Scurt pe doi: De ce să mergi în Virunga

Masivul Virunga găzduiește un veritabil mozaic de rase de animale sălbatice – dar gorile de munte rămân iconice pentru parcul național. Foto: Simon Eeman/123rf.com

Poate nicăieri în lume nu e mai evidentă dualitatea creativ-distructivă a vulcanilor decât în masivul vulcanic Virunga din Africa Centrală.

Lanțul de opt vulcani, întins peste granițele Rwandei, Ugandei și Republicii Democrate Congo, e printre cele mai active regiuni vulcanice de pe planetă și găzduiește un veritabil mozaic de rase – gorile de munte, cimpanzei, elefanți și alte animale sălbatice. Peisajele din cele trei țări evocă atât paradisul, cât și infernul.

Muntele Karisimbi, înalt de 4.507 m – al cărui nume înseamnă în limba locală „scoică albă”, după modelul vălurit al zăpezii de pe vârf – oferă excursioniștilor o experiență asemănătoare cu Kilimanjaro, după un drum de doar două zile, nu cinci sau mai multe. Urcarea se poate începe din Rwanda, prin pădurea tropicală în care a trăit și a lucrat Dian Fossey în timp ce studia gorilele de munte.

Piscurile zvelte, verzi ca smaraldul, ale Muntelui Sabinyo, care urmează granița comună a celor trei țări, se pot escalada fără echipament special de alpinism. Poteca subțire ca o muchie de cuțit, deasupra liniei copacilor, oferă o panoramă asupra întregului lanț muntos – numai să nu priviți în jos.

De cealaltă parte a văii, în Congo, spirala de fum a vulcanului activ Nyiragongo ne cheamă. Înainte de plecare, aflați cât de sigură e situația în tulburatul Congo; dar cine reușește să facă drumul de cinci ore până pe vârful lui Nyiragongo e răsplătit cu imaginea amețitoare a celui mai mare lac de lavă din lume. Pentru întregul spectacol sălbatic de lumini și sunete al craterului, petreceți noaptea pe marginea lui.

Text: Molly Feltner

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*