Catedrala Notre-Dame din Paris: date-cheie

Foto: Pixabay

Catedrala Notre-Dame din Paris, probabil cel mai cunoscut și vizitat monument al Franței și o capodoperă arhitecturii gotice, a trecut printr-un incendiu care i-a provocat mari pagube. Multe artefacte au fost salvate, iar președintele Emmanuel Macron a anunțat că Notre-Dame va fi reconstruită.

Catedrala Notre-Dame din Paris este decorată cu sculpturi care ilustrează povești biblice pentru că cei mai mulți enoriași, la momentul construcției, erau analfabeți. Judecata de apoi înfățișează o serie de figuri ale păcătoșilor duși în Iad, în timp ce bunii creștini ajung în Rai. Nu lipsesc nici figurile care ilustrează știința sau folosofia medievală, esoteria și alchimia.

Dar, probabil cele mai emblematice sculpturi de pe catedrală rămân garguiele, adăugate în anul 1240. Animalele fantastice cu gheare, aripi și ciocuri au și un rol pratic, de a facilita scurgerea apei de pe acoperiș.

Foto: Pixabay

Catedrala Notre-Dame din Paris: date-cheie

Construcția catedralei a început în anul 1163, când a fost pusă și piatra de temelie în prezența regelui Louis al VII-lea și a Papei Alexandru al III-lea. A durat aproape două secole, până în 1345.

Prima liturghie a avut loc în anul 1182 și a fost oficiată de episcopul Maurice de Sully.

În timpul Revoluției Franceze, catedrala a fost profanată, multe din elementele religioase au fost distruse.

Napoleon I este încoronat aici în 1804.

40 de ani mai târziu, în 1844, arhitectul francez Viollet-le-Duc restaurează complet catedrala. El este cel care i-a adăugat turla centrală sau fleșa, sculpturi ale celor 12 apostoli.

Începând cu anul 1963, pentru a marca 800 de ani de existență ai catedralei, ministrul culturii André Malraux a dispus curățarea fațadei pentru a se reveni la culoarea originală. 

În 1970 este oficiată o slujbă de pomenire pentru generalul Charles de Gaulle.

În 1996 este oficiată o slujbă de pomenire pentru François Mitterrand.

Anul 2013 a însemnat și aniversarea a 850 de ani de existență ai catedralei. Tot în acest an, pe 21 mai, aproximativ 1500 de vizitatori au fost evacuați, după ce istoricul Dominique Venner s-a sinucis aici.

Pe 15 aprilie 2019, focul a distrus acoperișul, iar fleșa s-a prăbușit. Autoritățile susțin că cea mai mare parte a catedralei, cele două turnuri și fațada sunt salvate. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Notre-Dame va fi reconstruită.

„Este o emoție imensă în seara aceasta la Paris. Notre Dame, simbol al creștinătății, al Franței, al culturii europene, emblemă a patrimoniului universal, e mistuită de flăcări. Am trecut tarziu pe Quai de Tournelle, vizavi de catedrală. Mii de oameni strânși pe poduri și pe cheiurile Senei priveau limbile de flăcări care țâșneau dintre ziduri. Erau tăcuți, unii cu lacrimi în ochi. Lacrimi de emoție simțeai și în vocea unor jurnaliști sau istorici de artă cunoscuți, cum ar fi Stephane Bern, care a izbucnit în plâns în timpul unei intervenții la televiune”, spune ambasadorul român în Franța Luca Niculescu pe pagina sa de Facebook.

Foto: Pixabay

Arhitectura gotică franceză

A apărut după anul 1100 și a durat până la mijlocul secolului al XVI-lea, când a apărut arhitectura renascentistă. Marile catedrale gotice ale Franței sunt pe lângă Notre Dame, și Catedrala Chartres, Catedrala Bourges, Saint Denis sau Catedrala Amiens. Stilul se caracterizează prin construcții înalte, cu elemente specifice precum arcul frânt, bolta cu nervuri, rozeta sau fațadele tripartite. Biserica abației de la Saint-Denis este una din primele construcții gotice.

2 Comments

  1. Hotărâţi-vă odată: garguiele au fost adăugate în 1240, ori în 1844, cum susţineţi câteva rânduri mai jos?! Totuşi, când scrii pentru National Geographic, chiar dacă este vorba despre ediţia românească, trebuie mai multă atenţie, mai ales că este vorba de un articolaş cu informaţii (luate direct de pe Wikipedia) de doar 550 de cuvinte!

  2. Ce înțelegeți dvs din „Marile catedrale gotice ale Franței sunt pe lângă Notre Dame, și Catedrala Chartres, Catedrala Bourges, Saint Denis sau Catedrala Amiens“.Ce inseamna” sunt”?…O traducere proasta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*