Sezonul România – Franța 2019

De peste 30 de ani, Franța organizează sezoane încrucișate prin care încearcă să răspundă unor întrebări legate de mediu, de cultură, economie sau de educație. În 2019, a venit rândul României să fie partener în acest eveniment complex.

Sezonul are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale. Sezonul a fost deschis joi, 28 martie, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Institutul Francez din București, în prezența Ambasadorului Republicii Franceze în România, Michèle Ramis, a comisarilor generali ai Sezonului, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier.

Sezonul se adresează tuturor generațiilor, dar și privilegiază pe tineri, pentru că ei au responsabilitatea și interesul continuității acestui creuzet de valori și idei. Dincolo de evenimentele sale, Sezonul este o ofertantă invitație la dialog. Ne adresăm deopotrivă celuilalt și ne descoperim pe noi înșine în modul în care ne receptează interlocutorul. Franța a oferit României o asemenea oglindă. La rândul lor, românii, au permis francezilor să desopere nu doar o cultură specifică, ci și o fereastră către un spațiu post-bizantin, ortodox, care este esențial Europei, declară Klaus Iohannis, președintele României.

Sezonul România – Franța 2019 dezvăluie o dimensiune simbolică deosebită, fiind primul sezon încrucișat pe care Franța îl organizează cu o țară membră a Uniunii Europene. (…) Renașterea Europei prin cultură, acesta este țelul nostru, convinși fiind, francezi și români, că proiectul european poate fi relansat prin cultură, acest vector care poartă valorile noastre democratice și umaniste, mărturie a atașmentului nostru față de libertatea de expresie și față de diversitatea ideilor. Prin cultură, Europa, își va consolida influența și va contribui la construirea unei lumi mai juste, mai protectoare față de popoarele sale, repectând atât diferențele noastre, cât și identitățile naționale, declară Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.

Programe pentru toate categoriile de vârstă

Calea Victoriei din București va reprezenta axa centrală a deschiderii la Muzeul Național de Istorie a României cu expoziția „Dessine-moi la guerre. 1914 – 2014: desene din presă despre conflictele secolelor XX şi XXI”, la Muzeul Național de Artă al României cu lucrările din colecția de artă contemporană Société Générale reunite sub titlul „Specii de spații” și cu expoziția „Acești români care au făcut Franța, acești francezi care au făcut România” sau la Muzeul Colecțiilor de Artă cu expoziția „Eli Lotar (1905-1969)”, organizată de Muzeul Național al Literaturii (MNLR). Instalațiile, jocurile de lumini și concertele vor fi elementele cheie la SPOTLIGHT – Festivalul Internațional al Luminii, în cadrul căruia Franța este țară invitată de onoare. Desigur, prima oprire a Șaretei culinare care ne invită să degustăm deliciile bucătăriei franceze va fi chiar SPOTLIGHT, iar serile se vor încheia pe ritmurile muzicii actuale franceze la Club Control.

În continuare, Muzeul Național de Artă Contemporană va propune monografia artistului Raphaël Zarka intitulată „Gnomonica”, dar și expoziția „Renault și arta, o istorie vie”, o selecție din colecția de artă contemporană a companiei Renault. Dialogul dintre România și Franța va fi dezvăluit din nou de MNLR cu expoziția plurivalentă „Gherasim Luca – Erou – Limită”, prezentată la deschiderea Sezonului de la Paris.

Cele peste 200 de proiecte și peste 400 de evenimente vor continua până pe 14 iulie.

Uniți prin Europa suntem. La fel, suntem uniți prin francofonie. Ne-am dorit încă de la început, ca programul acestui Sezon să fie oglinda societăților noastre și a epocii noastre, ancorat în secolul al XXI-lea, dar cu rădăcinile adânc înfipte în bogata istorie a latintății ambelor țări. În același timp, ne-am dorit să dăm cuvântul și locul cuvenit și creatorilor contemporani și comunităților noastre. Una dintre priorităția a fost să avem un Sezon democratic și care să includă elemente cât mai variate. toate acestea pentru îndeplinirea obiectivului nostru comun de a ne reimagina relația alegând strategic să ne adresăm în primul rând generațiilor tinere. 

