Pe urmele tradițiilor culinare din India

Foto: 123rf

India ne cucerește cu arome de curry și de cafea, condimentate cu mișcări de dans de la Bollywood și poziții de yoga aparent imposibile. Cum arată însă o masă tradițională și care este secretul notelor aromatice ale prețioasei cafele din India?

Mixuri complexe de condimente

Când vine vorba de India culinară, primul lucru la care te gândești este curry-ul. Mâncarea cu sos, legume și / sau fără carne are foarte multe variații în funcție de regiune, dar toate au ceva în comun: mixul complex de condimente. Unele curry-uri sunt mai picante și au mai puțin lichid, în timp ce altele au mult sos pe bază de lapte de cocos, iaurt sau piure de legume.

Foto: 123rf

Din alimentația de bază nu lipsesc orezul, cartoful, lintea, mazărea, năutul sau fasolea mung. Carnea de pui și cea de oaie sunt destul de mult consumate pe tot teritoriul țării, în timp ce peștele și fructele de mare sunt populare în zonele de coastă. Și nu putem vorbi despre bucătăria indiană dacă nu amintim condimentele trandiționale: piper, semințe de muștar, cardamon, cumin, șofran, turmeric, ghimbir, scorțișoară, frunze de curry, mentă.

Mulți indieni practică restricțiile alimentare impuse de religie. Unii nu consumă deloc carne de vită, pentru că scrierile hinduse interzic sacrificarea vacilor, în timp ce alții nu consumă ceapă, usturoi sau practică o formă foarte strictă de vegetarianism, din care sunt excluse chiar și rădăcinoasele.

Locuitorii din nordul țării preferă un mic dejun sănătos, la care consumă ceai sau cafea, roti (lipie) și legume, uneori murate. Cei din sud, consumă idli (o turtă de orez cu linte, pregătită la abur) și dosa (o clătită din unt fermentat), alături de legume fierte. Prânzul este compus din mai multe feluri și nu este lipsit de orez sau de roti, iar cina seamănă destul de mult cu prânzul și este, în primul rând, momentul în care toată familia se adună la masă. 

Cele mai multe mese se încheie cu paan (frunze de betel, care au și efect psihoactiv) pentru ușurarea digestiei.

Foto: 123rf

În mod tradițional, atunci când mănâncă, indienii stau pe jos sau pe saltele, iar alimentele sunt consumate cu mâna dreaptă. Roti-ul este folosit în loc de lingură, și deseori în sudul țării, în loc de farfurii se folosesc frunze de banane, care în contact cu mâncarea caldă, îi conferă o aromă plăcută. Contactul cu alte culturi a afectat și eticheta indiană. Azi, sunt mulți cei care utilizează lingura și furculița.

Cultura cafelei în India

Indienii iubesc cafeaua. Arabica și Robusta sunt speciile indigene de cafea, cele pentru care coloniștii călătoreau chiar și șase luni pe corăbii pentru a le aduce în Europa. Pe durata călătoriei, umiditatea ridicaăa din cale făcea boabele verzi de cafea să se dilate; atunci când soarele dogorea, boabele verzi se uscau și se contractau din nou. Această dilatare și contractare repetată schimbau structura fizică a boabelor și chimia lor internă, astfel încât cafeaua odată preparată avea o textură siropoasă, fiind foarte aromatiză.

Karnataka, Kerala și Tamil Nadu sunt cele trei regiuni tradiționale unde se cultivă cafea. Azi, India este în top 10 al producătorilor de cafea din toată lumea, iar despre arborii de cafea de aici se spune că se dezvoltă mai bine la umbră decât în lumina caldă a soarelui. 

Procesul de expunere a boabelor de cafea la vânturile musonice necesită o atenție deosebită, și are loc din iunie până în septembrie, pe coasta tropicală, când musonul de sud-vest  este cel mai puternic. 

După ce cireșele  de cafea sunt culese selectiv (doar cireșele perfect coapte sunt alese pentru a intra în alcătuirea sortimentelor de cafea Nespresso), sunt sortate, uscate și apoi decojite de pulpă. Boabele verzi de cafea astfel rezultate sunt apoi transferate într-un depozit cu panouri larg deschise, care permit ventilația naturală, fiind totodată plasate în grămezi pentru a absorbi umezeala din atmosferă.

Nespresso a aplicat acest proces cunoscut în industria cafelei de specialitate sub numele de “monsooning”, și boabelor de cafea Robusta, iar rezultatul în ceașcă este o cafea foarte puternică, de o intensitate excepțională, în care se remarcă note lemnoase și note condimentate, amplificate de o textură bogată. Această cafea Nespresso de un magnetism extraordinar poartă chiar numele țării din care provine: Master Origin India. 

Puteți degusta sortimentul de cafea de specialitate Master Origin India în Nespresso Boutique, în Calea Dorobanți 210 sau în punctele de vânzare Nespresso din Băneasa Shopping City sau Afi Cotroceni (București). Specialiștii Nespresso vă așteaptă să vă povestească întregul proces din spatele profilului aromatic complex și al texturii corpolente și fine, ce definesc această cafea de specialitate inegalabilă.

Sau puteți comanda acasă noile sortimente Nespresso Master Origin. Le găsiți aici, împreună cu alte  povești fascinante. 

Articol susținut de Nespresso

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*