Dialog cu fotograful Remus Țiplea

Foto: Remus Țiplea

National Geographic România în dialog cu fotograful oșan Remus Țiplea, autorul reportajelor de copertă din noiembrie 2018 și februarie 2019.

Când ați început să faceți fotografii?

Am început fotografia mai serios în 2009, când am reușit să îmi cumpăr primul aparat foto DSRL. Îmi pozam și până atunci fiul cu camerele de pe telefoanele Nokia, dacă nu mă înșel, erau cele de 1,2  megapixeli.

Fotografia pentru mine este doar un hobby, dar mi-ar plăcea să fac din asta jobul principal. Chiar  urmează să am o colaborare serioasă cu o firmă de fotografii.

Foto: Remus Țiplea

Care sunt subiectele care vă preocupă?

De-a lungul timpului am abordat aproape toate genurile de fotografie, dar mă regăsesc cel mai bine în fotografia documentară, și din când în când, mă întorc la prima dragoste, la fotografia macro.

Am lucrat și încă lucrez la unele proiecte de câțiva ani buni. Între 2010 și 2018, am documentat viața a șase confesiuni religioase din Țara Oașului și din vecinătatea ei. Am dus la bun sfârșit acest proiect și am făcut un album de fotografie care se numește Dumnezeul Meu, unde am încercat să arăt lucrurile pe care le au în comun cele șase confesiuni.

M-a fascinat și viața crescătorilor de oi din zonă, am un proiect la care încă lucrez și se numește Iuhașii.

Am documentat de ani buni viața celor care sunt angajați de comunitățile din sate să aibă grijă de turmele de vaci. Ei se numesc ciurdarii satului și, pentru documentare și fotografii, am stat trei ani ciclici în trei familii diferite.

Mă preocupă foarte mult viața și tradițiile oșenilor. Lucrez în prezent la un proiect legat de tradițiile de nuntă, care sper să vadă anul acesta lumina tiparului.

Am lucrat la un proiect legat de tradițiile pascale din Țara Oașului, proiect pe care l-am finalizat în albumul foto Din Oaș în Paști.

Foto: Remus Țiplea
După nuntă, Mărioara s-a mutat alături de soțul ei în Paris, unde au grijă de firma de construcții a socrului. Zecile de șiruri de mărgele de la gâtul mireselor din Oșeni nu sunt un nou simbol al îmbogățirii recente. Fotografii vechi de o sută de ani arată mirese la fel de bogat împodobite. Foto: Remus Țiplea

Unde ați făcut cele mai bune fotografii?

Cele mai bune fotografii le-am făcut în mintea mea sau urmează să le fac în viitorul apropiat sau îndepărtat oriunde în lume. Important e să am un subiect bun.

Din când în când, mă ascund în curtea din spatele casei și pozez libelule, pozez bulbucații. Mereu când mi se face sete de pozat, mă întorc la ei.

Prima copertă a dumneavoastră pentru revista National Geographic România a fost foarte apreciată. Care este povestea ei? 

Fotografia de pe coperta revistei face parte dintr-o serie mai largă a mea. Frumoasa Satului este proiectul în care am pozat miresele din zona mea. Auzisem de nunta Mărioarei, l-am întrebat pe tatăl ei dacă pot să vin să pozez, i-am explicat de ce vreau să pozez, i-am povestit proiectul și mi-a dat voie.

La început mi-a fost greu cu aflarea subiectelor, dar de la o vreme, oamenii s-au obișnuit cu mine și au început să mă cheme atât la nunți, cât și la orice alte proiecte la care lucrez..

Ce ne spuneți despre proiectul Versus dar Împreună?

Proiectul Versus dar Împreună l-am început în anul 2009. Inițial am fost patru fotografi din Negrești Oas. Am făcut prima expoziție de grup, iar anul următor am invitat și fotografi din alte părți ale țării. Numele l-am primit de la Cristina Ciocea, redactor-șef la acea vreme la o revistă de specialitate. În fiecare an am crescut, ca nivel al expozanților și al lucrărilor. Singurul regres este că din cei patru organizatori, se pare că vom sfârși în doi.

 

Pe fotograful Remus Țiplea îl găsiți pe blogul personal și pe facebook.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*