Un Sezon care ne invită să depășim și chiar să uităm clișeele despre Franța și România, concluzionează Andrei Țărnea, comisar general pentru România și Jean-Jacques Garnier, comisar general pentru Franța. 

Franța beneficiază în mod tradițional în România de un capital semnificativ de simpatie, care a luat naștere cu mult înainte de sprijinul lui Napoleon al III-lea pentru crearea statului român modern și de frăția de arme durabilă născută în timpul Primului Război Mondial (misiunea Berthelot). Sub regimul comunist, legăturile dintre cele două țări au continuat (vizita generalului de Gaulle în România în mai 1968). Dialogul politic bilateral a fost aprofundat după 1989, prin sprijinul francez acordat dublei candidaturi a României pentru aderarea la Uniunea Europeană și la NATO și a continuat, în februarie 2008, prin semnarea unui acord de parteneriat strategic a cărui foaie de parcurs este în curs de reînnoire. 

Sezonul România-Franța 2019_1

Relațiile diplomatice 

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Paris de către Președintele Emmanuel Macron, la 27 noiembrie 2018, cu ocazia lansării Sezonului Franța-România. 

Președintele Klaus Iohannis, care a participat la marșul republican din 11 ianuarie 2015 (după atacul asupra redacției săptămânalului Charlie Hebdo), a efectuat una dintre primele sale vizite oficiale la Paris, la 10 februarie 2015. Președintele François Hollande a venit în România, în vizită de stat, în zilele de 12 și 13 septembrie 2016. Președintele Emmanuel Macron a efectuat prima sa vizită bilaterală din Europa de Est la București, la 24 august 2017, după preluarea mandatului. 

Domnul Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și afaceri externe, a efectuat cea mai recentă vizită a sa la București cu ocazia reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe UE (format Gymnich) și a inaugurat „Noaptea Ideilor” la Institutul Francez din România. Doamna Nathalie Loiseau, ministrul afacerilor europene, a efectuat o vizită la București în perioada 9-11 ianuarie 2019. 

De altfel, în toate domeniile de cooperare bilaterală sunt organizate numeroase întâlniri. 

Relațiile economice 

Investitorii francezi, stabiliți pe termen lung și adesea pionieri în România, reprezintă o comunitate dinamică de afaceri de peste 2.300 de companii (aproape toate din CAC 40, dar și multe IMM-uri), care au peste 100.000 de angajați și care contribuie cu aproape 8% la PIB-ul României. Stocul investițiilor franceze directe în străinătate este stabil (4,4 miliarde de euro în 2017) și include domenii diversificate: industrie (în special, Renault-Dacia și Airbus Helicopters), finanțe (Société Générale), telecomunicații (Orange), marea distribuție (Carrefour), servicii urbane (Engie, Veolia), inginerie, tehnologia informației (jocuri video) etc. Cu un volum de exporturi către România de 4,2 miliarde de euro raportat la importuri de 4,3 miliarde de euro, schimburile comerciale dintre cele două țări sunt echilibrate. 

Cooperare artistică, științifică și culturală 

Legăturile culturale între Franța și România sunt strânse și se înscriu într-o tradiție de lungă durată. Limba franceză a circulat încă din secolul al XVIII-lea în rândul elitelor române, Franța primind, cu precădere în secolele XIX și XX numeroși intelectuali și artiști români (Emil Cioran, Constantin Brâncuși, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Anna de Noailles, George Enescu, Vladimir Cosma, etc.). În România, franceza este a doua limbă străină predată în școli, înregistrând un număr important de vorbitori în rândul românilor.

Mai multe informații se regăsesc pe: www.sezonulromaniafranta.ro și www.saisonfranceroumanie.com.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*