Pe jos prin Kuala Lumpur

Fierbinte și umed, Kuala Lumpur a ieșit din anonimat în urmă cu aproximativ 160 de ani, când aici au fost descoperite aluviuni bogate în depozite de cositor. Foto: 123rf.com

Da, o poți lua pe jos prin capitala Malaysiei. Iată pe unde.

Text: LORIEN HOLLAND

Orașul modern Kuala Lumpur este conceput pentru mașini, nu pietoni. Găsești aici multe autostrăzi și puține trotuare. Însă zonele mai vechi datează dinaintea automobilului. Dacă te plimbi pe jos, poți întrezări câte ceva din vechiul oraș, din epoca „goanei după cositor”.

1.CATEDRALA SF. MARIA  Această clădire cochetă, în stil gotic victorian, aduce poate cu o biserică dintr-un sătuc englezesc, însă cândva a fost un simbol esențial al puterii coloniale britanice în Kuala Lumpur. În interior se află o placă memorială dedicată lui Sir Henry Gurney, Înalt Comisar al Federației din Malaya, asasinat de insurgenții comuniști în 1951.

2. MASJID JAMEK  O moschee romantică, în stil Mughal, concepută de un arhitect britanic care a trăit aici, a fost ridicată în 1907 pe un pinten de uscat de la confluența celor două râuri ale orașului. Aici au poposit prima dată căutătorii de cositor care au înființat așezarea în 1857, iar acum moscheea se află în centrul istoric al orașului.

3. PETER HOE BEYOND  Acest depozit liniștit, aflat chiar lângă haosul pieței din Strada Petaling, vinde vase, mobilier, bijuterii și îmbrăcăminte din Asia de Sud-Est. Funcționează și pe post de cafenea, unde găsești nu doar cafea, ci și un quiche bun.

4. TEMPLUL SRI MAHA MARIAMMAN O armată de meșteri din sudul Indiei a sculptat reprezentările zeităților hinduse de pe poarta piramidală a acestui turn care atinge impresionanta înălțime de aproape
20 m. În interior, un car de luptă masiv, din argint, e scos anual din tainița sa, în ianuarie, ca să poarte o statuie sacră într-o procesiune de proporții, spre Peșterile Batu.

5. PIAȚA CENTRALĂ  Această clădire art déco a fost odinioară principala piață alimentară a orașului. Salvată de la demolare la sfârșitul anilor ʼ70, a înflorit sub forma unui centru cultural unde găsești vânzători de baticuri, meșteri care confecționează zmeie și ghicitori care îți citesc viitorul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*