Viata de dincolo de ziduri

Imagine articol

Ce fac ei acolo, la manastire?

E pustiu, e frig, e intuneric. Ajungi la sihastrie frant de oboseala, dar calugarii sunt la rugaciune.

Ce faci? „Astepti 5, 10 sau 50 de minute, pana se termina slujba; aici, timpul curge oricum altfel” – spune fotograful Dragos Lumpan, care a venit la Sihastria Putna sa se documenteze asupra vietii monahale de dincolo de ziduri, picturi si traditii.

Sihastria Putnei este la 4 kilometri de Manastirea Putna, pe un drum forestier, si a fost ridicata la rangul de manastire in 2005.

In cele 3 saptamani petrecute aici – din Postul Pastelui pana dupa Inviere -, Dragos a fost mutat, pe masura ce soseau alti vizitatori, dintr-o camera mare de oaspeti intr-o camara modesta, apoi de-a dreptul intr-o chilie, semn ca, in sfarsit, devenise cumva de-al lor.

Dragos a ascultat fermecat povestea parintelui Leontie, un barbat dintr-o bucata, tunator, solid, ardelean. La 18 ani era taietor de lemne si avea o iubita; au mers impreuna la biserica dintr-un sat vecin sa asculte slujba unui calugar. La sfarsit l-a intrebat doar atat: „Pot sa raman aici?” Si a ramas.

Prietenii au tot incercat sa-l faca sa revina in lume, dar a ramas calugar, mutandu-se mai intai la Manastirea Putna, apoi la sihastrie. Rostul unei manastiri, asa cum l-a inteles Dragos: „In lume, cu o viata normala, cu familie, esti bruiat de zgomotul de fond neintrerupt al tentatiilor, care te pot abate din calea ta.

Aici exista un cor care iti tine isonul si te trage de maneca daca te abati de la drumul spre Dumnezeu.” Dupa o viata cat mai sfanta, calugarii mor si apoi „se muta la Dumnezeu”.

In multe manastiri, dupa primire, esti invitat in naos si ti se arata moastele la care poti sa te inchini. In Grecia, Dragos a stat de vorba cu staretul Manastirii Vatoped. „Lumea ne intreaba: Ce faceti voi acolo, la manastire? Uite, veniti la noi, va aratam moastele sa va inchinati la ele. Asta facem: suntem fabrica de moaste, transformam oameni in moaste.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*