Să nu-i uităm! 

În această stupă budistă din apropierea capitalei cambodgiene se află 8.000 de cranii de om. Khmerii Roșii au făcut 17.000 de victime în anii 1970. Foto: 123rf.com

5 locuri de aducere aminte și reflectare. Text:  DAVID FARLEY

În septembrie 2011, Memorialul 9/11– două pânze de apă uriașe, amenajate în fostele amprente ale turnurilor de la World Trade Center, cu cascade care se revarsă pe pereții laterali – a fost deschis pentru public. A devenit repede unul dintre cele mai vizitate monumente memoriale din SUA. Planeta e împânzită de alte asemenea locuri de tristă amintire, care povestesc despre vieți pierdute și dezastre din trecut.

1 MEMORIALUL EVREILOR UCIȘI ÎN EUROPA, GERMANIA  Acest teren de 470 m2 se întinde pe o pantă domoală în apropierea Porții Brandenburg din Berlin, amintind de ororile Holocaustului. Vizitatorii pășesc printr-un desiș de blocuri de granit cu înălțimi foarte diferite, de la 30 cm la 4,8 m, care îndeamnă la meditație.

2 CHOEUNG EK, CAMBODGIA  Cunoscut sub numele de Câmpurile Morții, acest mormânt comun din sudul capitalei cambodgiene Phnom Penh este locul unde Khmerii Roșii au ucis aproape 17.000 de persoane în anii 1970. Într-o stupă budistă – construită din fibră acrilică transparentă – se află 8.000 de cranii de om.

3 MEMORIALUL DEDICAT VICTIMELOR COMUNISMULUI DIN REPUBLICA CEHĂ  În Praga, șase siluete umane din bronz coboară o scară, fiecare într-un stadiu de descompunere mai avansat decât cea de dinaintea ei – un simbol al efectelor devastatoare suferite în cele patru decenii de regim comunist. O inscripție de bronz încastrată în scară oferă mai multe statistici sumbre.

4 CASA SCLAVILOR, SENEGAL Acest adăpost pentru sclavi construit de olandezi pe Insula Gorée, sit inclus acum în Patrimoniul Mondial UNESCO, este atât un monument memorial, cât și un muzeu, o dureroasă formă de comemorare a nenumăraților sclavi africani vânduți în apropierea acestui loc, între 1536 și 1848. Mulți dintre ei au ieșit pe Ușa Fără Întoarcere a acestei case.

5 CÂMPUL DE LUPTĂ DE LA GETTYSBURG, PENNSYLVANIA În 1863, în acest loc s-a derulat o bătălie din Războiul Civil din SUA, în care și-au pierdut viața 51.000  de oameni. Acum, aici se ridică un monument neoclasic din granit, Pennsylvania State Memorial. Și mai emoționant decât acesta este Cimitirul Militar Național: nu departe de aici, Președintele Lincoln a ținut celebrul Discurs de la Gettysburg.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*