Florența cu buget redus

Dacă îți faci atent temele dinainte, orașul toscan de pe râul Arno îți permite să îți joci rolul de turist fără prea mari sacrificii. Foto: 123rf

O experiență florentină autentică – luată la bani mărunți. Text: Alexandra Popescu

Vizitează 

Fără să-ți consulți calendarul sau portofelul, poți să zăbovești cât vrei în Piazza della Signoria, un nucleu al orașului și un adevărat muzeu în aer liber. Poți intra în curtea interioară din Palazzo Vecchio (Cortile di Michelozzo), construit pe locul unui teatru roman din secolul I, sau să te odihnești lângă sculpturile din piatră și bronz din Loggia dei Lanzi, unde flash-urile se declanșează pe bandă rulantă. O copie a statuii lui David ocupă locul inițial al originalului, aflat acum în Galeriile Academiei.

Dacă ești mai calculat și vrei să vezi muzeele Florenței gratuit, urmărește calendarul evenimentelor anuale din oraș – caută când pică în aprilie Săptămâna Culturală și Zilele Patrimoniului European în septembrie; accesul e liber în toate muzeele de stat (inclusiv în Galeriile Uffizi și Palazzo Pitti) și în vilele și siturile arheologice.

Explorează

Bătută pe jos, Florența ți se deschide în piețe largi, flancate de cafenele, se îngustează în străduțe pe unde autobuzele te depășesc razant, șerpuiește printre catedrale și urcă înspre dealurile toscane. Când vremea e uscată, traversează Ponte Vecchio și evadează în intimitatea cartierului Oltrarno. Pantele pietruite cer încălțăminte de nădejde și respirație susținută, dar urcușul te va răsplăti cu mostre de viață locală greu de sesizat în iureșul turistic. Din Piazzale Michelangelo, construită în secolul al XIX-lea pe înălțimile de la sud de centrul istoric, poți observa tot orizontul de turle al orașului.

Ospătează-te

La prima vedere, Florența poate părea redusă la felii de pizza și semipreparate din supermarket, dacă vrei să mănânci pe bani puțini. Dar dacă îți faci temele din vreme și ții o hartă la îndemână, cam orice cartier florentin ascunde o comoară gurmandă din care nu vei ieși falit. Panini-ul e un sendviș versatil, cu nenumărate interpretări, de care nu te poți plictisi. Pentru el, oprește la Salumeria Verdi, pe care localnicii o știu drept Pino’s, unde un italian cu mustăcioară subțire face deliciul clienților și stă la taclale cu studenții străini. Combinații culinare: x luate câte y. Alege o focaccia aburindă cu bresaola, parmezan, rucola și pomodori secchi sau niște pasta al forno care nu trec de 4 euro. Sendvișurile sunt servite repede pe blaturi din lemn; din vitrină, spațiul nu pare promițător, dar e suficient cât să nu te simți grăbit să lași locul altor clienți. 

Pentru un prânz pe cinste, caută Osteria il Buongustai pe Via dei Cerchi, la o aruncătură de băț de Piazza della Signoria. Meniul se schimbă aproape zilnic, iar din bucătăria aflată la vedere ies bucate toscane consistente (trippa alla fiorentina – burtă de vită în sos de roșii sau mai modest, dar delicios, coccoli con prosciutto crudo e pecorino – gogoși din pâine prăjită cu brânză și șuncă). Farfuriile sunt preapline și felurile principale variază ca preț între 5 și 9 euro. Bruschetele cu canellini și ulei de trufe fac înconjurul ghidurilor turistice, iar cheesecake-ul casei nu rezistă prea mult. Atenție însă, localul închide în jur de ora 3 și în weekend.

Mercato di San Lorenzo îți poate oferi o masă incognito. Treci de bazarul de marochinărie de la intrare și alătură-te localnicilor care-și fac cumpărăturile săptămânale – arhitectura s-ar putea să nu te impresioneze, însă ce se întâmplă înăuntru e mult mai memorabil. Cei mai mulți comercianți au la intrare platouri pentru degustare – brânzeturi, mortadella, măsline sau uleiuri picurate pe ciabatta – și nu te privesc chiorâș dacă „doar te uiți, guști, te mai gândești”. Poate te mai întorci o dată. Pentru desert, caută cel mai mare stand care vinde cantuccini – o să-l recunoști după zidul de biscuiți umpluți cu migdale, coajă de portocală, ciocolată sau nuci, mai toți fărâmițați pentru testare. O selecție de biscuiți la pachet costă câțiva euro și se îmblânzesc cel mai bine în cafea.

Când vine vorba despre gelato, chiar și arta renascentistă ar putea fi pusă în penumbră de înghețata preparată de florentini. Cu mai puțin de cinci euro e rost de un festin surprinzător. În anii 1930, Raffaello Vivoli a deschis în Via delle Isolle delle Stinche o gelaterie și a refuzat să folosească orice fel de artificii chimice, lăsând ingredientele să vorbească. Intră în poate cea mai iubită gelaterie din oraș și încearcă o înghețată cu budincă de orez sau una cu ceai matcha. Gelateria dei Neri nu e cu nimic mai prejos; stabilimentul pe stil vechi are și porții de 8 cupe și te dă pe spate cu cremele de fistic, smochine și ricotta și sorbetul de mandarine.

Ponturi:

Cum ajungi: Cu un buget redus, poți ajunge la Florența dacă iei avionul din București spre Pisa. Zborul e direct, iar autobuzele spre Florența au curse din oră în oră chiar la ieșirea din aeroportul Galileo Galilei. Drumul durează cam o oră și jumătate.

Unde stai: Chiar dacă nu te atrage conceptul de couchsurfing, poți economisi mult cu ajutorul site-urilor pe care localnicii închiriază camere, studiouri sau apartamente întregi. Sistemul e bine pus la punct, cu recenzii ale oaspeților, plusuri și minusuri și posibilitatea de a vorbi direct cu proprietarii. Mulți oferă și micul dejun inclus. Intră pe airbnb.com.

Adrese utile:

Salumeria Verdi – Via Giuseppe Verdi 36/r (luni-sâmbătă; 8 am – 8 pm)

Osteria il Buongustai – Via de Cerchi 15r

Gelateria dei Neri – Via dei Neri 22r

Gelateria Vivoli – Via Dell’Isola delle Stinche 7r

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*