Croissante perfecte la Paris

Parizienii mănâncă semilunele din aluat cu cafeaua de dimineață sau ca goûter de după-amiază. Foto: Olena Kachmar/123rf.com

Destinația ideală pentru savurat semilunele aurii

Text: Amy M. Thomas

Odată cu zorii, Orașul Luminilor se încarcă de arome de aluat, iar localnicii fac coadă la boulangeries de cartier, așteptând croissantele proaspete. Se pare că produsele de patiserie dospite, apărute în Viena – unde li se spune viennoiseries –, au ajuns în Franța în secolul al XVIII-lea, când le-a introdus la curte regina Maria Antoaneta, născută în Austria. Inițial reprezentau un răsfăț al aristocraților, dar s-au răspândit și în rândul maselor când un alt austriac, August Zang, a început să le coacă în patiseria lui din Rive Droite, în 1839.

Azi, parizienii mănâncă semilunele din aluat cu cafeaua de dimineață sau ca goûter de după-amiază. Esența unui croissant bun sunt straturile fine și numeroase, create prin întinderea repetată a aluatului și împăturirea lui după ce a fost uns cu unt. Rezultatul: o crustă crocantă și aurie care ascunde un interior ușor și moale.

În cartierul la modă Canal St.-Martin, localnicii se înghesuie în minuscula Du Pain et des Idées în căutarea croissantelor premiate ale lui Christophe Vasseur, care-și dezvoltă aroma bogată stând 24 de ore la crescut înainte de coacere. În partea cealaltă a orașului, în St. Germain, clienții fideli se strâng la Gérard Mulot, care se distinge de 38 de ani prin aluatul cu mai mult unt. Dacă vreți o variantă a rețetei clasice, mergeți la Pierre Hermé (ale cărui croissante au fost votate cele mai bune din Paris de Le Figaro) pentru un croissant Ispahan umplut cu cremă de migdale și trandafiri și acoperit cu glazură de apă de trandafiri și bucăți crocante de zmeură din regiunea Haut-Vivarais. Vreți să învățați cum să le faceți singuri? La Cuisine Paris oferă cursuri practice săptămânale în care, în trei ore, veți trece prin fiecare pas migălos al creării semilunelor perfecte.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*