Ziua Mondială a Apei 2019

Doi copii din Sudanul de Sud pompează apă pentru gospodărie. Foto: 123rf

22 martie este Ziua Mondială a Apei. Mottoul din acest an, „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, ilustrează tema Agendei pentru dezvoltare durabilă din 2030: dezvoltarea sustenabilă trebuie să fie benefică pentru fiecare dintre noi.

Miliarde de oameni trăiesc în continuare fără apă sigură, iar între grupurile vulnerabile, ONU amintește: femeile, copiii, refugiații, popoarele indigene, persoanele cu dizabilități despre care spune că “sunt adesea uitate și, uneori, se confruntă cu discriminare, deoarece încearcă să acceseze și să gestioneze apa sigură de care au nevoie”.

Dreptul la apă al omului

În 2010, ONU a recunoscut „dreptul la apă potabilă și la salubritate în condiții de siguranță și curățenie ca pe un drept uman care este esențial pentru exercitarea deplină a vieții și a tuturor drepturilor omului”.

Dreptul la apă al oamenilor le permite tuturor, fără discriminare, să aibă apă suficientă, sigură, accesibilă pentru uz personal și de uz casnic; aici intră apa pentru băut, salubritate personală, spălare de haine, pentru gătit și igienă personală și de uz casnic.

Motive de discriminare

Oamenii sunt lăsați în urmă, fără apă sigură din mai multe motive diferite. ONU a identificat câteva dintre „motivele de discriminare” care determină anumite persoane să fie dezavantajate atunci când vine vorba de accesul la apă:

• Sexul

• Rasa, etnia, religia, nașterea, casta, limba și naţionalitatea

• Starea de invaliditate, vârsta și starea de sănătate

• Proprietatea, locul de muncă, reședința, statutul social și economic

Alți factori, cum ar fi degradarea mediului, schimbările climatice, creșterea populației, conflictele, deplasările forțate și fluxurile de migrație pot, de asemenea, să afecteze disproporționat grupurile marginalizate.

Din datele ONU

2,1 miliarde de oameni trăiesc fără apă sigură acasă.

Una din patru școli primare nu are apă potabilă, iar elevii folosesc surse neprotejate sau pur și simplu nu se hidratează.

La nivel global, 80% din persoanele care trebuie să utilizeze surse de apă nesigure și neprotejate locuiesc în zonele rurale.

Femeile și fetele sunt responsabile pentru colectarea apei în opt din zece gospodării.

Pentru 68,5 milioane de persoane care au fost forțate să-și părăsească casele, accesul la servicii de apă în condiții de siguranță este foarte dificil.

Aproximativ 159 de milioane de oameni colectează apa potabilă din apele de suprafață, cum ar fi iazurile.

Aproximativ 4 miliarde de oameni – aproape două treimi din populația lumii – se confruntă cu un deficit sever de apă cel puțin o lună pe an.

Până în 2030, 700 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea fi strămutați din cauza lipsei de apă.

Sursa: ONU
Foto: ONU, 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*