițiilor culinare din Indonezia

Foto: 123rf

Cu un arhipelag format din aproximativ 6000 de insule populate de peste 300 de grupuri etnice, Indonezia are o paletă gastronomică foarte variată.

Desigur, cea mai mare parte a rețetelor sunt indigene, dar nu lipsesc influențele din China, India, Malaezia, Thailanda și… Olanda. Da, Olanda! În secolul al XVI-lea, olandezii au ajuns pe aceste meleaguri în căutare de condimente și au lăsat în urma lor, între altele, pâinea, brânza, friptura pe grătar, clătitele sau cafeaua. 

În Indonezia ziua începe, continuă și se termină cu orez. Ca în multe țări din Asia și aici orezul este principala sursă de amidon și este consumat de trei ori pe zi. Populația majoritar musulmană consumă foarte multă carne de pui, prăjituri din soia numite tempe sau tofu pregătit în fel și chip. 

În schimb, nonmusulmanii au ca sursă principală de proteină carnea de porc. Atunci când se pregătesc mese mari, în familie, felurile de mâncare se pun în mijlocul camerei, pe un covoraș și toată lumea se servește cu câte puțin din fiecare fel.

Nasi goreng. Foto: 123rf

Considerat felul de mâncare național, soto (cu multe variații, în funcție de regiune) este o supă din carne și legume care a depășit granițele țării și datorită migranților a ajuns până în Singapore sau Malaezia. 

Ikan bakar este un pește pe grătat cum nu vei găsi în altă parte a lumii. Despicat de-a lungul burții, stropit cu un sos foarte aromat și proaspăt, numit sambal, apoi fript deasupra cărbunilor, acest pește are o aromă inconfundabilă de fum. 

Puiul, rața și orice tip de pește sunt preferate prăjite în baie de ulei, în timp ce picioarele de capre sau cozile de bivoli ajung mai mereu fierte în supe aromatizate cu lemongrass, usturoi, galangal și ceapă. 

Nasi goreng este clasicul orez prăjit în wok, destul de sărat, acompaniat de un ou, câteva fâșii de carne de pui și legume proaspete. Este probabil cel mai simplu, ieftin și popular fel de mâncare din zonă. Curry-urile, salatele sau tăițeii din care nu lipsesc laptele de cocos, condimentele iuți și legumele proaspete sunt consumate la orice oră din zi.

Cultura cafelei din Indonezia

Localnicii iubesc cafeaua. În marile orașe sunt multe lanțuri internaționale de cafenele în mall-uri și în clădirile de birouri. Dar, cel mai bine, cultura cafelei se poate observa la colțul străzii. Vânzătorii ambulanți sau cei care dețin un warung kopi (adică o cafenea foarte mică, afacere de familie) le servesc celor care au sărit peste rutina de dimineață cafea la pahar, neagră și îndulcită, exact așa cum le place. Sunt și unii care preferă să o servească aromatizată cu ierburi sau condimente.

Interesantă în Indonezia este și povestea cafelei. Așa cum spuneam și la început, arborele de cafea nu era o plantă indigenă, ci a fost adus aici de coloniștii olandezi.

Pentru că își doreau să obțină monopolul pe piața de cafea și să elimine concurenți puternici precum turcii, olandezii au înființat o primă plantație de cafea pe locul în care azi se află capitala Indoneziei, Jakarta. Astfel, multe secole la rând, Indonezia a fost principalul producător de cafea din lume, iar numele Java a ajuns sinonim cu cafeaua. După Al Doilea Război Mondial, producția de cafea a scăzut. În ultimii ani, Indonezia i-a prins din urmă ceilalți lideri mondiali la producția de cafea. În 2014 era al patrulea producător de cafea la nivel mondial. 

Indonezia este recunoscută pentru comerțul echitabil: aproximativ 90% din plantațiile de cafea sunt mici, adesea afaceri de familie, care au acces la piețele globale. O astfel de cooperativă Fairtrade a fost înființată în 2017, în provincia Aceh, din nordul Sumatrei. Noua cooperativă a fost dezvoltată în parteneriat cu Programul Nespresso AAA Sustainable Quality™. Membrii comunității au acces la instruiri privind practicile agricole de dezvoltare durabilă sau procurarea unor echipamente și produse mai ieftine. În prezent, cooperativa are 1800 de cultivatori membri. 

Specifică zonei este cafeaua Arabica decojită în stare umedă: pulpa cireșelor este îndepărtată în timp ce acestea sunt încă fragede și delicate. Prin această tehnică, buchetul aromatic se păstrează corpolent și este îmbogățit de note de frunze de tutun și note lemnoase. 

Dacă sunteți curioși, puteți degusta această cafea exotică de specialitate de la Nespresso Boutique, deoarece binecunoscutul brand de cafea de lux Nespresso a lansat sortimentul Master Origin Indonesia Wet-Hulled Arabica, cu o corpolență ridicată și o textură mătăsoasă. De asemenea, sortimentul este disponibil aici. 

Articol susținut de Nespresso

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*