Paria

Imagine articol

Pacatele lui Girdharilal Maurya sunt multe, insistau atacatorii lui. Are o karma proasta. Altfel de ce si el, ca si stramosii lui, s-ar fi nascut un paria, daca nu ca sa plateasca pentru vietile lui anterioare?

Vedeti, el e tabacar, iar legea hindusa spune ca acela care lucreaza cu piei de animale devine un om necurat, care trebuie evitat si insultat. Iar indecenta lui prosperitate este un pacat. Cine se crede acest paria, de isi cumpara o bucata de teren in afara satului?

Si apoi a indraznit sa vorbeasca si cu politia, si cu alte autoritati, cerand sa foloseasca noua fintana din sat. A primit ceea ce merita orice paria. Intr-o noapte, in timp ce Maurya era plecat intr-un oras din apropiere, opt barbati din casta superioara rajput au venit la ferma lui.

I-au rupt gardurile, i-au furat tractorul, le-au batut pe fiica si pe sotia lui si i-au dat foc la casa. Mesajul era clar: „Ramai acolo, jos, unde ti-e locul.”Girdharilal Maurya si-a luat familia si a fugit din satul Kharkada, Rajasthan.

Abia dupa doi ani a avut curajul sa se intoarca – si atunci numai pentru ca avocatii pentru drepturile omului i-au preluat cazul, oferindu-i astfel o firava protectie. „Ii vad aproape in fiecare zi – spune Maurya despre atacatorii lui. Se plimba liberi.”

Maurya a acceptat sa ne intalnim – dupa lasarea intunericului – in curtea casei sale. Este un barbat inalt, frumos, de 52 de ani, cu parul alb si fata brazdata de griji. Fiind o noapte racoroasa de februarie, se infasoara cat mai strans in halatul de baie. Miscandu-se pe intuneric, sotia lui prepara ceaiul.

Cei doi locuiesc, impreuna cu cei asemenea lor, la marginea de sud a satului, ca vantul sa bata dinspre familiile din casta superioara, care considera ca nu trebuie sa simta mirosul de paria.

Procesul intentat impotriva atacatorilor sai treneaza – imi explica Maurya cu voce incordata. Incearca sa aiba un aer optimist: paria folosesc acum pompa de apa din sat; unul dintre fiii lui a intrat la colegiu, primul din casta lui in acest sat.

Dar odata ce Maurya marturiseste ca inca se teme de atacatorii sai, vocea i se ridica – iar sotia lui da mai tare radioul, pentru a o acoperi. „Guvernul refuza sa abordeze probleme precum povestea asta cu putul, pentru ca ei sustin ca sistemul de caste nu exista din punct de vedere legal. Dar priviti in jur.

Oamenii se poarta mai frumos cu animalele decat cu noi. Nu e normal. Vrem doar sa ni se respecte drepturile de oameni.” Vocea lui devine si mai puternica, implorand noaptea care il inconjoara: „De ce m-au lasat zeii sa ma nasc intr-o asemenea tara?”

Sa te nasti hindus in India inseamna sa intri in sistemul de caste, una dintre cele mai longevive forme de stratificare sociala din lume. Adanc inradacinat in cultura indiana de 1.500 de ani, sistemul de caste urmareste un precept de baza: oamenii nu se nasc egali. In societatea hindusa, ierarhia isi are originea intr-o legenda in care principalele grupuri, sau varna, au aparut dintr-o fiinta primordiala.

Din gura au iesit brahmanii – preotii si invatatorii. Din brate au iesit kshatriya – conducatorii si soldatii. Din coapse au iesit vaisya – negutatorii si comerciantii, iar din picioare, sudra – muncitorii. La randul sau, fiecare varna contine sute de caste si subcaste ereditare.

Un al cincilea grup descrie oamenii care sunt achuta – sau paria, cei „de neatins”. Fiinta primordiala nu ii revendica. Paria sunt proscrisi – oameni considerati prea impuri, prea murdari pentru a se putea numi fiinte valoroase. Prejudecata le defineste viata, in special in zonele rurale, unde traiesc aproape trei sferturi din locuitorii Indiei.

Paria sunt evitati, insultati, nu au voie sa intre in temple sau in casele celor din castele superioare, trebuie sa manance si sa bea din vase separate in locurile publice, iar in cazuri extreme, insa nu neobisnuite, sunt violati, arsi, linsati sau impuscati.

Stravechiul sistem de credinte care i-a creat pe paria este mai puternic decat legile moderne. Desi constitutia Indiei interzice discriminarea de casta si aboleste in mod special statutul de paria, viata de zi cu zi e guvernata de hinduism, religia adoptata de 80% din populatia Indiei, cu ierarhiile si codurile ei sociale rigide.

Potrivit constrangerilor acestuia, un parinte paria aduce pe lume un copil paria, condamnat sa fie impur inca de la prima sa rasuflare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*