Trasee pentru bicicliști la Ciocănești-Dunăre

Foto: WWF România

WWF-România și Outhentic Cycling România inaugurează cinci trasee noi de cicloturism care traversează o importantă zonă naturală din județul Călărași: Ciocănești-Dunăre.

Cele cinci rute prin natură pornesc și se încheie la Ferma piscicolă Ciocănești, însumează peste 550 km și pot fi parcurse cu bicicleta electrică sau normală de-a lungul a până la trei zile. Ferma piscicolă de aici nu a fost aleasă întâmplător, ea aduce un important serviciu de menținere a biodiversității într-o zonă naturală protejată. Aici păsările vin cuibăresc, se hrănesc și se odihnesc în perioadele de migrație. Dacă activitatea din fermă ar fi dispărut, toate aceste păsări ar fi trebuit să meargă în altă parte, iar unele ar fi putut să nu mai vină deloc.

Punctul de start al traseelor de biciclete din Ciocănești-Dunăre

Ferma piscicolă a fost înființată în 1965, în urma îndiguirii luncii inundabile a Dunării, iar scopul ei este producerea puietului de pește. Toată zona este înconjurată de rezervații, iar într-o plimbare chiar și de o zi ai ocazia să vezi peisaje naturale cu lacuri, stuf, multe specii de păsări și… viața la țară.

“Ferma piscicolă și toată zona din jur pot fi foarte interesante pentru turiști pentru că aici este ca o microdeltă. Poate că dacă vă duceți o zi în Deltă nu vedeți atâtea păsări câte sunt aici. Avem din toate categoriile de la stârci, la rațe, pelicani și cormorani, pescăruși. Lucrez aici din 1980, aproape zi și noapte pentru că sunt o serie de probleme datorită păsărilor ihtiofage. Aici producem puiet de pește, iar puietul este hrana lor preferată. De-a lungul anilor, am colaborat permanent cu WWF și am căutat să îmbinăm activitatea noastră cu biodiversitatea și menținerea echilibrului biologic. Am primit compensații timp de patru ani pentru pagubele produse de cormorani, dar cormoranii mănâncă în fiecare an. Pierderile înregistrate pot ajunge și la 100%”, spune Marin Hodorogea, proprietarul fermei piscicole.

De la ferma piscicolă, unde domnul Hodorogea te întâmpină inevitabil cu o plăcintă caldă și dulce făcută de el și cu țuică, nu trebuie decât să mergi câțiva metri până la punctul de observare a păsărilor. Păsările au activitate dimineața, de la 6:30 – 7:00, așa că trebuie să ajungi cât mai devreme dacă vrei să le vezi. Societatea Ornitologică Română a identificat în anii trecuți peste 100 de specii de păsări, din care câteva prioritare, adică reduse ca populații la nivel european și care au fost încadrate în Directiva Cadru Păsări pentru a fi protejate. Aici vei întâlni pelicanii comuni și creți, cormoranii mari și mici, rața roșie, stârcii cenușii și de noapte sau egretele mari și mici. Pe lângă acestea se văd cu ochiul liber sute de lișițe, chirighițe cu obraz alb, lebede, țigănuși și corcodei.

Poți descoperi de pe bicicletă o zonă bogată din punct de vedere natural și cultural.

Ciocănești-Dunăre este o arie-pilot, parte din proiectul LENA – “Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării, care conectează oamenii și natura pentru creșterea nivelului de bunăstare și prosperitate de-a lungul celor 7 țări și 11 arii protejate din bazinul dunărean”. Aici, WWF România își dorește să promoveze natura și meșteșugurile din zonă.

“Ce se întâmplă aici este un proiect LENA finanțat prin fonduri europene, iar zona Ciocănești-Dunăre este arie-pilot în acest proiect pe componenta de imobilitate. Vrem să promovăm atât natura de aici, ca sit Natura 2000, dar și din punct de vedere cultural al meșteșugurilor, pentru că zona este foarte bogată și puțin cunoscută. Chiar dacă este aproape de București, turiștii rar vin aici, sau dacă vin doar trec spre Dunăre sau spre bulgari. Și atunci, cu acest proiect ne-am propus să revitalizăm un pic zona și din acest punct de vedere. Ne dorim să vină turiști în zonă.

Imobilitatea presupune că promovăm mobilitatea sustenabilă și deplasarea turiștilor cât mai mult cu biciclete (nu neapărat electrice), cu gândul să renunțe la mașini. Proiectul își propune să promoveze afacerile bazate pe natură și locurile de muncă verzi prin diverse acțiuni în zonele pilot. O altă zonă pilot de la noi este și Parcul Natural Comana.

Am identificat astfel cinci rute în natură, din care una este marcată și trece prin localități din jurul iezerului Mostiștea, care este un alt sit Natura 2000. Pe aceste trasee sunt identificate și gospodării sau ateliere meșteșugărești care pot fi vizitate”, spune Raluca Dan manager de proiect WWF România.

Traseele cicloturistice trec și pe la atelierul fierarului Adrian Pârvu. Dacă nu îl găsești la atelier, este sigur la magazinul din sat.

“Au fost mai mulți fierari în sat, dar acum am rămas ultimul. Fierăria o practic doar de zece ani, pentru că după Revoluție am fost plecat în afară. Am muncit în construcții în Germania, Israel, Italia. Dar eu am fost crescut în acest mediu, bunicii mei, tatăl, socrul și unchii au fost fierari. În orice partea mă uit, sunt fierar. Mai poposesc turiști pe aici și sunt bucuros să îi primesc în atelierul meu, dar trebuie să știe că de cele mai multe ori mă găsesc la magazin peste drum – unde se pot opri să își mai cumpere câte ceva pentru drum. Mă descurc bine și cu engleza, pentru că am tot fost plecat și totuși cerneala nu am băut-o am învățat-o”, spune fierarul Adrian Pârvu.

La Silica Matei, te poți opri să cunoști o familie frumoasă din zonă și să vezi ce înseamnă un cuptor tradițional în curte. În gospodăria Nicoletei Tudor poți să guști din brânza făcută în casă, dulceața sau legumele conservate, lapte proaspăt muls și ouă luate direct din cuibar. Iar dacă te prinde noapte în sat, poți să te cazezi la pensiunea Pescarul.

Trasee cicloturistice la Ciocănești-Dunăre

Ciocănești – Comana (2 – 3 zile)
Ciocănești – Radovanu – Oltenița (1 – 2 zile)
Ciocănești – Grădiștea- Vlad Țepeș (o zi)
Ciocănești – Călărași (o zi)
Ciocănești – Frăsinet (o zi)

Pe drum, te poți opri la alte obiective interesante precum: Lacul Ciocănești (sit Natura 2000), biserica Matei Basarab, casa memorială Alexandru Sahia, ruinele palatului Ghica, Lacul Potcoava, Muzeul Dunării de Jos, ansamblul de cruci de piatră din comuna Ulmu.

Harta traseelor propuse, lista obiectivelor turistice și a gospodăriilor și atelierelor care fac parte din proiect, poate fi descărcată de aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*