Tinutul Pustiu

Imagine articol

Granitele a patru natii sunt ascunse sub nisipul in miscare din Rub al Khali, sau Tinutul Pustiu. Definit de reale minuni geologice si de triburile care-i cutreiera marginile, acest vast desert salbatic ademeneste de secole calatorii.

Salutul lui Aedaa bin Hassan vine din teava kalasnikovului. Si in vreme ce masina mea de teren se hurducaie in susul unei albii secate, catre cortul lui alb din Tinutul Pustiu al Arabiei, bin Hassan ma intampina bucuros dupa ospitalitatea beduina. Poc! Un glont tras, de 5.45 milimetri, spinteca cerul albastru, tiuind chiar pe langa geamul masinii. Zgomotul pustii reverbereaza haotic prin canionul sterp. Iau o gura de aer.

Asadar, ne aflam in Yemen: o natiune saraca din capatul sudic a Arabiei, unde cultura armelor este atat de adanc inradacinata, incat o clasifica printre cele mai bine inarmate societati din lume. Totusi, cu toata abundenta asta de arme, anumite norme de comportament raman valabile, in special printre pastorii beduini. Deci, dupa cum cere traditia, continuam sa ne apropiem de cortul lui bin Hassan, lasandu-l sa isi incheie urarea.

Poc! Inca un glont sparge cerul dupa-amiezei. Sfasie aerul deasupra capului meu, urmat, din nou, de detunatura pustii. Aedaa bin Hassan si-a incheiat acum salutul. Ne oprim sirul de vehicule la 300 de metri de cortul lui, sub soarele dogoritor.

In masina din fata, Awad – un ofiter din armata yemenita insarcinat sa ma insoteasca – imi face semn cu mana sa astept. Intre beduini, fie ca te apropii de tabara lor pe camila, fie cu masina, trebuie ca, dupa ce gazda le-a urat bun venit, un reprezentant sa se desprinda de grupul celor sositi si sa-si declare intentiile. Asa ca Awad se desprinde din convoi cu masina lui de teren si, la 200 de metri de cort, se opreste si coboara.

Striga de cateva ori „Salaam Alaikum! – Pacea fie cu voi!” – catre cort, in timp ce isi agita mana dreapta in aer, semn ca nu e inarmat. Se apleaca, ia de jos nisip si risipeste in aer, tot cu dreapta: un vechi semn de pace recunoscut in regiune.

Din spatele unei stanci cenusii de langa cort, bin Hassan, un barbat desirat, cu o barba lunga, colilie, se ridica din ascunzatoare. Poarta traditionalul vesmant alb al arabilor – cunoscut in Yemen sub numele de thawb – si capul infasurat intr-o esarfa cu patratele albe si rosii, numita aici mashadah. Isi ridica pusca de asalt deasupra capului, semn ca totul e an regula. Apoi, in timp ce se indreapta spre cortul lui bin Hassan, Awad imi face semn sa-l urmez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*