Animalele le vedem, suferința ne scapă

La o grădină zoologică din Thailanda, puii sunt ținuți în cuști mici și scoși doar la poze. Tigrii captivi sunt reproduși accelerat – puii sunt luați de lângă mame la naștere – pentru a garanta că există mereu pui pe care vizitatorii să-i țină în brațe. Foto: Kirsten Luce / National Geographic

Jurnalista National Geographic Natasha Daly călătorește prin șase țări alături de fotograful liber-profesionist Kirsten Luce și documentează împreună suferința ascunsă a animalelor exploatate.

 

Călătoria celor două începe la Maetaman Elephant Adventure, un punct de atracție aflat în apropiere de Chiang Mai (Thailanda). Cruzimea cu care sunt tratați elefanții este greu de descris.

“Oamenii se revarsă din autocare și se cațără pe trompele elefanților care, când sunt împunși de mahuții lor cu niște bastoane lungi terminate în niște cârlige ascuțite de metal, îi saltă în aer în timp ce aparatele foto țăcăne. Vizitatorii împing banane către trompele elefanților. Privesc în timp ce mahuții își îmboldesc elefanții – unele dintre cele mai inteligente animale de pe planetă – să arunce săgeți sau să lovească mingi de fotbal supradimensionate în timp ce muzica răsună din difuzoare”, scrie Natasha.

Natasha și Kirsten au primit de multe ori răspunsuri contradictorii, devenind clar că suferința animalelor trebuia să fie ascunsă de către cei care le aveau în grijă, iar alți îngrijitori argumentau că “animalele lor trăiesc mai mult în captivitate decât echivalentele lor sălbatice pentru că sunt ferite de prădători și de pericolele de mediu”.

Într-o pădure de lângă Moscova, Stepan, un urs brun de 26 de ani, vedetă pe platformele de socializare, stă între un model cu aripi de înger și proprietara lui, Svetlana Panteleenko. Fotografii plătesc câte 760$ pentru a surprinde scena pentru fluxurile lor de Instagram. Foto: Kirsten Luce / National Geographic

Platformele de socializare au contribuit masiv în ultmii ani la turismul de observare a animalelor sălbatice. Sunt mulți influenceri care aleargă după cele mai spectaculoase cadre pentru a aduna multe aprecieri pe internet fără să se gândească că că ar fi ceva în neregulă cu un tigru, elefant sau delfin ținut în captivitate.

Un astfel de exemplu este cel al Olgăi Baranțeva, o fotografă din Rusia al cărei cont de Instagram pare o ilustrație dintr-o carte cu basme. Într-o pădure de la margina Rusiei, Olga face ședințe foto cu oameni și animale sălbatice captive: lupi, vulpi, bufnițe, tigri.

După publicarea articolului în revista National Geographic și pe site, Olga a declarat într-o postare pe contul ei de Instagram că este șocată că apare alături de exemple negative de animale exploatate: “nu este și cazul nostru, noi iubim animalele și avem grijă de ele ca de familia noastră”, scrie aceasta.

“În întreaga lume, Kirsten și cu mine am privit turiști privind animale captive. În Thailanda, am văzut și americani îmbrățișând tigri în Chiang Mai, și chinezoaice în rochii de mireasă călărind elefanți tineri în valurile turcoaz pe insula Phuket. Am privit urși polari cu botnițe de sârmă dansând pe gheață sub un cort mare în Rusia și adolescenți pe Amazon făcându-și selfie-uri cu pui de leneș”, mai spune Natasha.

Text: Natasha Daly
Foto: Kirsten Luce
Articolul complet poate fi citit în ediția de iunie a revistei National Geographic România.

Pe copertă: Un leneș captiv privește din cușca lui, în Peru. Leneșii și alte animale – elefanți, tigri, delfini – suferă adesea de pe urma industriei turistice care are ca atracție animalele sălbatice. Foto: Kirsten Luce/National Geographic

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*