Pe urmele tradițiilor culinare din Columbia

Foto: 123rf

Când vine vorba de bucătăria columbiană, diversitatea și ospitalitatea sunt cuvintele care o caracterizează cel mai bine. Fiecare regiune a țării are propriile feluri de mâncare, transmise din generație în generație, și influențate nu doar de cultura indigenă, dar și de cea spaniolă, africană sau arabă. 

Cele mai comune și mai cunoscute ingrediente locale sunt ​​orezul și porumbul, cartofii și maniocul, legumele și cărnurile (vită, pui, porc, pește). Cele mai puțin cunoscute sunt fructele tropicale, pe care rareori le vei găsi în alte părți ale lumii: zapote (Quararibea cordata), nispero (Manilkara zapota) lulo (Solanum quitoense), uchuva (Physalis peruviana), papayuela (Vasconcellea pubescens) borojó (Borojoa patinoi), curuba (Passiflora tarminiana), mamoncillo (Melicoccus bijugatus), guanábana (Annona muricata), guava (Psidium guajava), noni (Morinda citrifolia).

Ce include o masă tradițională în Columbia?

În Columbia, oaspeții sunt mereu bineveniți la masă, chiar și atunci când vin fără să anunțe. Iar acest lucru se reflectă cel mai bine în faptul că au o grămadă de expresii folosite pentru aceste ocazii. „Donde come uno comen tres”, adică unde mănâncă unul, e loc și pentru al treilea sau „Échele agua a la sopa”, adică mai pune apă în supă. Și, nu doar că sunt mereu bineveniți, dar trebuie să vină pregătiți și să mănânce tot din farfurie, altfel gazda ar putea crede că sunt lipsiți de respect sau că nu le-a plăcut mâncarea.

O porție generoasă de bandeja paisa. Foto: 123rf

O masă tradițională în Columbia va include ajiaco, o supă de pui cu cartofi, porumb, smântână și avocado, arepa, adică o pâine din făină de porumb, asemănătoare unei clătite groase și felul doi, bandeja paisa – un amestec uriaș de friptură de porc, cârnați chorizo, orez, fasole roșie, ou ochi, felii de avocado și chipsuri de banane. Cine mai poate și desert, poate alege între: arroz con coco, budincă de orez cu lapte de cocos, zahăr și scorțișoară, manjar blanco, un desert cremos din lapte și zahăr, sau mazamorra de maíz, porumb alb gătit și îndulcit cu zahăr.

Cele mai multe mese, chiar și cele de seară, sunt urmate de o cană cu cafea aburindă. Columbia este al treilea producător de cafea din lume, iar despre boabele de cafea de aici se știe că au o aromă echilibrată, cu note fructate.

Cafeaua din Columbia, cu note fructate vibrante

Pentru a crea un sortiment de cafea de specialitate unic, Nespresso a introdus tehnica recoltării târzii în modul de prelucrare a boabelor de cafea, utilizată de fermierii din Columbia. Astfel, cireșele de cafea sunt lăsate să se coacă timp îndelungat, apoi sunt culese manual, individual, la momentul potrivit. Acest proces, deși riscant, amplifică notele vibrante și fructate, iar rezultatul este o experiență senzorială expresivă.

Desigur, la început cultivatorii de cafea din zonă au ezitat atunci când Nespresso le-a propus să lase boabele pe arbori să se coacă mai mult decât erau obișnuiți, ajungând la un roșu purpuriu. I-a convins totuși rezultatul – profilul aromatic al boabelor din aceste regiuni specifice ale Columbiei a devenit și mai puternic. Cafeaua Master Origin Colombia, cu o cafea Arabica recoltată târziu: o cafea exclusivistă, cu o aciditate echilibrată, note de vin roșu fructat și intensitatea ideală pentru a crea un profil aromatic armonios.

Puteți degusta sortimentul de cafea de specialitate Master Origin Colombia în Nespresso Boutique, în Calea Dorobanți 210 sau în punctele de vânzare Nespresso din Băneasa Shopping City sau Afi Cotroceni (București). 

Specialiștii Nespresso vă așteaptă să vă povestească întregul proces din spatele profilului aromatic complex și al texturii corpolente și fine, ce definesc această cafea de specialitate cu note de fructe roșii și fructe de pădure.

Sau puteți comanda acasă noile sortimente Nespresso Master Origin. Le găsiți aici, împreună cu alte  povești fascinante. 

Articol susținut de Nespresso

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*